Kajak-kenu

Lehetnek majd nehéz döntések - Storcz Botond

  • MKKSZ/VNA

A kisebb sérülésektől eltekintve probléma mentesen zajlik a kajak-kenu válogatott olimpiai felkészülése. A legtöbben már meleg vízi táborokban készülnek a tavaszi válogatókra.

A sportolók közül néhányan itthon vészelték át a tél legfagyosabb napjait, mások pedig már hetek óta külföldi edzőtáborokban készülnek. Storcz Botond szövetségi kapitány egyelőre a budapesti „bázisról”, vagyis a dolgozószobájából követi az eseményeket, de hamarosan ő is útra kel.

- Mit érdemes tudni a válogatott kajak-kenusok jelenlegi állapotáról, felkészüléséről?

- "Az elnökség már ősszel elfogadta a felkészülési programot, illetve az olimpiai válogatás elveit. Ezek alapján a szokásosnál korábban, május elején elkezdődnek a válogaStorcz Botond szövetségi kapitány nehéz feladat előtt áll 2012-ben - Fotó: MKKSZtó versenyek, legelőször természetesen azokban a szakágakban és számokban, ahol még nincsen meg az összes olimpiai kvótánk. A kenusoknak és a férfi kajakosoknak így jóval a megszokott időpont előtt vízre kell, illetve kellett szállniuk, többségük már el is utazott valamelyik melegebb éghajlatú külföldi edzőtáborba. A kenusok nagy része például Malajziában készül ezekben a napokban. Ebben a szakágban hiányzik a legtöbb kvótánk, egészen pontosan három. Az ideális 1000 páros megtalálásán ősz óta dolgozunk, ahogyan eddig, Ázsiában is Hüttner Csaba utánpótlás kapitány, többszörös világbajnok kenus koordinálja a csapat munkáját" - mondta Storcz Botond, szövetségi kapitány.

- Mennyire szoros ilyenkor a kapcsolat a versenyzők, illetve az edzők és a kapitány között?

- Hüttner Csabával például rendszeresen beszélek az interneten keresztül, ha pedig időre mennek Malajziában a fiúk, akkor az eredményeket is rögtön megkapom. Ugyanígy igyekszem a többi csoporttal is folyamatosan tartani a kapcsolatot, akár telefonon, akár interneten keresztül. Pár napja beszéltem például Douchev-Janics Natasa edzőjével, aki Portugáliában annyit üzent, hogy „minden rendben, Natasa nagyon jól megy”.

- Milyen hírek érkeznek a többi válogatott versenyzőről? Egyáltalán ki merre jár mostanában?

- "Vécsi Viktor csapata, vagyis Vajda Attiláék szintén Portugáliában készülnek. Február elején arrafelé is nagyon hidegek voltak a reggelek, de szerencsére mostanra ez a probléma megszűnt, 15-20 fokos időben tudnak edzeni napközben. Attiláék egyébként a hónap végén hazajönnek, aztán egy héttel később repülnek vissza Portugáliába. Ugyanitt táboroznak Sári Nándor kajakosai is, ők február közepén utaztak ki. És ha már a férfi kajakosoknál tartunk, Beé István és Sík Márton Dél-Afrikában készül jelenleg a 200 méteres párosra."

Fábián Lászlóné férfi és női kajakosokból álló csoportja február végén megy ki Sevillába, ugyanitt edzőtáborozik majd Dombi Rudolf és Kökény Roland, valamint március elejétől Angyal Zoltán vezetésével az olimpiai B keret kajakosai. Csipes Ferenc pedig hétfőn indul Törökországba a női kajakosokkal, a tervek szerint kétszer három hétig tart majd a tábor, közötte néhány napra hazajönnek. És ugyanide „költöznek át” Malajziából a C-2-es válogatóra készülő kenusok is.

- Mikor, melyik csoport tagjai számíthatnak néhány napos kapitányi vizitre?

- "Törökországban kezdek, ahol a kajakos lányokat és a kenusokat látogatom meg, utána repülök tovább Portugáliába, valamint Sevillába. Igyekszem betekintést nyerni mindenkinek a felkészülésébe. Nyilván a válogatókon dől el a keretbe kerülés, de azért ilyenkor is értékes és érdekes tanulságokat lehet levonni a helyszíni tapasztalatok alapján."

- Meglehetősen részletes írásban fektette le a szövetség a válogatási elveket. Ennek ellenére lehetnek viták?

- "Az ember mindig igyekszik úgy megfogalmazni egy válogatási rendszert, hogy kevés legyen benne a kérdőjel. Csakhogy, az élet mindig hozhat olyan helyzetet, amikor mérlegelésre, esetleg szubjektív döntésre van szükség. Bízom benne, hogy tiszta a rendszer, de így is lehetnek nehéz döntések. A kérdéseket nekem kell megválaszolnom a válogatók után. A csapatjelölés a kapitány feladata, és természetesen idén is a szakmai bizottság hagyja majd jóvá a végleges olimpiai névsort."

- Sokan attól tartanak, hogy a legerősebb szakágban, a női kajakosoknál lehet a legtöbb vita, ami akár az olimpiai eredményesség rovására is mehet.

- "Én is hallok olyan hangokat, akik szerint megnehezíti a döntést, hogy túl sok jó női kajakosunk van. Én inkább mindig a pozitív oldalát nézem ennek a dolognak: nagyon örülök neki, hogy ennyi éremesélyes női kajakosunk van, mert ez a javát szolgálja a sportágnak."

- Néhány napja Schmidt Gábor elköszönt, és márciustól Ábrahám Attila lesz a szövetség főtitkára. Milyen hatással lehet ez a váltás a kapitányi munkára?

- "Attilával, vagyis Gidával jól ismerjük egymást, 1995-96ban egy csapatban készültünk, versenyeztünk is együtt. Azt gondolom, hogy ebben az új felállásban a munkakapcsolat is jó lesz közöttünk."