NBA

Ez történt az All-Star hétvégén

  • Barcsai Róbert

A 2012-es All-Star gála február 24-e és 26-a között került megrendezésre az orlandói Amway Centerben, heti rovatunkban pedig bemutatjuk, hogy mi minden történt a hétvégén. Szó lesz az ügyességi versenyszámokról, a legnagyobb meccsekről, valamint azt is megtudhatjátok, hogy ki törte el az orrát a Kelet-Nyugat összecsapáson.

BVA Rising Stars Challange
Team Chuck – Team Shaq 146-133

Idén rendhagyó módon az Újonc-Másodéves meccs helyett egy új rendszert vezettek be a szervezők. A mérkőzésen továbbra is a fent említett felek vehettek részt, ám kevert csapatokban. A két „csapatkapitány” Charles Barkley, valamint Shaquille O’Neal voltak, a csatát végül a Team Chuck nyerte.
Barkley rendkívül jól választott, amikor Kyrie Irvinget húzta be a csapatába, hiszen az idei 1/1-es élete formáját hozta: nyolc triplakísérletéből nyolcat értékesített. Irving később így nyilatkozott nem mindennapi teljesítményéről: „Nem, sohasem történt még ilyen a karrierem során. Azért ez balszerencsés dolog, hogy ez a forma pont az All-Star gálán jelentkezik. Ilyen statisztikákat nem tudtam produkálni a szezon során. Összességében szórakoztató volt ilyen tehetséges srácokkal együtt játszani, hatalmas élmény volt.” Irving 34 pontjával és 9 asszisztjával kiérdemelte a Rising Stars Challange MVP címét.

A clevelandi fiatal teljesítményét nehéz volt megközelíteni, ám így is születtek jó egyéni mutatók. Az Indiana Pacers másodévese, Paul George például 23 pontot termelt, de Shaq csapatában Tristan Thompson is eljutott 20 egységig.

 

Haier Shooting Stars

A szombati nap első igazán izgalmas műsorszáma a Haier Shooting Stars volt, ahol városok versenyeztek egymás között. A három tagból álló csapatoknak a pálya különböző pontjairól kellett betalálni, utolsóként a félpályáról.
Az idei megmérettetést a New York-i Landry Fields, Allan Houston, Cappie Pondexter trió nyerte. A Madison Square Garden egykori kedvence, Allan Houston dobta be a győztes kosarat, aki elképesztően könnyedén talált be a pálya feléről.
A Houston csapatának a döntőben komoly problémái voltak az első dobásokkal, a leggyengébb produkciót viszont az Atlanta és az Orlando csapatai szolgáltatták, utóbbiak az első körben például 1:04-es időt tejesítettek, szemben Fieldsék 38.7 másodperces idejével.

Taco Bell Skills Challange

Az irányítók éves megmérettetésén neves mezőny gyűlt össze. Az első körben Kyrie Irving, valamint Russel Westbrook kiesett, Rajon Rondo és John Wall pedig holtversenyben lett második Deron Williams és Tony Parker mögött. Rondo és Wall extra kört teljesített a döntőbejutásért, amelyet a bostoni irányító könnyedén nyert meg.  A döntőt végül a Spurs francia csillaga nyerte 29.2 másodperces idővel. Óriási meglepetésre Deron Williamsnek a tempóival akadt problémája, így ő gyakorlatilag labdába sem rúghatott, hiszen hatalmas hátrányt halmozott fel a verseny ezen szakaszában. Parker korábban már kétszer is részt vett ezen a megmérettetésen, azonban 2003-ban és 2009-ben is utolsó helyen végzett.

Foot Locker 3-Pt Contest

A tripladobó versenyt kisebb meglepetésre egy magasember nyerte. A Minnesota Timberwolves erőcsatára, Kevin Love szétlövésben verte meg a Joe Johnsont helyettesítő Kevin Durantet. A hazai pályán játszó Ryan Andersonnak komoly problémái voltak a dobásokkal, csak úgy, mint James Jonesnak, valamint Anthony Morrownak is.
Kevin Love karrierje elején rendkívül kevés triplát vállalt, tavaly azonban már 41%-kal dobta a távoliakat, idén pedig 36%-kal teljesít, erről ő maga is nyilatkozott: „Amikor ledraftoltak, megmondták, hogy ne dobáljak hármasokat. Ez motivált engem, mert tudtam, hogy képes vagyok jól dobni őket, nem hiszem, hogy abba kellene hagynom, csak a méreteim, valamint a posztom miatt.”

Griffin zsákolása - Fotó: nba.com

Sprite Slam Dunk

A szombati nap legjobban várt eseménye egyértelműen a zsákolóverseny volt. Sok látványos mutatvány szemtanúi lehettünk, Chase Budinger például bekötött szemmel zsákolt, Derrick Williams pedig egy motort ugrott át. A győztes végül a Utah jazz játékosa, Jeremy Evans lett, aki egyértelműen a nap legszebb zsákolását mutatta be, amikor egyszerre két labdát tömött be a gyűrűbe.
Idén a rendezők ennek a versenyszámnak is megváltoztatták a lebonyolítását, hiszen ezúttal a nézők dönthették el, hogy ki nyerjen. Összesen 4 millió szavazat érkezett, Evans pedig mindössze egy százalékkal végzett Budinger előtt.

NBA All-Star Game
Kelet-Nyugat 149-152

Az All-Star meccs hatalmas felhajtást hozott, a sztárok pedig szokás szerint rendkívül jó hangulatban szórakoztatták a közönséget. Ahogy az lenni szokott, sok védekezést nem láthattunk, látványos kosarakat viszont annál többet.
A meccs elején Nyugat villámrajtot vett, Kelet egyszerűen nem tudta tartani a lépést a remeklő Durant-Bryant-Westbrook trióval, félidőben már 88-69-re vezetett Nyugat. A második játékrészben sem fordult túlságosan a kocka, ám Kelet egyre közelebb lopózott, a meccs végén pedig nem sokon múlt, hogy Jamesék kiénekeljék a sajtot a nyugatiak szájából. Az utolsó percben Kelet átvehette volna a vezetést, Deron Williams azonban triplát rontott, James pedig egy elképesztően rossz passzal eladta a labdát. Griffin ekkor még elhibázott egy büntetőt, így az állás 152-149-re alakult, azonban Dwyane Wade elrontotta az utolsó dobást, így az eredmény már nem változott, Nyugat nyert.

A mérkőzés legértékesebb játékosa Kevin Durant lett, aki 36 pontot szerzett, kiosztott 3 asszisztot, valamint begyűjtött 7 lepattanót is. Az Oklahoma City sztárja élete első All-Star MVP címét gyűjtötte be.

Kobe Bryant 27 pontot szorgoskodott össze, ezzel megelőzte Michael Jordant az All-Star gálákon gyűjtött pontok tekintetében. A Fekete Mamba egyébként megsérült a meccsen, Dwyane Wade ugyanis egy balszerencsés mozdulattal eltörte Bryant orrát.

A már említett Wade az All-Star gálák történetében harmadik játékosként szerzett tripla-duplát, ő 24 pontot, valamint 10-10 lepattanót és asszisztot könyvelhetett el.

Kelet legjobbja a főként a második félidőben brillírozó LeBron James volt, ő 36 egységig jutott, ám teljesítményét beárnyékolja a mérkőzés végén eladott labdája.

Összességében úgy gondolom, hogy a szervezők nem vallottak szégyent, hiszen látványos, izgalmas pár napon vagyunk túl, sose legyen rosszabb All-Star hétvégénk!