Olimpia 2012

Ő lehet Berki Krisztián legnagyobb ellenfele

Louis Smith még csak 22 éves, de a brit férfi tornászok tőle várják Londonban a nagy eredményt - lólengésben.

A magyar szurkolók közül sokan aranyérem esélyesnek tartják Londonban Berki Krisztiánt, a lólengés kétszeres világbajnokát. Az esélyt maga az érintett sem tagadja, de talán ő tudja a legjobban, hogy milyen kemény ellenfelei lesznek a brit fővárosban. A vb-negyedik - nem mellesleg a hatharom.com-n blogot vezető - Hidvégi Vid is odaérhet a dobogóra és kérdés, hogy a kínai torna vezetése miként dönt a nevezésekkor, hatszeres tornászokat (ebben bízunk) vagy netán szer specialistákat is neveznek-e majd Londonra. Az viszont biztosnak tűnik, hogy egy 22 esztendős brit fiatalemberrel számolni kell a riválisok között. Bár Louis Smith kifejezetten az izgulós tornászok közé tartozik, nem lehet tudni, hogy a hazai közönség és az általuk biztosított hangulat (ami pontozásos sportágban  akár nagy előny is lehet) mit hoz ki belőle.

A brit tornász a 2006-os Nemzetközösségi Játékokon robbant be igazán a köztudatba, amikor Melbourne-ben mindössze 16 évesen nyerte meg a lólengés küzdelmeit. Érdekes, hogy azóta nagy világversenyen több aranyérmet nem is nyert, igaz, szinte mindig ott volt az érmesek között. Az egyéni versenyekben kétszer volt Eb-ezüstérmes (2009-Milánó, 2010- Birmingham), a világbajnokságokon pedig egy ezüstérem (2010-Rotterdam) és két bronzérem (2007-Stuttgart, 2011-Tokió) fűződik eddig a nevéhez ezen a szeren. A legutóbbi olimpián Pekingben is (ahova sajnos a meglehetősen kusza és igazságtalan kvalifikációs rendszer miatt Berki nem jutott ki) ott volt a brit tornász, aki harmadik lett lólengésben, így 100 év után az első brit férfi tornász lett, aki olimpiai érmet tudott szerezni egyéniben. Sokak meglepetésére azonban ez a siker nem szabadította fel igazán, sőt az olimpiai érem inkább terhet jelentett neki a következő négy évben.

Louis Smith nevét a nyári olimpiág még sokat fogjuk hallani - Fotó:dailymail.co.uk

„A pekingi bronzérem után teljesen új érzésekkel találkoztam. Előtte nem aggódtam semmi miatt, hiszen nem voltak velem szemben elvárások. Nem voltak elkötelezettségeim, nem volt szponzorom sem. Otthon laktam édesanyámmal és nem kellett a számlák kifizetése miatt sem aggódnom. A dolgok mostanra alaposan megváltoztak. Vannak velem szemben elvárások, hiszen mindenki aranyérmet vár tőlem Londonban. Elköltöztem otthonról, most pedig már nekem kell fizetnem a számláimat. Sokkal nagyobb kihívás mindez, de szerencsére akadnak sokan, akik segítenek” - fedte fel a nehézségek okát a Daily Mail-nek nyilatkozva Smith.

Bár a színes bőrű sportolók sok sportágban bizonyítják, hogy nagyon atletikusak, a torna valahogy nem az ő vadászterepük. A pekingi olimpián bronzérmet szerző Louis Smith is mindössze a második olyan férfi tornász lett az olimpiák történetében, aki színes bőrűként tudott érmet szerezni. Korábban az amerikai Jairy Lynch volt az egyetlen, aki ezt megtette, aki az 1996-os atlantai olimpián lett második korláton.

Smith fiatal kora ellenére a brit tornász csapat vezére lesz Londonban, így a csapat összefogását is tőle várják el. Éppen ezért volt számára nagy csalódás, hogy a tavaly októberi tokiói világbajnokságon (az első lehetséges alkalommal) nem tudták megszerezni a csapat kvótát az olimpiára. Januárban aztán a londoni versenyen sikerült javítaniuk, az olimpiára felépített North Greenwich Arénában már sokkal jobban szerepeltek a britek és ki is harcolták a kvótát. „Egy rossz helyzetből is ki kell hoznunk a lehető legtöbbet. Szerettünk volna már Japánban kvótát szerezni, de nem sikerült. Így viszont legalább éles helyzetben tapasztalhattuk meg, hogy milyen lesz otthon versenyezni, ami még jól jöhet az olimpia idején” - nyilatkozta a várható hazai nyomás kapcsán Smith.

„Ami a fizikai felkészülést illeti, azt a 8-10 hetet kell keményen végig dolgozni, ami a gyakorlatok alapjához kell. Utána már nem nagyon lehet az utolsó napokban mit csinálni, egyszerűen csak fejben dől el minden. London előtt már csak pihenni és ráhangolódni kell, nem szeretnék az utolsó pillanatokban még módosítgatni a felkészülésen” - mondta Smith, aki bevallotta azt is, hogy az utóbbi években a külső elvárások bizony gyakran megbénították őt.

Amikor a brit riporterek fő riválisáról, Berki Krisztiánról kérdezik őt, Smith csak mosolyog: „Nem egyénekre koncentrálok, hiszen nem az a fontos, hogy kit fogok legyőzni és kit nem. Meg akarom mutatni, hogy képes vagyok a legjobbamat az adott napon kihozni magamból. Olyan erősnek kell lennem, amilyen csak tudok és a legjobb gyakorlatot kell bemutatnom. Ha ezt meglesz, akkor Berkinek nehéz dolga lesz. Megtanultam, hogy sohasem szabad az aranyéremre gondolni és nem azon kell gondolkozni, hogy nyernem kell, mert mindenki ezt várja tőlem. Három éve ebbe a hibába estem és abból sokat tanultam” - jelezte Smith, hogy mentális felkészülés terén jelentőset lépett előre. A fiatal brit tornász nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a londoni olimpia után esetleg befejezi karrierjét, hiszen szeretné magát az üzleti életben (a divat világában) is kipróbálni.