Nemzetközi foci

Kikerülhetnek a naptárból az augusztusi barátságos futballmeccsek

  • MTI

Az európai futballklubok nagy áttörést értek el az európai szövetséggel (UEFA) kedden kötött megállapodás révén, mely szerint eltörlik az augusztusi barátságos meccseket.

Az egyesületeket tömörítő szervezet varsói kongresszusán Karl-Heinz Rummenigge elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez még a nemzetközi szövetségnek (FIFA) is hozzá kell járulnia, s azon a fronton korántsem állnak ennyire közel az álláspontok.
   
A mostani megállapodás olyan változtatásokat is tartalmaz, hogy a versenynaptárban a válogatottak számára kilenc duplameccses hely legyen - amikor egymást követő három-négy napon két mérkőzést játszanak -, ugyanakkor egyáltalán ne legyen olyan, amikor elszigetelten egyetlen barátságos találkozó szerepel a programban, továbbá a duplameccses barátságos összecsapásokat kizárólag azonos kontinensen lehessen megrendezni.
   
A mostani egyezség kiterjed a válogatottban megsérülő futballisták fizetésére is, erre a célra az UEFA 55 millió eurós biztosítási összeget tett félre, de ezt még növelni fogja. A mértékéről várhatóan az Isztambulban, márciusban esedékes kongresszuson születik döntés.
   
Rummenigge köszönetet mondott az UEFA-nak és különösen a szervezet elnökének, Michel Platininek, hogy létrejött a megállapodás, amely június elsején lép életbe és 2018. május 30-ig szól.