Magyar foci

Ők távozhatnak nyáron ingyen az NB I-ből

  • Kele János

Már a tavasszal tárgyalásokba bocsátkozhatnak kérőikkel a lejáró szerződésű labdarúgók: körülnéztünk, az NB I-ben kik válthatnak ingyen nyáron.

Bár még csak most ért véget a téli átigazolási szezon, az igazán éles szemű menedzserek és edzők már a nyári játékosbörzén törik a fejüket - nem csak a nagyvilágban, de Magyarországon is. És bár kis hazánkban a transzferkultúra sok elemében gyökeresen eltér a nyugat-európai gyakorlattól, egy valamiben nincsen vita: akinek lejár a szerződése, ingyen távozhat. Utánanéztünk, ki lehet az NB I öt legkeresettebb játékosa nyáron azok közül, akiknek kifutóban a kontraktusa.

5. Lipták Zoltán (Újpest FC, piaci értéke 550.000 euró)

Hiába érkezett csupán szezon közben a Megyeri útra a válogatott hátvéd, szerződése mindössze az év végéig szól - és kár lenne azzal áltatni magunkat, hogy távlati tervei között az Újpesten való megöregedés szerepel. Lipták egyértelműen külföldre vágyik, javarészt ennek volt köszönhető a fehérvári „balhéja” is, azonban jó két hónapos csapat nélküli periódusa során sem tartott rá igényt egyetlen próbálkozó sem, hiába szerepelt többek között a Premier League-ben szereplő Swansea, és a Championship mezőnyét nyüstölő Brighton együttesénél is próbajátékon. Időközben úgy tűnik, a válogatottban is elveszítette betonbiztos helyét (hála a fantasztikusan teljesítő Korcsmár Zsoltnak), nem maradt tehát más választása, egy bravúros tavaszi szerepléssel kell megteremtenie magának az esélyt a külföldi szerződésre. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen már 27 esztendős, de az új tulajdonos, Roderick Duchatelet belga kapcsolatai talán gyümölcsözőek lehetnek.

Esély az elszerződésre: 80%





4. Koltai Tamás (Győri ETO, piaci értéke 500.000 euró)

Immár ötödik esztendeje kirobbanthatatlan a Győr keretéből a válogatott Koltai Tamás, és mivel már 24. életévét tapossa, elkerülhetetlen, hogy szóba ne kerüljön vele kapcsolatban egy külföldi szerződés. Idén ráadásul remek szezont fut, az őszi fordulók során 14 meccsen két gólt és hat gólpasszt is feljegyezhettünk a neve mellé, Dudás Ádám mellett egyértelműen ő volt a Csertői Aurél vezette gárda sikereinek egyik letéteményese. Már Erwin Koeman regnálása alatt bemutatkozhatott a válogatottban, de Egervári Sándor is számít rá, annak ellenére, hogy nem számít állandó kerettagnak. Külföldre szerződése nyilván segítene abban is, hogy stabil helyet harcoljon ki magának a nemzeti csapatban - a váltást pedig elősegítheti, hogy nyáron bármelyik együttes ingyen és bérmentve szerezheti meg szolgálatait.

Esély az elszerződésre: 60%




3. Szakály Péter (Debreceni VSC, piaci értéke 500.000 euró)

A nagyatádi születésű középpályás szerződése is nagyon a vége felé jár, és mivel az idősebbik Szakály-fivér túl van már a 25-ön is, egyáltalán nem lenne meglepő, ha megpróbálna belevágni egy külföldi kalandba. Az országon belüli klubváltás esélye gyakorlatilag minimális, a tabellát veretlenül vezető és első számú bajnokesélyes Debrecen keretéből jobb helyre ugyanis aligha kerülhetne, ráadásul az olyan hőn áhított nemzetközi kupaszereplés kivívására is a cívisvárosban van a legnagyobb esélye. Szerepelt már a Bajnokok Ligája és az Európa Liga főtábláján is, sőt, mindkét szezonban alapembere volt gárdájának, idén azonban egyelőre képtelen betölteni a fedezetsorban Czvitkovics Péter távozása által keltett űrt. Nagy kérdés, hogy vajon Kondás Elemér számol-e még a középpályással - amennyiben a válasz nem, könnyen elképzelhető, hogy Szakály szabadon igazolható futballistaként próbál szerencsét a nagyvilágban.

Esély az elszerződésre: 45%





2. Debreceni András (Budapest Honvéd, piaci értéke 450.000 euró)

Az egyiptomi világbajnokságon bronzérmet szerzett U20-as válogatottnak is alapembere volt a most 22 esztendős középhátvéd, így aztán aligha akad olyan futballszerető ember szerte az országban, aki ne hallotta volna már a nevét, és ne játszott volna el a gondolattal, hogy a jövőben ő lesz majd Juhász Roland állandó párja a védelem szívében. Egyelőre úgy tűnik, hogy a már régebb óta külföldön futballozó Korcsmár Zsolt előrébb tart nála, de senki sem higgye, hogy a kispesti hátvéd az elkallódás útján halad: egyrészt alapembernek számít a Bozsik-stadionban, másrészt egyre többször hívja fel magára a figyelmet remek elhárító munkájával. Az ősszel 15 NB I-es bajnokin kapott szerepet, ráadásul mindegyiket végigjátszotta - nem kis szerepe van tehát abban, hogy a Honvéd erőn felül teljesítve jelenleg a dobós helyekért harcol. Mivel lejár a szerződése, talán most lenne a legjobb megpróbálkozni egy külföldi szerződéssel, és teljesen biztosan vagyunk abban, hogy ezt a minden hájjal megkent menedzsere, Filipovics Vladan is hasonlóképpen látja.

Esély az elszerződésre: 50%





1. Dudás Ádám (Győri ETO, piaci értéke 400.000 euró)

Vitán felül áll, hogy a győriek támadó középpályása szolgáltatta az NB I őszi szezonjának legkellemesebb meglepetését: hiába szólak korábban a hírek nem megfelelő edzésmunkájáról és szabados életviteléről, mostanra úgy tűnik, megkomolyodott, és talán beváltja végre a hozzá fűzött reményeket. Korábban ugyanis korosztályos Európa-válogatott volt, 100.000 eurót fizetett érte a Szpartak Moszkva, és mindenki egyetértett abban, hogy Koman Vladimirrel és Németh Krisztiánnal karöltve kulcsszerepet vállal majd a magyar futball felemelkedéséből. Ez utóbbit persze még talán túlzás kijelenteni, de az biztos, hogy paksi „száműzetése” után üstökösként robbant be a sikert sikerre halmozó győri gárda kezdőcsapatába - 14 meccsen elért hat gólja és három gólpassza önmagáért beszél. Kérdés persze, hogy egyetlen jól sikerült félszezon alapján van-e értelme egyáltalán azonnal külföldi szerződésről álmodozni; egyelőre ugyanis a felnőtt válogatott meghívója is várat magára. Persze júniusig ez még könnyen változhat - és emlékezzünk csak, Dzsudzsák Balázs milyen előzmények után váltotta meg repülőjegyét Eindhovenbe…

Esély az elszerződésre: 75%