Bundesliga

A Dortmund és a 'Gladbach nehezen, a Bayer könnyedén nyert

A Borussia Dortmund Kevin Grosskreutz góljával 1-0-ra győzött a Hertha BSC otthonában a német labdarúgó-bajnokság 22. fordulójának szombati játéknapján. A Bayer Leverkusen gyenge első félidő után jól hajrázva 4-1-re verte a vendég Augsburgot, a harmadik Mönchengladbach Kaiserslauternben nyert.

A címvédő Borussia Dortmund tovább folytatta remek sorozatát a német labdarúgó Bundesligában: a sárga-feketék - akik bajnokin legutóbb tavaly szeptemberben szenvedtek vereséget - a 22. forduló szombati játéknapján a Hertha BSC vendégeként diadalmaskodtak.

A berlini Olimpiai Stadionban a Hertha a címvédő Dortmundot fogadta, az első kaput érő lövés a 7. percben volt, a berliniek részéről Niemeyer lőtt, de Weidenfellernek nem okozott vele gondot. Az ellentámadásnál Piszczek ívelt Barrios fejére jobbról, Kraft könnyedén védett.

A folytatásban a Hertha egyszer-egyszer védelmi hibákat követett el, de a Dortmund újabb gólhelyzetig nem jutott el a 31. percig, ekkor egy újabb Piszczek-beadás után Barrios kerülhetett volna helyzetbe, azonban elpattant tőle a labda. A Hertha ugyanakkor támadásban az elmúlt időszakban mutatottnál jóval aktívabb volt, Levan Kobiashvili remekül összefogta a középpályát, de Weidenfeller kapuja nem forgott veszélyben a félidő derekáig, a 36. percben Hummels kis híján összehozott egy öngólt. Két perccel később Lewandowski szöglet utáni fejesénél kellett vetődnie Kraftnak.

A második játékrészt a Hertha helyzete nyitotta, az 50. percben Ebert jobbról gurított fél méterrel a rövid sarok mellé, a másik oldalon Lewandowski jóval pontatlanabb volt. Az 53. percben Hummels újabb nagy hibát követett el, Rafael csent labdát a védőtől, aki tovább adta Ebertnek, a beadásnak szánt lövés a jobb alsó mellett suhant el.

A Herthának nem volt szerencséje, a Dortmund rosszul játszva is gólt szerzett, Lewandowski fejesénél hatalmasat védett Kraft, a kipattanót Grosskreutz éles szögből, ollózva lőtte a hálóba (0-1). A hátralévő 25 percben küzdött az egyenlítésért a Hertha, de hiába. A Dortmund nagyon nehezen, de megnyerte a mérkőzést, ezzel három pont az előnye a tabella élén a Mönchengladbach előtt.

A berliniek 2012-ben hatból hatodik bajnokijukat vesztették el, ellenben a Borussia továbbra is százszázalékos, bajnokin legutóbb tavaly szeptemberben szenvedett vereséget.

Leverkusenben az újonc Augsburg vendégeskedett, az első húsz perc unalmas játékkal telt, az Augsburg a védekezéssel volt elfoglalva, a Gyógyszergyáriak ötlettelenül futballoztak. Majd a hazaiak Stefan Kiessling góljával kerültek előnybe: a 25. percben Castro szöglete után a csatár fejelt a léc alá (1-0). A hajrában kétszer volt lehetősége a vendégeknek az egyenlítésre, a 45. percben Castro a gólvonal előtt mentett Koo fejesénél.

A második félidő elején már semmi sem mentette meg a hazaiakat a góltól, Mölders passzolt jobbról Ja-Cheol Koóhoz, a koreai a tizenhatos vonaláról tekert a a hálóba (1-1). A kapott gól után összeszedte magát a Bayer, tíz perc alatt háromször zörgette meg sorrendben Castro, Kiessling majd Schürrle az ellenfél kapuját (4-1). Gyengén kezdett Robin Dutt együttese, de a vége nagyon sima lett, ezzel a Leverkusen maradt a hatodik a táblázaton.

Az éremesélyes Mönchengladbach már a 9. percben vezetett Kaiserslauternben, Camargo passzával Herrmann indult meg, lerázta védőjét és a kapuba lőtt (0-1). Öt perc kellett az újabb gólhoz, Reus három játékost kicselezve továbbított Arangóhoz, aki balról bal külsővel a hosszú sarokba helyezett (0-2). A 'Lautern a második félidőben szépített, Wagner csúsztatta tovább a labdát Jessennek, aki a tizenhatos bal sarkáról pókhálózta ki a hosszú felsőt (1-2). A hajrá szorosan alakult, de a Bundesliga meglepetéscsapata tartani tudta előnyét, ezzel átmenetileg feljött a második pozícióba a tabellán.

A Nürnberg-Köln alsóházi rangadót a hazaiak nyerték, Esswein 16 méteres bombájára (1-0) Novakovics válaszolt közelről (1-1), a három pont sorsát Pekhart döntötte el a 85. percben, 11 méterről fejelt a jobb sarokba (2-1).

A Hamburg zsinórban negyedik hazai bajnokiján is nyeretlen maradt, ezúttal a Werder Bremen vitte el a három pontot az Elba-partjáról, a Bremen sorozatban négy döntetlen után tudott nyerni ismét.

Bundesliga
22. forduló
Hertha BSC-Borussia Dortmund 0-1 (0-0)
g: Grosskreutz (66.)
1. FC Kaiserslautern-Borussia Mönchengladbach 1-2 (0-2)
g: Jessen (63.), illetve Herrmann (9.), Arango (14.)
1. FC Nürnberg-1. FC Köln 2-1 (1-0)
g: Novakovic (66.), Pekhart (85.), illetve Esswein (28.)
Hamburger SV-Werder Bremen 1-3 (0-2)
g: Petric (76.), illetve Marin (9.), Trybull (45.), Arnautovic (86.)
Bayer Leverkusen-FC Augsburg 4-1 (1-0)
g: Kiessling (25., 64.), Castro (60.), Schürrle (70.), illetve Koo (50.)
Pénteken játszották:
1899 Hoffenheim-FSV Mainz 05 1-1 (1-1)
g: Noveski (9., öngól), illetve Zidan (29.)
Később:
SC Freiburg-Bayern München 18:30
Vasárnap:
FC Schalke 04-VfL Wolfsburg 15:30
Hannover 96-VfB Stuttgart 17:30