NBA

Meglepő vereséget szenvedett a Chicago

  • Barcsai Róbert

Hatalmas meglepetéssel kezdődött az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 56. játéknapja, ugyanis a New Jersey Nets esélyt sem adott a hazai pályán pattogtató Chicagónak, Deron Williamsék gyakorlatilag felmosták a pályát a Bullsszal.

A rövid játéknap első mérkőzése meglehetősen izgalmasan alakult, a Spurs ugyanis hosszabbításban szerezte meg sorozatbeli 10. győzelmét a Los Angeles Clippers otthonában. A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, 11 ponttal nyerték az első negyedet, a mérkőzés azonban nem ért véget. Félidőre fordított a Spurs, majd a harmadik játékrész közepére már 13 ponttal is vezettek Parkerék, a Clippers azonban fel tudott állni. Az összecsapás vége előtt 10 másodperccel 3 pontos hazai előnynél megszerezte a labdát a Los Angeles-i együttes, majd időkérés után óriási hibát elkövetve eladták azt, amiből Gary Neal dobott hármast, így következhetett a hosszabbítás, amelyben a San Antonio bizonyult jobbnak. Chris Paul így nyilatkozott a már említett labdaeladásról: „Minden bizonnyal a legrosszabb játék volt, amiben valaha is részem volt az NBA-ben.” A mérkőzés legjobbja Tony Parker volt 30 pontjával, míg a másik oldalon hárman is 20 pont fölé jutottak, ám ez sem volt elég a győzelemhez.

A New Jersey Nets esélyt sem adott a hazai pályán játszó Chicago Bullsnak, 97-85-re kiütötték a bajnokesélyest. A meccs egy 19-3-as Nets rohammal kezdődött, amelyből egyszer sem tudott felállni a hazai együttes, így a végeredmény nem lehetett kérdéses. Deron Williams 29 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez, de Kris Humphries (24 pont), valamint MarShon Brooks (19 pont) is nagyon jól játszott. A másik oldalon óriási meglepetésre a 10 napos kontraktussal rendelkező Mike James 16 egységet szerzett, amivel talán bebizonyította, hogy a Bullsnak szüksége van rá. A mérkőzés után Deron Williams nyilatkozott: „Minden bizonnyal most védekeztünk a legjobban a szezon során. Hamar elhúztunk, hatalmas előnyt építettünk, ami kitartott a végéig.”

Nem csak Los Angelesben játszottak rendkívül szoros meccset a szombati játéknapon, hiszen a Memphis is csak egy ponttal győzte le a Golden State együttesét. A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, 34-19-re nyerték az első negyedet, ám a Warriors hamar felkelt, a második játékrészt ugyanis 37-20-ra nyerték Ellisék, innentől kezdve pedig nagyjából fej-fej mellett haladtak a csapatok. A mérkőzés vége előtt 5 másodperccel a 19 egységet szerző Rudy Gay dobása jelenthette volna a győztes kosarat, ám Gay kihagyta azt, ellenben Tony Allen a támadólepattanóból megszerezte a győztes pontokat. Allen kosarára a vendégeknek már nem volt válaszuk, David Lee-re ugyanis támadóhibát fújtak. A hazaiak kezdőjének minden tagja legalább 10 pontot ért el, a másik oldalon pedig az Ellis-Curry duó hozott össze 69 pontot.

A játéknap záró mérkőzésére Portlandben került sor, ahol a Blazers 20 ponttal verte meg az Atlantát. A mérkőzés sorsa már az első félidőben eldőlt, ekkora már 15 pontos előnyt épített a Blazers, amelyet aztán nem adott ki a kezéből. A visszatérő LaMarcus Aldridge 19 pontot szerzett, míg a Matthews helyén játszó Batum 22-t termelt. A másik oldalon Johnson és Smith 33 pontot hozott össze, ez azonban kevésnek bizonyult.

NBA
56. játéknap
LA Clippers-San Antonio 100-103 h.u.
Chicago-New Jersey 97-85
Memphis-Golden State 104-103
Portland-Atlanta 97-77