Sportfogadás

Új típusú fogadási csalás hódít a teniszmeccseken

  • VNA

A csalók mindig egy lépéssel előrébb járnak - így az ügyeskedők tenisz meccseken is nagyot kaszálhatnak.

A közelmúlt ázsiai és ausztráliai tenisz tornái mutattak rá egy újfajta csalási módszerre, amelyet kifinomult és jól szervezett hálózatok használnak a fogadóirodák vagy éppen sportfogadó társaik megkopasztására. Az új-zélandi Aucklandben rendezett Heineken Open tornán egy nézőt emiatt ki is tiltottak a lelátóról. A beszámolók szerint ugyanis a fiatalember mobiltelefonnal és egy notebookkal felfegyverkezve ült a stadionban, ahol vélhetően tudatosan igyekezett kihasználni helyzeti előnyét, vagyis hogy ő néhány másodperccel hamarabb látja az adott labdamenetet, mint az eseményeket távoli kontinenseken a televíziók előtt figyelemmel kísérő irodák vagy sportfogadó társai.

A csalók köztünk ülnek? Tán közelebb is hozzánk, mint gondolnánk? - Fotó:wimbledon.com

Néhány nappal korábban egy spanyol férfit is kivezettek a nézők közül ugyanebben az aucklandi stadionban, akit állítólag korábban már a wimbledoni torna területéről is kitiltottak a brit szervezők. Az ATP sorozat egyik vezetője, Tom Barnes is megszólalt az esetek kapcsán és elismerte, hogy valós problémával állnak szembe, hiszen az internetes eredményközlő rendszerek illetve a televíziós adások néhány másodperces csúszása információs aszimmetriát eredményezhet. Ennek érdekében a tornák szervezőit megkérték arra, hogy fokozottan figyeljenek az erre utaló fogadási tevékenységekre.

„Ha valaki mobiltelefonnal és egy laptoppal ül be teniszmérkőzést nézni, az már alapból gyanús lehet. Azért ilyen fontos ez a terület, mert vannak olyan, főként európai fogadási irodák, ahol lehet például az adogatásokra is fogadni, hogy valaki sikeresen üti-e át a labdát vagy nem. Aki a helyszínen ül, egy mobilon keresztül szóban azonnal átadja az esetleges kettős hibáról szóló információt az európai partnerének, aki villámgyorsan fogadást tesz erre, mielőtt még a fogadási rendszerbe ez az információ bekerülne” - adott példát Barnes a csalások egyik tipikus példájára.

„Sokszor könnyű észrevenni a tilosban járókat, hiszen ha egy nagyszerű pontnál mindenki felállva tapsol, de egyvalaki továbbra is ül és csak a telefonját nyomkodja, vagy a zsebében kotorászik, akkor feltételezhető, hogy nem a mérkőzés szakmai értéke és látványossága érdekli” - vázolta a leleplezés nyilvánvaló módját az új-zélandi torna igazgatója, Richard Palmer. Persze akadnak olyanok is, akik hasonló tevékenységet folytatnak, de nem veszik észre őket - na ők azok, akik még egy lépéssel előrébb járnak…