Bajnokok Ligája

A Cavani-Lavezzi páros okozta a Chelsea vesztét

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén az olasz Napoli 3-1-es győzelmet aratott az angol Chelsea ellen. Ugyan a mérkőzés 27. percében a vendégek szereztek vezetést, de Edinson Cavani és Ezequiel Lavezzi vezette nápolyi alakulat fordítani tudott, így kedvező helyzetből várhatja a márciusi visszavágót.

Lavezzi két góljával csapata egyik hőse volt

Két eltérő formában lévő csapat adott egymásnak randevút kedd este Nápolyban, hiszen míg a hazaiak az utóbbi mérkőzéseken jó játékkal győzelmeket arattak, addig a Chelsea csak szenvedett. A portugál André Villas-Boas alatt bizonyos hírek szerint inog a kispad rendesen, talán ezért is lehetett, hogy a tréner kihagyta a kezdőből Fernando Torrest és tette be helyette a rutinos Didier Drogbát.

Jóval aktívabban kezdte a mérkőzést az olasz csapat, amelyben elsősorban az argentin Lavezzi ficánkolt elvenen, de Cavani és Maggio előtt is adódott komoly gólszerzési lehetőség. Ha nincs Petr Cech, bizony korán hátrányba került volna a londoni gárda, így viszont az első félórához közelítve egy óriási védelmi hiba után Juan Mata góljával előnybe került a Chelsea (1-0). A bekapott gól néhány percre megfogta a Mazzari-csapatot, de hamar feleszméltek a hazaiak, Lavezzi pedig egy jól eltalált lövéssel visszahozta a meccsbe a Napolit (1-1). Az argentin találata lendületet adott csapatának, így még a szünet előtt fordítani tudtak, Edinson Cavani vállal szerzett gólja után már a hazaiknál volt az előny (2-1).

A fordulás után 10-15 percig jobb volt ellenfelénél a Chelsea, de sem Mata, sem pedig Drogba nem célzott elég pontosan. Ekkor hasonló forgatókönyvet láthattunk, mint az első félidőben, mert az angol helyzetek dacára olasz gól született: Cavani kiugratásánál az egész Chelsea-védelem megzavarodott, az uruguayi pedig ezt kihasználva kihagyhatatlan helyzetbe hozta Lavezzit, aki megszerezte második gólját is (3-1). A hátralévő időben "elcsordogált" a találkozó, igaz a vége előtt tíz minutummal még egy ajtó-ablak ziccert is elhibáztak az olaszok, de az eredmény ismeretében aligha lehetnek elégedetlenek.



A három hét múlva esedékes visszavágón a Chelsea-nek nagyon nehéz dolga lesz, és nem csak azért mert ledolgozhatatlan lenne a hátránya...

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1.mérkőzés
Napoli - Chelsea 3-1 (2-1)
Nápoly, San Paolo, 60 ezer néző, vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol).
NAPOLI: De Sanctis - Campagnaro, Cannavaro, Aronica - Maggio, Gargano, Inler, Zúniga - Hamsík (Pandev, 82.), Lavezzi (Dzemaili, 74.) - Cavani. Vezetőedző: Walter Mazzarri.
CHELSEA: Cech - Ivanovics, Cahill, Luiz, Bosingwa (A. Cole, 12.) - Meireles (Essien, 70.), Ramires, Malouda (Lampard, 70.) - Sturridge, Drogba, Mata. Menedzser: André Villas-Boas.

 

93. perc: Frank Lampardnak tette le mellel a labdát Drogba, a válogatott középpályás 20 méterről leadott lövése De Sanctisnak nem okozott túl sok gondot.

91. perc: Kapujához szegezte a Napolit a Chelsea, végül Cole beadását Drogba rontotta el.

A játékvezető 3 percet hosszabbít!

87. perc: Gargano lódult meg a bal oldalon, beadására Pandev érkezett, de a macedón méterekkel fölé-mellé bombázott.

82. perc: Hamsík helyett Pandev jött a hazaiankál.

81. perc: Micsoda helyzet maradt ki!! Cavani ugratta ki Hamsíkot, aki egy zseniális visszahúzós csellel mindenkit elfektetett, a visszagurított labdáját Maggio azonban pontosan a gólvonalon ácsorgó Ashley Cole-ba lőtte.

80. perc: Egy jobb oldalról érkező beadás után tömegjelent alakult ki a Napoli ötösénél, de nagy nehézségek árán felszabadítottak a hazai védők.

76. perc: A két gólt szerző Lavezzi helyén Dzemali érkezik a Napoliba.

70. perc: André Villas-Boas kettős cserére szánja el magát: Malouda és Meireles helyett Lampard és Essien a pályán.

65. perc: GÓÓL! Növelte előnyét az olasz csapat! Campagnaro indítása után Cavanival szemben David Luiz nagyon határozatlan volt, az uruguayi megtartotta, a kapujából kirontó Cech mellett  középre passzolt Lavezzi elé, aki pedig az üresen tátongó kapuba belsőzött. 3-1


60. perc: Malouda adott szép labdát Drogbának, aki mellel átvéve egyből helyzetbe került, de Arónica az utolsó pillanatban mentett az elefántcsontparti támadó előtt.

58. perc: Mata lőtt rá kapásból Sturridge fejese után, de a spanyol eltört labdáját az olaszok kapusa simán felszedte.

57. perc: Cahill Lavezzi csúnya buktatásáért sárga lapot kapott.

55. perc: Egy gyors kontratámadás után Cavani előzékényen kiszolgálta Lavezzit, aki 15 méterről a hosszú sarok mellé gurított. Nagy helyzet volt..

51. perc: Mata passza után Malouda lőtt 17 méterről, De Sanctis ha kicsit bajosan is, de hárított.

50. perc: Cavani a 16-os sarkáról lőtt laposan kapura, de Cech fogta a próbálkozást.

49. perc: Egy Chelsea-szöglet után a gólvonalon álló Cannavaro vágta az égbe a labdát.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Az első húsz percben jócskán ellenfele fölé nőtt a Napoli, de Cavani és Maggio helyzetét is kivédte Cech, majd ezután a 27. percben egy védelmi hibát kihasználva Juan Mata góljával előnybe kerültek a vendégek. A bekapott gól után néhány percig kereste önmagát a nápolyi gárda, de a 38. percben az argentin Lavezzi lövése után összejött az egyenlítés. Még a szünet előtt Cavani is értékesített egy helyzetet, így az első 45 perc után 2-1-re az olasz csapat vezet - a helyzetek alapján teljesen megérdemelten.
 

Vége az első félidőnek!

45. perc: GÓÓL! Vezetnek az olaszok! Inler a jobb összekötő helyéről ívelt a hosszú oldalra, ahol a bambuló védők mögül Cavani érkezett és kis szerencsével, félig vállal a rövid felsőbe jutatta a labdát. 2-1



40. perc: Ramires került helyzetbe, de 16 méterről méterekkel a kapu fölé tüzelt.

38. perc: GÓÓL! Egyenlített a Napoli! Cavani játszott össze Lavezzivel, az argentin pedig 18 méterről a kapu bal alsó sarkába tekert. Cechnek nem volt esélye a hárításra. 1-1

35. perc: Sturridge sprintelt egy jó ötven métert a hazaiak kapuja felé, de mikor beért az ötös sarkához a védők szögletre tisztáztak előle. A pontrugás után De Sanctis pocsékul jött ki, de David Luiz fejese az üresen tátongó kapu fölé szállt.

- A gól szemmel láthatóan megfogta a Napolit, vezetése után a Chelsea játéksa feljavult, de a mérkőzés színvonala ettől nem sokal emelkedett.

27. perc: GÓÓL! Vezet a Chelsea! Egy Drogba-Sturridge összejáték után Paolo Cannavaro óriásit hibázott, ami után Juan Mata lőhetett senkitől sem zavartatva 11 méterről a kapura, az alacsony spanyol pedig nem is hibázott, okosan De Sanctis lába mellé helyezett. 0-1



19. perc: Lavezzi adott ismét remek labdát ezúttal Maggiónak, az olasz középpályás 12 méterről leadott lövésénél Cech azonban jól zárta a szöget és nagyot védve megmentette csapatát a góltól.

18. perc: Egy előrevágott labda után De Sanctis hajmeresztően jött ki egy labdára, szerencséjére Malouda kicsit megijedt tőle és kisodródott, így oda lett a lehetőség. 

- Az első negyedóra után a Chelsea még egyetlen kidolgozott akciót sem vezetett, a hazaiak elsősorban Cavani és Lavezzi révén jóval aktívabban kezdték a találkozót.

13. perc: Lavezzi öt vendég védő között ugratta ki Cavanit, de a játékvezető les miatt lefújta az akciót. A partjelzőnek jó szeme van, az uruguayi csupán néhány centivel állt a védők mögött.

11. perc: A portugál Bosingwa nem tudja folytatni a játékot, a helyére a félig egészséges Ashley Cole áll be.

10. perc: A mérkőzés első igazán komoly helyzete a hazaiak előtt adódott: Inler keresztlabdája után az egyedül maradt Cavani vette célba Cech kapuját, de a cseh portás lábbal hatalmasat védett.

6. perc: Hugo Campagnaro Drogbával fejelt össze, ami után az olasz védőnek felszakadt a fejbőre, így a pálya szélén kell őt ápolni.

 - A csoportmérkőzések során a Napoli már legyőzött hazai pályán egy angol csapatot,novemberben Cavani duplájával a Manchester City-t verték a nápolyiak. 

1. perc:
Carballo sípszavára a Napoli kezdte a találkozót!

20:40 - A vendégek kezdőjéből kimaradt Lampard, Cole és Torres is, míg a hazaiaknál Hamsík, Lavezzi és Cavani egyszerre lesz a pályán.

20:38 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan elkezdődik a Napoli-Chelsea Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mérkőzés.!

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Napoli - Chelsea 3-1
Nápoly, San Paolo Stadion,V: Velasco Carballo (spanyol)
Napoli: De Sanctis – Campagnaro, P. Cannavaro, Aronica – Maggio, Gargano, Inler, Zuniga – Hamsík, Lavezzi – Cavani. Vezetőedző: Walter Mazzarri
Chelsea: Cech – Ivanovics, David Luiz, G. Cahill, Bosingwa – Ramires, Raúl Meireles, Malouda – Sturridge, Drogba, Mata. Menedzser: André Villas-Boas