Kosárlabda

Visszatért a korábbi sikeredző a német válogatott élére

  • VNA

Közel húsz éve Eb-aranyat hozott Szvetiszlav Pesics munkája Németországnak - hasonlót várnak tőle most is.

Újra Szvetiszlav Pesics lesz a német férfi válogatott edzője - adta hírül szerdán a német kosárlabda szövetség. A szerb tréner korábban már ért el nagy sikereket a német nemzeti csapat élén, az 1993-as - hazai pályán elért - Eb-győzelemre máig sokan emlékeznek. „Nagyon örülök a közös munkának, hiszen bízok benne, hogy sikerül újra nagy sikereket elérnünk” - mondta a szakember, aki nyáron az Európa-bajnoki selejtező sorozat kezdetén veszi majd át a korábbi edző, a most nyolcévnyi munka után távozó Dirk Bauermann által üresen hagyott kispadot.

Szvetiszlav Pesics Európa egyik legjobb kosárlabda edzőjeként újra leül a német kispadra - Fotó:kurir-info.rs

A 62 éves szerb tréner kettős feladatra vállalkozik, hiszen a német válogatott mellett megőrzi klubedzői munkáját is Belgrádban. Pesics 1987 és 1993 között volt a német férfi kosárlabda válogatott edzője, majd ezt követően négy bajnoki címet és két kupagyőzelmet ünnepelhetett az ALBA Berlinnel, amelynek kispadján egészen 2000-ig dolgozott. A következő két évben sem tétlenkedett, hiszen a jugoszláv nemzeti csapattal előbb Európa-bajnokságot (2001) majd világbajnokságot (2002) is nyert.

Az Európa egyik legelismertebb edzőjeként számon tartott Pesics 2003-ban a Barcelonával triplázni is tudott, a katalán csapat akkor ugyanis a spanyol bajnokság és a kupa mellett az Euroligában is a legjobbnak bizonyult. Most az olimpiáról lemaradó német válogatott újjáépítése lesz a feladata.