Sportszerek

23 századdal gyorsabb dresszt húznak az amerikai sprinterek

  • MTI

Komoly újításokkal jelentkezik az olimpiai évében a Nike sportszergyártó cég, amely New Yorkban mutatta be legújabb fejlesztésű termékeit olyan neves sportolók közreműködésével, mint a kilencszeres ötkarikás aranyérmes atléta Carl Lewis, a sprinter Carmelita Jeter és Walter Dix vagy Deron Williams, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő New Jersey Nets irányítója.

A cég tájékoztatása szerint a hosszútávfutók teljesítményét mostantól egy ultrakönnyű, mindössze 160 grammos cipő - ez 9,19 százalékkal könnyebb, mint a tavalyi maratoni világbajnokságon a dobogósok által viselt modell - segíti. A technológia csak annyi anyagot használ a felsőrészhez, amennyi a cipő összevarrásához kell, mivel az egy különleges cérna alkotta kötött részből áll.

Allyson FElix amerikai sprinter beszél a Nike sportszergyártó cég bebmutatóján Ney Yorkban 2012-ben.

A sprinterek egy új fajta mezben állhatnak majd rajthoz: ennek elkészítése során több mint ezer órányi szélcsatorna-teszt eredményét és a leggyorsabb futók tapasztalatait gyűjtötte össze a cég. A testre tapadó új ruhadarab 23 századmásodperccel "gyorsabb", ami 100 méteren akár a dobogós helyezésekről is dönthet. A különleges mezeket többek között az Egyesült Államok, Németország, Kína és Oroszország atlétái fogják viselni.

A legnagyobb NBA-sztárokkal felálló amerikai kosárlabda-válogatottat is egy újfajta technológia segíti majd: az új mezkollekció minden darabja könnyebb a korábbi modelleknél, remek nedvszívó képességű, hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, a nyakrész belső oldalán elhelyezett, funkcionális nyomott mintázat pedig további nedvesség-szabályozást biztosít.