Atlétika

A maszájok büszkesége olimpiát nyerne

  • Vásárhelyi Tamás

A 800 méter világrekordere, a kenyai David Rudisha lehet az első, aki a maszáj nép számára olimpiát nyer.

A jamaicai Usian Bolt mellett a kenyai David Rudisha volt az elmúlt évek egyik legismertebb és legsikeresebb férfi atlétája. A 800 méteres síkfutás világbajnoka és világcsúcstartója természetesen Londonra időzíti a csúcsformáját, ahol első maszáj származású futóként szeretne olimpiai bajnoki címet szerezni. A 23 éves kenyai atléta édesapja, Daniel indult az 1968-as nyári olimpián, ahol első maszáj olimpikonként tagja volt a 4x400 méteres váltóban ezüstérmet szerző kenyai csapatnak. Édesanyja, Naomi pedig 400 gátas volt annak idején, így a génjeiben örökölte a sportág szeretetét. David ennek az "örökségnek" megfelelően uralja is a 800 méteres táv versenyeit az utóbbi három évben, így természetesen ő lesz majd augusztus 9-én a londoni 800-as döntő fő esélyese is. Még akkor is, ha a táv két korábbi világrekordere, a brit Sebastian Coe és a kenyai születésű, de sikereit már dán színekben elérő Wilson Kipketer sohasem nyert olimpiát 800 méteren.

Rudishát mindig különleges fogadtatás várja otthon Kenyában - Fotó:iaaf.org

„Az olimpia egy különleges verseny, amelyet megnyerni hatalmas kiváltság. Nekem világbajnokként és világrekorderként már csak az olimpiai győzelem hiányzik pályafutásomból”, így ez lesz a célom erre az évre" - nyilatkozta a jelenleg még Ausztráliában versenyző Rudisha, aki 2010 augusztusában a legendás előd, Wilson Kipketer 13 éve fennálló világrekordját adta át a múltnak (Berlin - 1:41.09), majd egy héttel később Rietiben tovább javította (1.41.01) saját rekordját is. Ezt követően 34 versenyes győzelmi sorozatot épített fel 800 méteren, melynek során tavaly Teguban a világbajnoki címet is megszerezte. A szenzációs (két világcsúcsot hozó) 2010-es évben az IAAF év atlétája elismerést is elorozta Bolt elől. Eredményességben nem, de személyiségét tekintve nagyban különbözik a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai futótól. A sokat pózoló (igaz mindig mosolygós), a középpontba igyekvő Usain Bolttal ellentétben ő ugyanis roppant szerény és mindenféle sztárallűrtől mentes sportoló.

A sikerek óriási ismertséget hoztak számára hazájában is, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy világcsúcs futásai után a félnomád népnek számító maszájok azzal a harci dísszel tisztelték őt meg (ld. lenti kép), amely a hagyomány szerint csak azoknak jár, akik képesek egy oroszlán elejtésére is. „Imádom a népemet, a maszájokat, hiszen mindannyian nagyon jó emberek. Az olimpián szeretném őket boldoggá és büszkévé tenni. Tavaly hihetetlen fogadtatásban részesítettek a világbajnokság után, az olimpián értük is küzdeni fogok. Ha sikerül nyernem, az óriási dolog lenne, mert én lehetnék az első maszáj olimpiai győztes” - nyilatkozta a múlt héten Sydneyben 400 méteren versenyző Rudisha, aki az ausztrál városban 45,82-es futással lett második. A verseny azért is lehet fontos kabala a kenyai atléta számára, mert két éve szintén Sydneyben kezdte meg az atlétikai szezon, ami aztán fényes sikereket és elismerést hozott számára.

Régen csak az oroszlánt elejtőknek járt hasonló harci dísz a maszájoknál - Fotó:thisislondon.co.ukRudisha 400 méteres futóként kezdte karrierjét, de az ír Colm O’Connell tanácsára váltott versenyszámot és ment fel a kétkörös távra. A 2006-os pekingi junior világbajnokság megnyerése után az „Afrika büszkesége” becenévvel illették őt, tehetségét és lendületét azonban két évvel később a kínai fővárosban már nem tudta megmutatni, akkor ugyanis sérülés miatt lemaradt az olimpiáról. A következő évben a berlini világbajnokság elődöntőjéből nem jutott tovább, mert a futam közbeni lökdösődésben ritmust vesztett. „A tavalyi világbajnoki sikerem azért is volt fontos, mert a két elszalasztott világverseny után mindenki azt akarta, hogy nyerjek. Nagy volt rajtam a nyomás, amit a világbajnoki cím óta viszont már nem érzek” - mondta Rudisha. Az olimpián nem csak fő számában, 800-on tervez indulni, de adott esetben - édesapja mexikóvárosi szereplése előtti tiszteletből - besegíthet a kenyai 4x400-as váltónak is, amely kis szerencsével akár döntőt is futhat majd Londonban.