Magyar válogatott

A válogatottsági rekord előtt álló Király kemény bolgár csapatra számít

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán a bolgárokkal mérkőzik meg Győrben, barátságos meccsen. Amennyiben Király Gábor szerepet kap a találkozón, 86. alkalommal lép pályára címeres mezben, és feljön a válogatottsági örökranglista harmadik helyére, amit holtversenyben foglalhat el Grosics Gyulával.

"Csakis a következő meccsre koncentrálok, de most eljutottunk oda, hogy a következő mérkőzésemen valóban a válogatottsági ranglista harmadik helyén találhatom magam. Nem tagadom, eszembe jut néha, hogy ilyen messzire eljutottam, de egyelőre óvatosan bánnék azzal, hogy előreléphetek a rangsorban a közeljövőben, mert a csapatot a szövetségi kapitány állítja össze, és az is előfordulhat, hogy nem tudom növelni válogatottságaim számát" - mondta a lehetséges "jubileumról" Király a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapjának.

Az 1860 München légiósa korábban kétszer is pályára lépett szerdai riválisunk ellen. "Ennyi év után már összefolynak az emlékek, most hirtelen nem tudom felidézni a Bulgária elleni találkozókat. Inkább az ugrik be, hogy a bolgárok legrutinosabb játékosai közül a két Petrov, valamint Berbatov ellen több nagy csatát is megvívtam, ha velük találkozom, már külön is üdvözöljük egymást. Mindhárman nagyon veszélyesek voltak a kapu előtt, nem bánom, hogy ezúttal nem tagjai a bolgár keretnek."

Király szerint az idei első mérkőzés az egész évet meghatározhatja. "Nagy érdeklődéssel várom a meccset, mert kíváncsi vagyok, hogy a jól sikerült tavalyi év után hozni tudjuk-e ugyanazt a csapatjátékot és hozzáállást, amit múlt ősszel láthatott tőlünk a közönség. Jó kis teszt vár ránk, hiszen a bolgárok kemény focit játszanak, rá leszünk kényszerítve, hogy mindent kiadjunk magunkból. Az idei első mérkőzés az egész évre meghatározhatja az alaphangulatot, ezért küzdelmes, hajtós meccs elé nézünk, biztos vagyok benne, hogy a szurkolóknak érdemes lesz kilátogatniuk a győri stadionba."

A kapus 86. alkalommal léphet pályára címeres mezben, amivel a válogatottsági örökranglista harmadik helyére lépne.

A rutinos hálóőr klubjával hétről hétre remekel a német másodosztályban, pénteken zsinórban ötödször győztek, összességében már nyolc forduló óta veretlenek. Az elmúlt hetekben többször is az 1860 München legjobbjai között emelték ki Királyt.

"Nem csak nekem, az egész csapatnak jól megy az utóbbi időben. Az előző nyolc mérkőzésünkön hét győzelem mellett egy döntetlent értünk el, tehát egészen kitűnő szériában vagyunk. Mindenki bizonyítani akar, ez hozza magával a jó teljesítményt, ráadásul ilyenkor a szerencse is mellénk szegődik, minden bejön a pályán. Élvezzük a sikert, de ezt nem véletlenül értük el, keményen megdolgoztunk érte. Kitartóan edzettünk hóban, fagyban a téli felkészülés alatt, egy percig sem lazítottunk, még mínusz tizenhét fokban is kint voltunk a pályán. A müncheni média hírhedten szigorú, de mostanság már-már euforikus hangulatban ír a csapat eredményeiről, egyre többször olvassuk, hogy képesnek tartanak bennünket a feljutásra. Pénteken például azt az Union Berlint vertük idegenben, amely október óta gólt sem kapott hazai pályán, míg előtte a dobogón álló Fortuna Düsseldorf ellen nyertünk. Szem előtt kell azonban tartani, hogy minden meccs más, nem elégedhetünk meg az eddigi eredményekkel, a következő fordulóban például újabb nehéz csata vár ránk, a harmadik helyezett St. Pauli ellen."

Király Gáborról nemrég a Hathárom TV is készített egy rövid portrét, amiben kapusok világáról, a "tizenegyesölés" tudományáról valamint a mezőnyjátékosok és a portások mentális felkészültségének különbségéről kérdeztük.