Karrier

Maradona az olasz hatóságok miatt nem tér vissza Nápolyba

Az argentinok legendája szívesen visszatérne egykori sikerei helyszínére, de szerinte az olasz hatóságok csalónak állítják be.

Az utóbbi időben egyre több olyan hír lát napvilágot a nemzetközi sportsajtóban, amelyben Diego Armando Maradona nápolyi visszatéréséről esik szó. Az argentinok élő legendája játékosként kétségtelenül a Napoliban volt a csúcson, és vele együtt a csapat is akkor élte fénykorát.

Bruno Goirdano, a Napoliban egykor együtt játszott Maradonával, és azóta is jó barátként tekintenek egymásra. A Calciomercato-nak nyilatkozva Goirdano arról beszélt, hogy egykori csapattársa örömmel térne egyszer vissza Nápolyba.

Ezt az "ötletet" most Maradona is megerősítette, de azt is hozzátette: kevés esély mutatkozik arra, hogy újra Olaszországban éljen.

"Nagyszerű lenne újra a Napolinál dolgozni. Az az álmom, hogy egyszer a csapat edzője lehessek" - mondta a Il Corriere dello Sportnak a dél-amerikai.

"Szeretem Nápolyt és az országot, de az olasz hatóságok éreztetik velem, hogy árulónak tartanak. Akárhányszor visszatérek Olaszországba, borzasztóan érzem magam. Semmi közöm nincs az adócsaláshoz."

Az "Isteni Diego" 1985 és 1991 között az SSC Napoli színeiben szerepelt, s ebben az időszakban - a hatóságok szerint - eltitkolta bevételeinek egy részét. A számítások szerint akkor 3,07 millió eurónak megfelelő lírával károsította meg az államkasszát, de ez az összeg a késedelmi kamatokkal és büntetésekkel együtt az elmúlt közel két évtized alatt 50 milliósra duzzadt.

Maradonát 1984 nyarán 6,9 millió fontért - akkor világrekordot jelentő összegért -  vásárolta meg az SSC Napoli, ahol hamar megtalálta a helyét. A csapat története eddigi két Serie A-elsőségét is nagyrészt Maradonának köszönheti, de egy kupa-, és egy Szuperkupa-győzelem mellett a legnagyobb szenzációt az keltette, mikor az UEFA-kupa serlegét is sikerült elnyernie az itáliai csapattal. Hét olaszországi szezonja alatt 258 mérkőzésen 115 gólt szerzett, egyszer pedig a gólkirályi címet is elnyerte.