Sportgazdaság

A gazdagok is szegényednek - avagy visszaesőben a golf népszerűsége

  • Vásárhelyi Tamás

Két évtized után először csökkent a golfozók száma Európában - erről tudósít a KPMG felmérése.

Különleges felmérést publikált a KMPG cég egyik tanácsadó csoportja, amely a 2011-es évre vonatkozóan vizsgálta meg a golfozási szokásokat Európában. Úgy tűnik, hogy a gazdasági válság ebbe a sportágba is beszivárgott, két évtized után ugyanis most először csökkent a sportágat űzők száma, egyes területeken ráadásul látványosan. Az öreg kontinenst érintő vizsgálat kimutatta, hogy tavaly összességében 46.000-el kevesebb regisztrált golfjátékos volt. A legnagyobb veszteséget az amúgy 1,3 millió játékossal az európai golf-piac legnagyobb szereplőjének számító Nagy-Britannia és Írország szenvedte el, ahol 42,700-al (3,1%-al) csökkent a játékot űzők tábora. A jelentés Svédországban (21,000 fő - 4,1%) és Spanyolországban (9,700 fő - 2,9%) is jelentős visszaesést regisztrált ezen a területen, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni néhány ország most felfutó golf piaca.

A golf piac sem nőhetett az égig, az első megtorpanásra viszont 2011-ig kellett várni - Fotó: blog.forelinksters.com

A jelentés arról is beszámol, hogy a közelmúltban az olimpiai programba is visszakerülő sportág jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi időszakban, a játékot űzők száma a ’80-as évek óta háromszorosára nőtt. Az Európában a második legnagyobb piacnak számító Németországban még tavaly is 1,8%-al (10.800 fővel) nőtt a játékosok száma (ahol közel 600.000-en játszanak), de Hollandia (2,2% - 7600 fő), Finnország (3,6% - 4600 fő) és Csehország (7,6% - 3500 fő) is a fejlődő területek között volt 2011-ben is.

A golf továbbra is férfi dominanciájú sportág maradt, hiszen a játékosok 65%-a képviseli az erősebbik nemet. A fennmaradó részen a nők (25%) és a juniorok (10%) osztoznak. „A sportágban 2005-ben kezdődött meg a növekedés lassulása, de a tavalyi volt az első olyan év, amikor nominálisan is csökkenés állt be a regisztrált játékosok számában. Ennek két oka van. A brit piac visszaesése elég látványos volt tavaly és sajnos a golf szempontból fejlődő régiók, így Kelet-Európa és a mediterrán térség még nem fejlődik eléggé dinamikusan” - nyilatkozta a felmérést végző KPMG vezetője, Andrea Sartori.