NHL

A hazai együttesek fekete napja - videó

  • Molnár Dávid

Nem sok babér termett az otthon játszó csapatoknak az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 133. játéknapján. A Detroit zsinórban 23 hazai győzelem után kikapott, a Winnipeg és az Edmonton viszont otthon tartotta a két pontot.

Ünneprontók ünnepe

A Canucks játékosai már a két nyugati nagyágyú összecsapása előtt kijelentették, hogy nagyon szeretnék megszakítani a Detroit Red Wings hazai sorozatát. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó alapon pedig tettek róla, hogy szavaik tettekben is megnyilvánuljanak.

Az NHL legjobb idegenbeli mérlegével rendelkező csapata látogatott a detroiti Joe Louis Arénába, ahol a Red Wings már 23 mérkőzés óta nem kapott ki. Utoljára tavaly november 3-án szenvedtek vereséget a Vörös Szárnyak, akkor is egy kanadai gárda babrált ki Henrik Zetterbergékkel a Calgary személyében. Most a Detroit mögött szorosan kapaszkodó Vancouver Canucks volt a soros.

A vancouveri játékosok ünneplik Daniel Sedin egyenlítő találatát

Igaz, a győzelemért alaposan megszenvedtek Henrik Sedinék. A Detroit Red Wings még sztárcsatára, Pavel Dacjuk kiesése ellenére is felvette a kesztyűt a Canucksszal, és az első harmad 12. percétől kezdve egyszer sem kerültek hátrányba a hazaiak – más kérdés, hogy góljaikra a vendégek mindig képesek voltak válaszolni. Justin Abdelkader szezonbeli hetedik találata ígérkezett a mérkőzés győztes góljának, azonban Daniel Sedin 16 másodperccel a vége előtt, lehozott kapussal, extra mezőnyjátékos segítségével kiegyenlítette az amúgy igazán kiegyenlített találkozót.

A hosszabbításban nem bíztak semmit a véletlenre a felek, a Detroit négyszer, a Vancouver öt alkalommal lőtt kapura, de Jimmy Howard, valamint Roberto Luongo is magabiztosan hárította a lövéseket, így szétlövésekre került sor, hogy eldőljön a második pont sorsa. A Detroit a 23 megnyert mérkőzés során három alkalommal is szétlövésekkel kaszálta be a második pontot, úgyhogy nagy reményekkel vágott neki a mindent eldöntő felvonásnak.

Roberto Luongo azonban megigézte a detroiti próbálkozókat, Jiri Hudler lövését hárította, Henrik Zetterberg elvétette a kaput, valamint a frissen hosszabbító Todd Bertuzzi sem tudta bekotorni a korongot a kanadai hálóőr mögé. Hasonlóképp járt a Vancouver első két lövője is, azonban a harmadik körben Luongo védéseit meglovagolva Alexandre Burrows elhatározta, hogy eldönti a huzavonát, és mattolta Jimmy Howardot, véget vetve a Detroit hazai veretlenségi szériájának.

A Red Wings igazán nem bánkódhat, hiszen pontot így is tudott szerezni az elmúlt 24 hazai mérkőzésén, azonban az aggodalomra adhat okot, hogy Dacjuk kiesése óta két vereséggel bővült a mérlegük. A vancouveriek ezzel együtt igazán büszkék lehetnek, és büszkék is magukra.

„Jó érzés, hogy mi vagyunk az a csapat, mely véget vetett ennek a sorozatnak” – nyilatkozta Burrows, aki miután elfektette Howardot, fonákkal emelte be a kapuba a korongot a szétlövés egyetlen találatánál. „Elismerésre méltó, hogy zsinórban ennyi mérkőzést megnyertek hazai pályán.”

A Canucks sokat nem szusszanhat, hiszen pénteken már New Jerseyben lépnek pályára, ahol szintén egy jó formában lévő csapat várja őket.

Prérikutyák támadása

A Phoenix Coyotes nagyon fontos mérkőzést zsebelt be, miután idegenben múlta felül a szintén rájátszásért küzdő Calgary Flamest. A siker receptje nagyban megegyezett a két nappal ezelőtti Kings veréshez, amikor a Prérikutyák háromgólos hátrányból álltak fel és nyertek végül szétlövésekkel.

Alex Tanguay és Matt Stajan első harmadban esett góljaival joggal bizakodhattak a kanadai szurkolók, hogy kedvenc csapatuk fogja megállítani a Coyotes diadalmenetét, de mint ismeretes, a jégkorongot 60 percen keresztül kell űzni a biztos győzelem reményében. Ezzel a vendégek tisztában is voltak, a hazaiak kevésbé. A reneszánszukat élő phoenixi veteránok, Daymond Langkow, Shane Doan, illetve Ray Whitney példamutatásával és találataival a Coyotes a harmadik harmad közepére már meg is fordította a mérkőzést.

Olli Jokinen alig két perccel a vége előtt még visszahozta a Calgary reményeit a két pontot illetően, de a hosszabbítás, és a szétlövések nem ígértek túl sok jót a hazai együttesnek. Mike Smith megbűvölte a hazai kísérletezőket, míg Ray Whitney nyugodtan lőtte be a korongot Miikka Kiprusoff hálójába már másodszor a meccs során, ami végül a mindent eldöntő találatnak is bizonyult, miután egyik oldalról sem született újabb gól.

Mike Smith, a Prérikutyák kapusa 3-0-ra javította ezzel a mérlegét a Calgary Flames ellen, a Phoenix pedig 9-0-1-es mutatóval rendelkezik az elmúlt tíz mérkőzésén, és egyre inkább kezd leválni a rájátszásért küzdő csapatok tumultusától.

A játéknap további mérkőzései

Carolinában ért véget az Anaheim Ducks nyolcmérkőzéses idegenbeli túrája, amit szétlövésekkel elért győzelemmel zártak, így 5-1-2-re javítva a hosszúra nyúlt vendégeskedés végleges mérlegét. Ez volt egyébként csupán a második győzelme a Ducksnak 24 vereség mellett, amikor a harmadik harmadot hátrányból kezdték meg.

Ezúttal a gólokkal maradtak adósok a Toronto játékosai, ami újabb vereséget eredményezett. Bár a híresztelések szerint a Maple Leafs kapus fronton akar erősíteni a hétfői cserestopp előtt, James Reimerrel nem volt gond, csupán Patrick Marleau tudott gólt lőni neki, igaz ő kétszer is, ezzel szemben a hazai csatároktól csak egy gólra futotta.

A Minnesota Wild idegenben nyert szétlövéseket követően a Florida otthonában, ez volt a Vadak második győzelme az utóbbi kilenc találkozójukból.

Újabb szoros mérkőzésen van túl a Nashville és a St. Louis együttese, azonban a Predators továbbra is keresi a Blues ellenszerét. A Zenészek végül szétlövésekkel csípték el a második pontot a hazaiak elől, és négy pontra duzzasztották előnyüket a Nashville-lel szemben a tabellán. Ha a rájátszás most kezdődne, akkor ez a két csapat egymás ellen játszana.

Fontos győzelmet aratott a Winnipeg Jets a Tampa Bay fölött, mellyel továbbra is életben tartják esélyüket a rájátszásra, sőt, a Toronto bukásával jelenleg ők bitorolják a keleti főcsoport nyolcadik helyét.

A Dallas Stars szintén idegenben győzedelmeskedett a hazai pályán igen szép mutatókkal rendelkező Blackhawks ellen, akik pár napja a Detroitot fektették két vállra, de ezúttal a Dallas újonc kapusa, Richard Bachman túl nagy kihívásnak bizonyult Marian Hossáéknak.

Devan Dubnyk lehúzta a rolót a Flyers ellen, és hibátlan mérkőzést produkált. A góllövést meghagyta Jordan Eberlének és Taylor Hallnak, akiknek találataival 2-0-ra nyert a kanadai gárda.

NHL
133. játéknap
Carolina Hurricanes - Anaheim Ducks 2-3 szétlövésekkel
Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks 1-2
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 3-4 szétlövésekkel
Florida Panthers - Minnesota Wild 2-3 szétlövésekkel
Nashville Predators - St. Louis Blues 2-3 szétlövésekkel
Winnipeg Jets - Tampa Bay Lightning 4-3
Chicago Blackhawks - Dallas Stars 1-3
Calgary Flames - Phoenix Coyotes 3-4 szétlövésekkel
Edmonton Oilers - Philadelphia Flyers 2-0