Síugrás

Prevc bukása ellenére Szlovénia először nyert csapatversenyt - videó

  • VNA

Oberstdorfban mindössze egyetlen sorozatot tudtak rendezni a sírepülő csapatversenyben, amelyet meglepetésre Szlovénia nyert meg.

Vasárnap délután az oberstdorfi sírepülő sáncon rendezett csapatversennyel zárult a három németországi helyszínen rendezett ún. Team Tour. A kavargó és irányát gyakran váltó szél miatt meglehetősen szaggatott volt a verseny, ahol a másfél óráig tartó első sorozatban többször is módosítani kellett a beülőt. A hirtelen felerősödő szélben a szlovén Peter Prevc ugrott a legmesszebbre (225,5 méter), de az érkezésnél elesett, vállsérülése miatt pedig - bár az érkező zónát még saját lábán hagyta el - végül hordágyon kellett őt kórházba szállítani. Az első diagnózisok szerint eltört a kulcscsontja...

A versenyt a bukás miatti pontlevonások ellenére is a szlovén csapat nyerte meg, lévén az addig vezető osztrák csapat utolsó ugrója, Gregor Schlierenzauer "csak" 170,5 métert repült. Mivel az első sorozat után a szervezők a második széria törlése mellett döntöttek, így a héttized pontos előnyt szerző Szlovénia lett a győztes, amely története folyamán első alkalommal tudott csapatversenyt nyerni síugrásban. A most végül csak a második helyen végző osztrákok sem lehettek boldogtalanok, hiszen maguk mögött tartották Norvégiát, így végül megnyerték a Team Tour győztesének járó 100.000 eurós pénzdíjat.

A Világkupa szezonban most egy rövid szünet következik, igaz a világ legjobb síugrói így sem pihenhetnek, a jövő hétvégén ugyanis a sírepülő világbajnokság vár rájuk a norvégiai Vikersundban.

Síugró Világkupa - Oberstdorf (GER)
sírepülő csapatverseny
1. Szlovénia (Tepes, Sinkovec, Prevc, Kranjec) 732,5 pont
2. Ausztria (Morgentsern, Koch, Kofler, Schlierenzauer) 731,8 pont
3. Norvégia (Fannemel, Velta, Hilde, Bardal) 715,9 pont
4. Németország (Wank, Neumayer, Freitag, Freund) 702,4 pont
5. Csehország (Janda, Hajek, Hlava, Koudelka) 668,0 pont
6. Lengyelország (Kot, Zyla, Mietus, Stoch) 659,7 pont
A Team Tour hivatalos végeredménye: 1. Ausztria 3055,9 pont, 2. Norvégia 3030,0 pont, 3. Szlovénia 2994,9 pont, 4. Németország 2966,0 pont, 5. Csehország 2892,4 pont, 6. Japán 2878,1 pont