Női párbajtőr GP

Szász Emese bronzérmet nyert Budapesten

  • MTI

A harmadik helyen végzett Szász Emese a budapesti Westend női párbajtőr Grand Prix-n, ezzel javított helyzetén az olimpiai kvótaszerzést illetően.

Az egyéniben világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász, akinek az elmúlt évben az Európa-, illetve a világbajnokság sem úgy sikerült, ahogy szerette volna, kiemeltként csak vasárnap, a 64-es táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe. Az elődöntőig a tajvani Csen Hszin-pinget (15-7), a román Simona Deacot (15-10), az olasz Bianca Del Carrettót (15-9) és a szintén román Simona Ghermant (15-11) győzte le, a fináléba jutásért rendezett asszóban viszont 15-13-ra kikapott egy másik olasz ellenféltől, Mara Navarriától, noha menet közben már 11-8-ra is vezetett.

A közelmúltban könyökműtéten átesett Szász úgy tűnik, kezdi visszanyerni korábbi formáját, legalábbis erről tanúskodnak magabiztos győzelmei. Az elődöntőig vezető párharcokban a legjobb magyar női párbajtőröző mindig képes volt megroppantani ellenfelét, és pontos, koncentrált vívással tetemes előnyt kiharcolni. A negyeddöntőben talán még tust is "ajándékozott" riválisának, mire kiderült, hogy nem "szólal meg a fegyvere", már 4-1 volt Ghermannak. A párbajtőr cseréje jót tett, az első szünetig 8-7-re fordított Szász, a pihenőt követően pedig bedarálta ellenfelét.

A következő asszójában is sokáig bejött az elképzelése, okos vívással három tusnyi előnyt harcolt ki magának (11-8), pár másodperccel később viszont már egyenlő volt az állás. A továbbiakban próbált előre menni, de ekkor már Navarria volt pontosabb.

A pontokkal jól fizető GP-n elért harmadik hellyel Szász mindenesetre közelebb került az ötkarikás részvételi jog kiharcolásához, talán ennek is szólt a mosolya a lelátó felé.

"Elfáradtam a végére, régen volt már, hogy ennyit kellett vívnom" - utalt arra az eredményhirdetés után, hogy jó ideje adós volt kiemelkedő produkcióval. "A vívásom már kezd összeállni, de egyelőre eddig bírtam erővel, legközelebb talán már egészen a végéig megy majd. Az elődöntőben volt néhány jó akcióm, azokat akartam ismételni 11-8-as vezetésemnél, de már nem volt erőm hozzá, alig bírtam tartani a karomat. Örülök ennek az eredménynek, biztosan előreléptem a kvalifikációs ranglistán, szerintem tíz ponton belül vagyok ahhoz a két riválisomhoz képest, akik közül az egyiket meg kellene majd előznöm az olimpiai kvótáért. Nekem ráadásul vannak rossz eredményeim, ezek közül ejthetek majd ki, így a hátralévő két versenyen elég két negyeddöntő, vagy akár egy elődöntő is, de lehet, hogy egy 16 közé kerüléssel és egy annál valamivel jobb eredménnyel is odaérhetek."

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és a mellette lévő tornacsarnokban szombaton és vasárnap rendezett versenyen 13 magyar vívó indult, de csak három szerepelhetett a 64-es táblán.

A három éve elhunyt első magyar párbajtőr világbajnok, korábbi sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezett GP-n 167 párbajtőröző vett részt.

A szakág képviselői számára két versenyt rendeznek még a kvalifikációs időszakban, március 9. és 11. között Barcelonában, két hétre rá pedig a franciaországi St. Maurban. Ezeken csapatverseny is lesz, amely szintén a kvalifikációról szól majd.

Eredmények:
A 64 között:
Szász Emese-Csen Hszin-ping (Chen Hsin Ping, tajvani) 15-7
Malgorzata Bereza (lengyel)-Szele Réka 15-9
Ana Branza (román)-Antal Edina 15-6
 
A 32 között:
Szász-Simona Deac (román) 15-10
 
A 16 között:
Szász-Bianca Del Carretto (olasz) 15-9
 
A negyeddöntőben:
Erika Kirpu (észt)-Rosella Fiamingo (olasz) 15-11
Malgorzata Bereza (lengyel)-Maureen Nisima (francia) 15-11
Szász-Simona Gherman (román) 15-11
Mara Navarria (olasz)-Csoj In Jong (dél-koreai) 15-14
 
Az elődöntőben:
Bereza-Kirpu 15-14
Navarria-Szász 15-13
 
A döntőben:
Bereza-Navarria 15-6
 
A végeredmény: 1. Malgorzata Bereza, 2. Mara Navarria, 3. Erika Kirpu és Szász Emese, ...38. Szele Réka, ...63. Antal Edina, ...76. Budai Dorina, ...83. Takács Emese, ...91. Bukóczki Bianka, ...93. Tóth Annamária, ...101. Kolczonay Anna, ...116. Gonda Borbála, ...119. Sziklavári Franciska, ...128. Békefi Edina, ...139. Várnai Vivien, ...144. Mihály Kata