Evezés

Győrben rendezik az ergométeres országos bajnokságot

  • VNA

Győrben, szombaton rendezik az első idei, hazai evezős megmérettetést. Az országos ergométeres bajnokságon elindul a londoni olimpiai kvótát szerző szolnoki páros, Simon Béla és Juhász Adrián is, akik bombaformában érzik magukat 152 nappal az ötkarikás játékok előtt. Mellettük még közel 500 versenyző ül ergométerre.

„Tavaly a mohácsi viadalon az összesített versenyt Juhász Adrián nyerte, de mivel még 23 éven aluli volt, így csak ott akasztották nyakába az aranyat; Simon pedig 2,4 mp-cel lemaradva tőle 2. lett a felnőttek között, ahol a számot Szekér László nyerte. A felnőtt normálsúlyú férfiak között így idén nagy verseny várható. Ezzel szemben még nagyobb  küzdelemre számítunk a férfi könnyűsúlyúak versenyében, hiszen rajthoz áll a világ- és Európa-bajnok páros két tagja: a szám többszörös bajnoka, Varga Tamás, továbbá Hirling Zsolt, valamint Galambos Péter világbajnoki bronzérmes is. Ez a verseny az első állomása a válogatónak, hogy ki utazhat a magyar versenyzők közül a májusi luzerni olimpiai pótkvalifikációra.Természetesen a hölgyek is ergométerre pattannak, hogy eldöntsék ki az idei évben az ország legjobbja. Az indulók között olyanok szerepelnek, mint Hajdú Zsuzsanna, világbajnoki 8. helyezett, a Szabó Katalin, Gyimes Krisztina páros, akik Európa-bajnoki 7. helyezettek, illetve Bálint Sára, aki az U23-as világbajnokságon 13. helyen ért célba” – foglalta össze a hétvégén várható eseményeket Zsömle Balázs, a hazai szövetség elnökségének tagja.

Idén is nagy harc várható az ergométeres országos bajnokságon - Fotó: Zsömle Balázs

A felnőtt versenyszámok mellett U23-as, ifjúsági, serdülő, masters, egyetemi, valamint adaptív versenyszámokban hirdetnek szombaton bajnokot. Az ergométer egy szárazföldi evezőpad, a legújabb kori technikákkal lemodellezve az evezés összes mozdulatát. A legelső gépeket a '70-es években kezdték el kifejleszteni és hosszú idő után jutott el erre a szintre, hogy versenyek és válogatók precíz szerkezete legyen. A verseny távja 2000 méter, úgy, mint a vízen. Itt a tornateremben 20 ergométer lesz összekötve egymással, így a közönség egy nagy kivetítőn követheti nyomon, ki hol tart a versenyben.

A verseny 10 órakor kezdődik a Győr Városi Egyetemi Csarnokban (9026 Győr, Egyetem tér 1.), a szárazföldi „regattát” Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, egyben Győr város polgármestere nyitja meg. Aki élőben nem tud ott lenni a sporteseményen, a Magyar Evezős Szövetség honlapján, a www.hunrowing.hu oldalon nyomon követheti, hiszen élő internetes közvetítés lesz a helyszínről.