Magyar válogatott

A bolgárok elleni mérkőzés már a vb-selejtezők tükrében zajlik

  • MTI

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint együttesének mindenben fejlődnie kell ahhoz, hogy eredményesen szerepeljen a szeptemberben kezdődő világbajnoki selejtezőkön. Addig csupán négy mérkőzésen lép pályára a csapat, így a szerdán, Győrben sorra kerülő bolgárok elleni - idei első - felkészülési találkozó már a vb-selejtezők tükrében zajlik.

"Nyitott kerettel dolgozunk, be lehet kerülni a csapatba, ugyanakkor az állandóságra kell törekedünk. A gárda egy része már összecsiszolódott, így a felkészülési meccseken elsősorban ők kapnak majd lehetőséget" - nyilatkozta Egervári a telki edzőközpontban tartott sajtóbeszélgetésen hétfőn. "Ha visszanézünk, akkor nem lehetünk elégedetlenek, persze elégedettek sem, hiszen az Európa-bajnoki selejtezőkön nem sikerült elérnünk azt az álmot, hogy odaérjünk a pótselejtezőt érő második helyre. Sajnos a nemzetközi szövetség nem kényeztet el bennünket, ugyanis a mostani meccs után csak júniusban találkozunk legközelebb, így három hónap telik el összetartás nélkül. Ugyanakkor remélem, hogy ez a négy meccs közelebb hozza majd egymáshoz a játékosokat."

Hozzátette: egyelőre nincs mindenki tökéletes állapotban, néhány futballista - mint például Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás vagy Korcsmár Zsolt - klubjával még el sem kezdte a bajnokságot, így a bolgárok elleni összecsapáson leginkább a csapategységben - ezzel együtt pedig a győzelemben - bízik.

"A bolgár válogatott keretén az új szövetségi kapitány sokat változtatott. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalok és a rutinosabbak egy masszív csapatot alkotnak majd, ennek ellenére bízom a győzelmünkben." - mondta Egervári.

A kapitány beszélt hosszabb távú terveiről is: "Ahhoz, hogy eredményesek legyünk egy olyan világbajnoki selejtezőcsoportban, mint a miénk, mindenben fejlődnünk kell majd. Egyénileg, a külföldön játszóknak játéklehetőségben és összeszokottságban. Több olyan játékos van nálunk, akik 10-12 válogatott mérkőzésen léptek eddig pályára, ez nem igazán optimális. Igazi rutinos csapatról akkor beszélhetnénk, ha ezek a futballisták 30-40 találkozón játszottak volna már együtt."

Egervári Sándor szerint együttesének mindenben fejlődnie kell ahhoz, hogy eredményes legyen a vb-selejtezőkön.

A válogatottba hosszú sérülését követően közel másfél év után tért vissza Szalai Ádám, a Mainz légiósa, aki a hétvégén a Kaiserslautern elleni bajnokin gólt is szerzett. Mint azt a csatár elmondta, leginkább a győzelemnek örült, de szeretné, ha formáját át tudná menteni a szerdai összecsapásra is.

"A célom most az, hogy minél hamarabb vissza tudjak illeszkedni a csapatba, és hogy olyan teljesítményt nyújtsak, amivel ezután is kiérdemlem a meghívót a válogatottba. Természetesen mindenki szeme előtt ott lebegnek már a világbajnoki selejtezők, és miután kevés lehetőségünk van mérkőzéseket játszani, így minden találkozó rendkívül fontos" - mondta Szalai.

Bogdán Ádám, a Bolton Wanderes kapusa klubjában rendszeres játéklehetőséghez jut: "Egyelőre elégedett vagyok a fejlődésemmel, és azzal a haladással, amit az elmúlt egy évben elértem. Sajnos az eredmények nem jöttek az utóbbi hetekben, ezért nem felhőtlen az örömöm. Minél előbb ki kell keverednünk az alsóházból - nyilatkozta Bogdán. - A válogatottnál most az a legfontosabb, hogy a cél ott legyen előttünk. Ezeket a felkészülési mérkőzéseket arra kell használnunk, hogy egy önbizalommal teli csapatot kovácsoljunk össze, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen szerepeljünk a vb-selejtezőkön."

A magyarok a szerdai összecsapás után június 1-én Csehországgal, három nappal később Írországgal, augusztus 15-én pedig Izraellel találkoznak barátságos mérkőzésen. Az első vb-selejtezőt szeptember 7-én, Andorra vendégeként játssza az Egervári-csapat.

A magyar válogatott kerete a bolgárok ellen:
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Csernyánszki Norbert (Paksi FC), Király Gábor (1860 München)
Védők: Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Newcastle), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-TEVA)
Középpályások: Buzsáky Ákos (QPR), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Eskisehirspor), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koman Vladimir (AS Monaco), Pintér Ádám (Real Zaragoza).
Támadók: Németh Krisztián (RKC Waalwijk), Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)