Sífutás

Megint Kowalczyk vezet a trikó-háborúban

  • VNA

Tomboló hazai közönsége előtt nyert versenyt a lengyel Justyna Kowalczyk, így ismét átvette a vezetést a Világkupában.

A hölgyek 10 km-es versenyével zárult vasárnap a sífutó Világkupa lengyelországi állomása. A fanatikus lengyel drukkerek már pénteken is megtöltötték Szklarska Porebán a lelátókat, de akkor sok örömük nem volt, hiszen nagy kedvencük, Justyna Kowalczyk a sprint versenyben már a negyeddöntőben kiesett és csak a16. helyen végzett. Szombaton azonban az ötezer szurkoló már felhőtlenül ünnepelhetett, hiszen a Világkupa címvédőjének számító lengyel sífutó előnyét fokozatosan növelve, fölényesen nyerte meg a versenyt. Az már a rajt utáni kilométereken látszott, hogy ezúttal is a két norvég, Marit Björgen és Therese Johaug lehet a riválisa, de végül mindketten alaposan lemaradtak mögötte.

Justyna Kowalcyzk ismét visszavette Björgentől a sárga trikót - Fotó: fiscrosscountry.com

Kowalczyk újabb sikerével immáron másodszor vette vissza idén a sárga trikót Björgentől, akivel szemben most 14 pontos előnnyel vezeti a Világkupa sorozatot. "Ez a két nap igazán érzelmekkel teli volt számomra és az egész szezon során a legfontosabb versenyeket jelentették nekem. Ma nehezek voltak a körülmények, így végül az ún. no-vax sílécek mellett döntöttünk. Ez alapvetően nem fekszik nekem, de most ez volt a jó választás, hiszen nagyon lassú volt a pálya. Tegnap éjjel csak három órát aludtam, így nem éreztem, hogy nagyon pihent lennék, de szerencsére végül minden jól alakult" - mosolygott a célban Kowalczyk élete első hazai Világkupa sikere után. A sífutók számára most két hét szünet következik a Világkupa sorozatban, majd március elején a finnországi Lahtiban folytatódnak a versenyek.

Sífutó Világkupa - Szklarska Poreba (POL)
női 10 km - klasszikus
1. Justyna Kowalczyk (POL) 28:43,9
2. Marit Björgen (NOR) +36,1 mp
3. Therese Johaug (NOR) +50,4 mp
4. Vibeke Skofterud (NOR) +1:20,3 mp
5. Marthe Kristoffersen (NOR) +1:39,0 mp
6. Masako Ishida (JPN) +1:43,6 mp
Az összetett Világkupa állása (8 versennyel a vége előtt): 1. Justyna Kowalczyk (POL) 1907 pont, 2. Marit Björgen (NOR) 1893 pont, 3. Therese Johaug (NOR) 1380 pont, 4. Kikkan Randall (USA) 1062 pont, 5. Charlotte Kalla (SWE) 1003 pont, 6. Marthe Kristoffersen (NOR) 859 pont