Európa Liga

Juhászék kikaptak Alkmaarban, az Atlético és a Metaliszt már páholyban

Juhász Roland csapata, az Anderlecht egy góllal kikapott az AZ Alkmaar otthonában a labdarúgó Európa Ligában a legjobb 16 közé jutásért rendezett első, csütörtöki mérkőzésen. Az Atlético Madrid hátrányból fordítva 3-1-re győzött a Lazio vendégeként, a Metaliszt Harkiv kiütötte a Salzburgot idegenben. A Schalke becsületét Huntelaar mentette meg Csehországban.

Falcao duplázott a Stadio Olimpicóban - Fotó: AFP

Rómában a Lazio-Atlético Madrid összecsapáson Klose a 19. percben megszerezte a vezetést, Candreva távoli lövését Courtois a német elé ütötte, aki élt is a lehetőséggel, a kipattanót a hálóba segítette (1-0).

Nem sokáig kellett várni az egyenlítésre, bekövetkezett, amitől Edy Reya rettegett, gólt szereztek a spanyolok idegenben: egy előrevágott labdát Falcao továbbcsúsztatott, Adrián jobbról lőtt a hálóba, erősen lesgyanús helyzetben (1-1).

Nem ez volt a vendégek utolsó gólja, a félidő hajrájában, Diego középre gyötörte valahogy a labdát, Konko lemaradt Falcaóról, aki közelről passzolt a hálóba (1-2).

A spanyolok kedvét meghozta a vezetés, domináltak a pályán, és a 63. percben Falcao megint villant, Adrián passzolt laposan középre jobbról, a kolumbiai középen érkezett, és 4 méterről a jobb alsóba helyezett (1-3).

A hátralévő időben jócskán visszaesett a mérkőzés színvonala, a Lazio beletörődött a vereségbe, az Atlético könnyedén tartotta előnyét, és igen kedvező pozícióból várhatja a madridi visszavágót.

Juhász Roland csapata, a belga Anderlecht a szomszédos Hollandiában vendégeskedett az AZ Alkmaar otthonában. A hazaiak a 35. percben, a mindössze 18 éves Adam Maher góljával szereztek vezetést, aki Poulsen passza után közelről lőtt a hálóba (1-0). Az addig is fölényben lévő hollandok a folytatásban is kezükben tartották az irányítást, Juhászék leginkább az AZ-támadásokkal voltak elfoglalva. A magyar védő a 70. percben jelentkezett egy veszélyes fejessel, de sem ő, sem társai nem tudtak egyenlíteni az Anderlechtnek, amely talán többet is kihozhatott volna a meccsből, de így legalább két gólt kell szereznie a visszavágón. A brüsszeliek egyébként első vereségüket szenvedték el az EL-ben, a csoportkört százszázalékosan zárták.

A Bundesligában bajnok-, de legalábbis éremesélyes Schalke majdnem megégett Csehországban, a Viktoria Plzen Vladimir Darida góljával sokáig vezetett, végül Klaas-Jan Huntelaar mentette meg a Királykékek becsületét, akik az idegenben szerzett gól miatt nyugodtabban várhatják a párharc második felvonását.

Az ukrán Metaliszt Harkiv már az első játékrészben elintézte a Salzburgot, 4-0-ra győzött Ausztriában, a Legia Warszawa nagy csatában 2-2-re végzett a vendég Sportinggal.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, 1. mérkőzések:
Salzburg (osztrák)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 0-4 (0-3)
Gólszerző: Taison (1.), Cristaldo (37., 41.), Devics (90+1.)
 
Viktoria Plzen (cseh)-FC Schalke 04 (német) 1-1 (1-0)
G: Darida (22.), illetve Huntelaar (75.)
 
AZ Alkmaar (holland)-Anderlecht (belga) 1-0 (1-0)
G: Maher (35.)
 
Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (1-2)
G: Klose (19.), illetve Adrián (25.), Falcao (37., 63)
 
Legia Warszava (lengyel)-Sporting Lisboa (portugál) 2-2 (1-0)
G: Wawrzyniak (37.), Gol (79.), illetve Carrico (61.), André Santos (88.)
 
Ajax (holland)-Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
G: Young (59.), Hernández (85.)
 
Később:
Steaua Bucuresti (román)-Twente (holland) 21:05
Wisla Kraków (lengyel)-Standard Liege (belga) 21:05
Udinese (olasz)-PAOK (görög) 21:05
Trabzonspor (török)-PSV Eindhoven (holland) 21:05
Hannover 96 (német)-FC Bruges (belga) 21:05
FC Porto (portugál)-Manchester City (angol) 21:05
Stoke City (angol)-Valencia (spanyol) 21:05
 
Korábban:
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Athletic Bilbao (spanyol)
G: Gólszerző: Glusakov (61. – 11-esből), Caicedo (71.), illetve Muniain (35.)
 
Keddi eredmények:
Braga (portugál)-Besiktas (török) 0-2 (0-1)
G: Sivok (37.), Simao (58.)
kiállítva: Barbosa (29., Braga)
 
Rubin Kazany (orosz)-Olimpiakosz (görög) 0-1 (0-0)
G: Fuster (71.)
kiállítva: Megyeri (73., Olimpiakosz)