Műugrás

Kurnyikova-betegségben szenved a britek világbajnoka

  • Vásárhelyi Tamás

Az egyik orosz műugró edző Anna Kurnyikovához hasonlítja a britek világbajnok toronyugróját, Thomas Daileyt.

Daley-vel három éve a római világbajnokságon még minden rendben volt - Fotó:dailymail.co.ukKét éve még a londoni olimpia nagy esélyesének tartották a brit toronyugrót, Thomas Daleyt, szakmai berkekben viszont most már a dobogóra kerülésében sem nagyon bíznak. A brit műugró válogatott mellett dolgozó orosz tréner, Alexej Evangulov volt az első, aki ezzel a véleményével ki is állt a brit média elé. „Az ő helyzete most az egykori orosz teniszező, Anna Kurnyikova esetére emlékeztet engem. Jól nézett ki, ígéretes tehetség volt, de a fokozott média jelenlét miatt soha nem tudta igazán kiaknázni a tehetségét. Dühös vagyok, mert ebben a kérdésben senki nem hallgat rám” - dohogott a kiváló szakember, aki szerint jelenleg Daley az ötödik legjobb férfi toronyugró a világon. A korábbi orosz bajnok szerint Daley azonban még így is felérhetne a londoni dobogóra, ha teljes koncentrációját a medence felé fordítja. „Ha hanyagolná a média szerepléseket, akkor én képes lehetnék arra, hogy a világ harmadik legjobb toronyugrójává tegyem. Sok edző arról beszél, hogy képes lehet a csodára az olimpián, de a profi sportban és különösen a műugrásban nem nagyon vannak ilyenek. Ha érmet nyer Londonban, akkor nem érdekel, hogy utána mi lesz belőle, akár rock-sztár is lehet” - tette hozzá Evangulov, aki szerint a kínai riválisok "háromszor olyan keményen" dolgoznak, mint Daley.

Thomas Daley négy évvel ezelőtt került a figyelem középpontjába, amikor a brit olimpiai csapat legfiatalabb tagjaként (17 évesen) vett részt Pekingben. Igazán világhírű pedig a 2009-es római világbajnokságon lett, ahol - a kínai, német és orosz favoritokat is megelőzve - megnyerte a világbajnokságot. Azóta folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri őt a brit média és az utóbbi két évben számos celeb-műsorban is szerepet kapott, édesapja tavalyi halála kapcsán pedig szintén napi szinten foglalkoztak vele az angol sajtóban. Sokak szerint viszont ezek a szereplések ártanak a felkészülésnek és az olimpiai eredményességnek is, még úgy is, ha 200.000 Twitter-követője is szurkol majd érte Londonban.

Thomas Daley (középen) nem veti meg az élet szebbik oldalát, sokaknak ez nem tetszik - Fotó:morethanthegames.co.uk

Történjen viszont bármi is Londonban az olimpián, Daley egy dologban mindenképpen különbözik az orosz edző által idézett Kurnyikovától. Jövő héten ugyanis viaszfigurát kap majd a brit toronyugró a legendás londoni Madame Tussaud’s múzeumban. A szépséges Anna - bár számos helyre ma is előszeretettel hívják - ezt viszont nem mondhatja el magáról.