Premier League

Az Arsenal régi fényében tündökölve gázolt át a Tottenhamen

Az Arsenal nyerte az észak-londoni rangadót, miután hazai környezetben 5-2-re verte a Tottenham Hotspurt az angol labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában. A Spurs az első félidő hajrájában már két góllal vezetett, de a hátrányban is jobban futballozó Ágyúsok mág a szünet előtt talpra álltak, a második játékrészben pedig kiütötték ellenfelüket. A másik délutáni mérkőzésen a Manchester United 2-1-re győzött a Norwich vendégeként.

Arsenal-Tottenham

A 4. perc elején kabaréba illő góllal vezetett a Tottenham: Adebayort indították, aki Luis Saha elé tálalt, a francia lövése felpattant Vermaelen lábáról, és Szczesnyt becsapva a hálóba hullott (0-1). A folytatásban több nagy lehetőség adódott Robin van Persie előtt az egyenlítésre, a 9. percben éles szögből leadott lövését blokkolták, az első negyedóra végén hét méterről a jobb alsó mellé helyezett, a 21. percben 18-ről fölé tüzelt, de beleléptek a lövésbe. A szöglet után Brad Friedelnek minden rutinjára szüksége volt, hogy védje Rosicky fejesét. A Spurs a 24. percben jutott el Szczesny kapujáig, Walker lövése kevésen múlott.

Hiába nyomott Wenger csapata, a vendégek újabb gólt szereztek: Bale esett el ziccerben, a bíró szerint Szczesny elérte a lábát, a visszajátszás alapján a kapus nem ért hozzá, de Kieran Gibbs igen. A büntetőt a volt Arsenal-játékos, Emmanuel Adebayor higgadtan a bal alsóba rúgta (0-2). Az Arsenalt nem törte meg a kétgólos hátrány, sőt, még a szünet előtt talpra álltak: van Persie lökete kifelé pattant a kapufáról, ezután Arteta balról beadott, Sagna 12 méterről a jobb sarokba fejelt (1-2). Két perc múlva van Persie a tizenhatos vonalánál megcsinálta a lövőcselt, majd a kapu jobb oldalába zúdított (2-2).

Két gólja ellenére a Tottenham súlytalan volt az első félidőben, főleg a középpályája, az Arsenal egyértelműen dominált. Harry Redknapp is látta a figyelmeztető jeleket, a második félidőre Sandrót és Rafael van der Vaartot is pályára küldte.

A második félidőt újabb hatalmas helyzettel nyitotta a hazai együttes, Benajun célzott jobbal a bal alsóra, de Friedel elérte a labdát. Az 51. percben azonban fordított az Arsenal, Rosicky passzolt Sagnához, a jobbvédő középre adott, ahol a cseh középpályás remek ütemben érkezett, megelőzte Fridelt és a hálóba passzolt (3-2). Az 57. percben Theo Walcott még jobbról a hosszú alsó mellé gurított, de ezután megállíthatatlan volt, három percben belül két kontrából duplázott, előbb van Persie passzából emelte át Friedelt (4-2), majd Song kiugratása után lőtt a jobb alsóba (5-2).

A vendégeknek Sandro révén volt még egy veszélytelen lövése, az Ágyúsok közönségüket szórakoztatták. Scott Parker második sárgája miatt idő előtt mehetett zuhanyozni, de rendkívül sportszerűen bocsánatot kért a sértett Vermaelentől.

Az Arsenal kiütéssel nyerte a 150. észak-londoni derbit, gyakorlatilag az első perctől jobban futballozva a Tottenhamnél, a második félidőben pedig már szárnyaltak a hazaiak. Az elmúlt hónapokban sokat kritizált Tomás Rosicky remekül fogta össze a csapatot, Walcott az első félidőben eltűnt a mezőnyben, de a másodikban villogott.

A Spurs előnye így is tetemesnek mondható a dobogó legalsó fokán (7 egység), de az Ágyúsok megelőzték a Chelsea-t, és negyedikek, nagy lépést tettek a BL-szereplés kiharcolása felé. Emellett a súlyos BL-vereség és a fájó FA-kupa-búcsú után a legősibb ellenfél elleni győzelemmel álltak talpra.

 

Norwich City-Manchester United

A Manchester United már a 7. percben gólt szerzett az újonc létére remekül szereplő Kanárik otthonában: Nani jobbról beívelt labdáját Scholes fejelte közelről a hálóba (0-1). A veterán középpályásnak ez volt a második gólja másodvirágzása alatt. A 16. percben Nani újabb passzát gólpassz Welbeck váltotta kis híján gólra, Ruddy nagyot védett. A másik oldalon Pilkington lábbal, majd Holt fejjel tornáztatta meg De Geát.

A második félidőre a Vörös Ördögök elkényelmesedtek, a 900. MU-mérkőzésén szereplő Ryan Giggs ugyan közelről a felső lécre rúgta a labdát, de a Norwich egyre jobban hajtott, aminek egyenlítő gól lett az eredménye: a 83. percben Holt tüzelt a jobb felsőbe (1-1). A jubiláló walesi végül kisegítette csapatát, góllal ünnepelte a jeles évfordulót, a 92. percben Young bal oldali beadása után közelről, kapásból vágta a labdát a hálóba (1-2).

Sir Alex Ferguson gárdája fontos három ponttal térhet haza a Carrow Roadról, és tapad az éllovas Cityre.


 

Premier League, 26. forduló:
Arsenal-Tottenham Hotspur 5-2 (2-2)
gólszerző: Sagna (41.), van Persie (43.), Rosicky (51.), Walcott (65., 68.), illetve Saha (4.), Adebayor (34. - 11-esből)
kiállítva: Parker (87., Tottenham)
 
Norwich City-Manchester United 1-2 (1-0)
g: Holt (83.), illetve Scholes (7.), Giggs (90+2.)
 
Később:
Stoke City-Swansea City 16:00
 
Szombaton:
Manchester City-Blackburn Rovers 3-0 (1-0)
g: Balotelli (30.), Agüero (52.), Dzeko (81.)
 
Chelsea-Bolton Wanderers 3-0 (0-0)
g: Luiz (48.), Drogba (61.), Lampard (79.)
 
Newcastle United-Wolverhampton Wanderers 2-2 (2-0)
g: P. D. Cissé (6.), Gutierrez (18.), illetve Jarvis (50.), Doyle (66.)
 
Queens Park Rangers-Fulham 0-1 (0-1)
g: Pogrebnyak (7.)
kiállítva: Diakite (33., QPR)
 
West Bromwich Albion-Sunderland 4-0 (2-0)
g: Odemwingie (3., 49.), Morrison (41.), Andrews (90.)
 
Wigan Athletic-Aston Villa 0-0
 
A Liverpool-Everton összecsapást a Ligakupa vasárnapi döntője (Cardiff City-Liverpool, Wembley Stadion 17 ó) miatt elhalasztották.