NBA

A Bulls idegenben hűtötte le a Spurst

  • Molnár Dávid

Tizenkét mérkőzéssel folytatódtak a küzdelmek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) a 63. játéknapon. A San Antonio elkönyvelte szezonbeli második vereségét hazai pályán a Chicago ellen, valamint meglepetésre kikapott a címvédő Dallas Memphisben.

Az NBA talán két legjobb formáját élvező csapat küzdött meg egymással San Antonióban, amikor a Chicago Bulls érkezett Tony Parkerékhez. Az ütközeten egy valódi ütközés borzolta fel a kedélyeket, amikor a két csapat ásza, Derrick Rose, illetve Tony Parker egymásba szaladtak, és melyet követően úgy tűnt, hogy Rose újabb sérülést szenvedett, melyből már bőven kijutott idén a tavalyi MVP-nek. A Bulls drukkerek legnagyobb megkönnyebbülésére azonban Rose-nak kutyabaja sem lett, és a találkozót követően is megnyugtatta a nagyérdeműt: nincs semmi fájdalom a térdében.

Derrick Rose az ütközés után

Ha már képes volt játszani, akkor tett róla, hogy inkább a ponttermelésével tűnjön ki, nem az ijesztő jelenetekkel. Rose végül 29 pontot termelt a 96-89-re megnyert találkozó során, és ezzel a Chicago lett mindösszesen a második együttes, mely a Spurs otthonában tudta kivívni a győzelmet. A Bulls egyébként az elmúlt tizenhárom találkozóból tizenegyen felülkerekedett ellenfelein.

A Memphis Grizzlies az All-Star előtt elkezdett építeni valamit, és kérdéses volt, hogy a visszatérés után képesek lesznek-e ezt tovább folytatni, hiszen a címvédő Dallas Mavericks volt a soros a Memphis ellenfeleinek listáján. Egy gyenge napot kifogó, és hátfájdalmakkal küszködő Dirk Nowitzki ezúttal nem tudott a Dallas nyerőembere lenni, és semlegesíteni Marc Gasol (22 pont, 11 lepattanó) és Mike Conley (20 pont, 10 assziszt) dupla-dupláit. A hazaiak a második félidőt nagyon megnyomták, míg a Dallasból igazán senki sem tudott kimagaslót alkotni, mely felpörgethette volna a csapattársakat.

Bár Jeremy Lin és Carmelo Anthony hozták a tőlük elvárható pontmennyiséget, mégis a New York Knicks cserepadja volt a különbség a Cleveland Cavaliers elleni mérkőzésen. Steve Novak tizenhét ponttal jeleskedett a kispadról, és a cserék végül 50 pontot számláltak a Cavaliersre. Pedig volt olyan időpontja a találkozónak, amikor a vendégek tizenhét ponttal vezettek, de végül ugyanennyi különbséggel kaptak ki.

Kevin Durant és Russell Westbrook nem mutatták jelét, hogy az All-Star szünet miatt berozsdásodtak volna, és a duó ismét az Oklahoma City nyerőpárosának bizonyult, amikor a nyugati első csapat Philadelphiában lépett fel. A Thundernek ez volt zsinórban hatodik győzelme, és már néggyel több van Durantéknak, mint a nyugati második San Antoniónak.

Az Orlando Magic is győzelemmel tért vissza az All-Star szünetről, bár a győzelmet nem adták könnyen Washingtonban, köszönhetően a Magic pontatlan játékának. A vendégek tizennyolc alkalommal adták el a játékszert, és tizenhét pontos előnyt adtak le, de az utolsó perceket mégis Howardék bírták jobban.

A Charlotte-nál sem változott semmi, a Bobcats folytatja csapnivaló teljesítményét az NBA-ben, és Detroit elleni bukásával már csak egy választja el a csapatot a 30. vereségtől a szezonban.

Rajon Rondo szezonbeli harmadik tripla-dupláját jegyezte a Milwaukee Bucks elleni mérkőzésen, amit Kevin Garnett egy dupla-duplával spékelt meg, a Boston pedig továbbra is tartja magát a playoffot érő hetedik helyen.

Az Atlanta Hawks rendesen ráijesztett a Golden State Warriorsra az utolsó játékrészben, azonban Dominic McGuire fantasztikus védőmunkája révén féken tudták tartani a Harcosok a Sólymokat. Míg McGuire a lepattanókat kaparintotta meg, addig David Lee és Monta Ellis a pontokat szállították a Warriors számára, előbbi harminc másodperccel a vége előtt juttatta előnyhöz a csapatát, mely már kitartott a lefújásig.

A Toronto Raptors nem büszkélkedhet pompás szezonnal, de a kanadai együttes a hozzájuk hasonlóan gyenge mérleggel bíró csapatok ellen rendszerint megmutatja, hogy ebből a fertályból azért kiemelkednek ők. A New Orleans Hornets is kénytelen volt fejet hajtani a Linas Kleiza és DeMar DeRozan teljesítménye által felélénkült Raptorsnak.

A Utah Jazz kiütötte a hozzájuk látogató Houston Rocketst. Pedig Devin Harris, a hazaiak irányítója nem volt képes befejezni a mérkőzést gyomorproblémákból kifolyólag, de a játék végére nem is volt szükség rá, hiszen addigra már húsz pontossá tornyosult a két csapat közötti különbség.

Ty Lawsonnak jókor jött az All-Star szünet, melyet megelőzően két mérkőzést volt kénytelen kihagyni bokaficam miatt. A néhány napos pihenő alatt azonban felépült a Denver sztárja, és a Nuggetsnek úgy tűnik csak erre volt szüksége, hiszen visszatérése alkalmából tizennyolc pontot szerzett a Portland ellen, ezzel megszakítva kétmeccses vereségsorozatukat.

Kobe Bryant törött orral is megállíthatatlan volt a Minnesota vendégeskedése során. A Lakers ikonját nem zavarta ez az apró kellemetlenség, melyet egy maszkkal fedett le, és amely sérülést az All-Star mérkőzésen szedett össze, és 31 ponttal, hét lepattanóval és nyolc assziszttal járult hozzá a Timberwolves kiütéses győzelméhez.

Talán a maszk elriasztotta az ellenfeleket, de Kobe Bryantet ez egyáltalán nem zavarta.

NBA
63. játéknap
Philadelphia 76ers - Oklahoma City Thunder 88-92
Washington Wizards - Orlando Magic 95-102
Detroit Pistons - Charlotte Bobcats 109-94
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 102-96
Atlanta Hawks - Golden State Warriors 82-85
New York Knicks - Cleveland Cavaliers 120-103
New Orleans Hornets - Toronto Raptors 84-95
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 96-85
Utah Jazz - Houston Rockets 104-83
San Antonio Spurs - Chicago Bulls 89-96
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 104-95
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 104-85