Alpesi sí

Késett a gép, elkallódott a léc, változás a Világkupa élén

  • VNA

Nem volt könnyű napja kedden a német Maria Höfl-Rieschnek, akivel minden baj ellenére is remekül síelt az orosz fővárosban.

Hosszú napja volt kedden a német sízőnek, Maria Hölf-Rieschnek. A kétszeres olimpiai bajnok német versenyző a moszkvai parallel versenyre utazva ugyanis számos kellemetlenséggel szembesült. Az eredeti menetrendhez képest a repülőgépe négyórás késéssel érkezett meg az orosz fővárosba, ráadásul nem sokkal később kiderült, hogy a léceit is elkallódtak. Höfl-Riesch kénytelen volt kölcsönkérni síléceket. Végül az amerikai ted Ligety tudott neki adni lécet, igaz az övé öt centiméterrel hosszabb volt, mint amivel Riesch általában versenyez. A német sízőt ez sem zavarta azonban, előbb az olasz Brignone, majd az osztrák Schild ellen is továbbjutott. A verseny elődöntőjében Michaela Kirchgassertől és a kisdöntőben Lindsey Vonntól is kikapott, így végül a negyedik helyen végzett.

A moszkvai meghívásos versenyt - ahova mindkét nem esetében a szakág 16-16 legjobb sízőjét hívtak meg, akik egyenes kieséses rendszerben síeltek a pályán - végül az amerikai Julia Mancuso nyerte meg. A férfiaknál az első Világkupa versenyét megnyerő francia Alexis Pinturault lett a győztes, aki Innerhofer, Hirscher és Baumann legyőzése után a fináléban a német Felix Neureuthernél is gyorsabb volt. Mivel januárban a müncheni városi verseny elmaradt, így ez a moszkvai volt a szezon során az egyetlen ilyen jellegű Világkupa viadal.

A moszkvai versenyen egy 50 méter magasra felépített hatalmas rámpán alakították ki a szervezők a pályát a Luzsniki sport központban, ahol 37 méter széles és 172 méter hosszú lejtőn összesen 18 kapu jelentette az akadályt a sízőknek. Érdekesség, hogy bár nem volt teljes a mezőny, a viadal mégis beleszámít az összetett Világkupába. Ez különösen a hétvégén a bulgáriai Banskoban két versenyt is megnyerő Marcel Hirschernek kedvezett, aki a negyeddöntőben ugyan kikapott Pinturault ellen, az ötödik helynek köszönhetően 30 ponttal gazdagodott, így a térdműtéte után lábadozó, ezt a versenyt emiatt kihagyó Ivica Kostelictől 12 ponttal átvette a vezetést az összetett Világkupában.