NHL

A Kacsák idegenben verték a Pittsburghöt

  • Molnár Dávid

A Vancouver kivételével a másik négy hazai gárdának nem sok örömben volt része az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 125. játéknapján. A Boston Montrealban javított a keddi csúfos vereségén, az Anaheim Pittsburghben skalpolt, míg a Toronto az Edmonton ellen nyert először négy meccs után.

A 42. évében járó Finn villanás Pittsburghben megint régi önmagát idézte

Az örök ifjú ismét döntött

Teemu Selanne érzi magán, hogy pályafutása végéhez közeledik, de néha mégis vannak olyan megmozdulásai, amikor úgy érzi a néző, hogy a finn titán még mindig az a fiatal szenzáció, aki újonc évében 76 góllal zárt. Az Anaheim örülhet ennek a leginkább.

A Kacsák a Pittsburgh Penguins otthonába látogattak, és 1-1-et mutatott az eredményjelző, amikor egy fáradt Matt Beleskey meglátta szeme sarkából a finn veteránt, akinek remekbe szabott passzt adott, Selanne pedig egy gyönyörű fonák góllal köszönte meg csapattársa szemfülességét. Történt mindez a harmadik harmad közepén, egy igen gólszegény találkozó véghajrájához közeledve, és mint végül kiderült, ezzel nyert az Anaheim.

Ez volt az utolsó évét taposó finn 656. találata, mellyel tizenkettedik helyen áll jelenleg az NHL örök góllövőlistáján, így már kétség sem fér hozzá, hogy az NHL legnagyobb ikonjainak egyikeként fogja a nyáron szögre akasztani a korcsolyáját. Selanne mellett Corey Perry volt még eredményes a Ducks részéről, aki már 28. gólját szerezte, és a kanadai csatár egyre inkább annak a formának örvend, mely tavaly egészen a gólkirályi címet érő Maurice Richards trófeáig repítette. A Ducks már csak hat ponttal van lemaradva a nyugati nyolcadik helyen álló Phoenix Coyotestól.


Vissza a rendes kerékvágásba

Nem volt szüksége sokra a Boston Bruinsnak, hogy gyorsan korrigálja a keddi csúfos, 0-3-as vereséget a Rangerstől. Csupán egy ősrivális kellett, amit a Montreal Canadiens képében meg is kaptak Tim Thomasék, és klasszikus északkeleti csoportrangadóhoz híven ezúttal sem volt hiány izgalmakból, drámából és indulatokból.

A Boston két harmadon keresztül nyeregben érezhette magát, hiszen mezőnyben a hazaiak fölé nőttek, és két gólos előnyre tettek szert ez idő alatt. Azonban a Montreal a záró harmadban megmutatta, hogy szegény helyezése ellenére van spiritusz a csapatban, és a játékrész közepén kiegyenlítettek.

Miután több gól már nem esett sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban, jöhettek a rávezetések, ami nem volt túl jó ómen a Montreal számára, hiszen Tim Thomasszal hibátlan, 4-0-s volt a mérlege a Bostonnak a játék eme formájában. A tendencia pedig folytatódott, az amerikai kapus mind a három kísérletet hárította, és a Boston távozhatott a két ponttal a montreali Bell Centerből.

A címvédő egy hat mérkőzéses idegenbeli túrát kezdett meg montreali kitérőjével, de mostani győzelme ellenére továbbra is hiányzik a csapatból az az átütő erő, mely november és január közepe között jellemezte Thomasékat. Azonban ők is tisztában vannak vele, hogy egy hosszabb távollét tudja leginkább újra összekovácsolni a gárdát.

A játéknap további mérkőzései

Craig Anderson 42 védéses munkájának hála kiütötte az Ottawa Senators idegenben a Florida Pantherst 6-2-re. A Panthers pedig bizakodhatott, hogy a múlt heti pompás mérlege elegendőnek bizonyul az Ottawa elleni pechszéria lezárására, de mégsem így történt. A Senators már zsinórban öt mérkőzés óta veretlen Floridában, és az utóbbi húsz idegenbeli mérkőzésükből tizenhetet megnyertek a Panthers otthonában.

A Toronto Maple Leafs tagjai is végre megkönnyebbülhettek, miután hosszabbításban sikerült véget vetniük az elmúlt négy találkozó vergődésének. Tim Connolly volt eredményes a ráadásban, egy kontra támadás után.

Csendben tartja a tempót a Vancouver Canucks a Detroittal és a New York Rangersszel. A tavalyi nyugati bajnok a Colorado Avalanche-t fogadta, és csupán másodszor sikerült az elmúlt tizenegy alkalomból már a rendes játékidőben dűlőre jutniuk Henrik Sedinéknek, miután 3-1-re diadalmaskodtak csoportriválisuk ellen. A Canucks mérlege 2009 novembere óta igen nagy dominanciát mutat az Avalanche felett, tizenhárom győzelmet és mindössze két hosszabbításos vereséget produkáltak ellenük.

NHL
125. játéknap
Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 1-2
Montreal Canadiens - Boston Bruins 3-4 szétlövésekkel
Florida Panthers - Ottawa Senators 2-6
Edmonton Oilers - Toronto Maple Leafs 3-4 h.u.
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 3-1