NHL

A Vancouver állította meg a Phoenix menetelését

  • Molnár Dávid

Három mérkőzést rendeztek meg az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság 123. játéknapján. A Carolina és a San Jose egyaránt 5-3-as diadalt aratott idegenben, míg a Vancouver megállította a Phoenix Coyotes öt meccs óta tartó szárnyalását, és két pontra megközelítette a főcsoport élén tanyázó Detroit Red Wingst.

Szétlövés maraton döntött

Jó formával érkezett a Phoenix Coyotes a Vancouver Canucks otthonába, hiszen a Prérikutyák az előző öt mérkőzésükről mindig 2 ponttal távoztak. Még nagyobb fegyvertény volt a legyőzött ellenfelek névsora: a Detroit mellett a San Jose gárdája is a skalpgyűjteményük közé került.

Ezek után kisebb meglepetésnek számított az, hogy Mike Smith helyett a cserekapus Jason LaBarbera kapott lehetőséget a vendégek kapuja előtt, és annak rendje és módja szerint megállta a helyét a vancouveri rohamokkal szemben. Bár David Booth szezonbeli 10. találatánál tehetetlen volt, ezt követően nem járt senki se túl a veterán hálóőr eszén, egészen a szétlövésekig.

Roberto Luongo

Persze, ahhoz hogy addig eljussanak kellett egy egyenlítő találat is, amit a Phoenix fiatal védősztárja Keith Yandle szállított. Egy elvétett kilövési kísérletet csípett el a szemfüles bekk a támadó harmadon belül, majd azzal a lendülettel meg is bikázta a játékszert, ami utat talált Roberto Luongo hálójába.

A szétlövés a meccs végén maratoni hosszúságúra sikeredett, gólra góllal, védésre védéssel válaszoltak a csapatok, egészen a hatodik körig: akkor Ryan Kesler csuklómozdulata eldöntötte a második pont sorsát, ami a kanadai együtteshez vándorolt, és ezzel két pontra feljöttek a nyugati éllovas Detroit Red Wingsre. A Phoenix sem búslakodhat igazán, hiszen 1 pontot sikerült összeszedniük, amire a továbbiakban nagyon nagy szükség lesz a szoros nyugati élmezőnyben.


A Cápák uralják a fővárost

Még maga a San Jose Sharks vezetőedzője is meglepődött, miután a washingtoni találkozót követően szembesítették azzal, hogy csapata a Capitals ellen az elmúlt 17 összecsapásból 16-ot megnyert.

„Nincs semmi varázslat vagy titkos recept a legyőzésükre” – közölte tárgyilagosan a Cápák mestere. Mindenesetre a szerencse és az emberelőnyök is a vendégek oldalára álltak a hétfői találkozón, amely során Joe Pavelski, valamint Patrick Marleau is dupláztak a Washington farmjából felhívott Braden Holtby ellen.

Holtby tavaly március óta nem játszott a Washington színeiben, azóta az AHL-ben játszó Hershey csapatának kapuját őrizte, de a meglepetés ereje nem ütközött ki a csapat teljesítményén. A Cápákat nem viselte meg, hogy egy viszonylag ismeretlen kapussal kell megütközniük, Pavelski két gólja mellé még két gólpasszt is kiosztott, és Joe Thornton is mesterhármast ért el, igaz csak gólpasszokból.

A Washington csupán három mérkőzést nyert meg az utóbbi 12 találkozójából, és már ki is estek a playoffot jelentő 8-as zónából. Gyorsan észbe kéne kapniuk, mert a Florida is egyre inkább elhúz mellettük a csoportban, valamint a 8. hely is egyre távolabb kerülhet, ha folytatódik ez a lejtmenet a csapat számára.

Örömteli hazatérések Montrealba

Ha valami európai bajnokság lenne az NHL, akkor a Montreal és a Carolina összecsapása igazi kiesési rangadónak ígérkezett volna. Az indulatok azonban így is tetten érhetők voltak, és igazi kiesési derbihez hűen nem volt hiány gólokból sem.

Jaroslav Spacek góllal tért vissza egykori otthonába, a Carolina védőjét még decemberben cserélte el a Montreal Tomas Kaberléért. De nemcsak Spacek volt az egyetlen visszatérő: a Carolina trénere, Kirk Muller is a Montreal foglalkoztatottja volt mindaddig, míg a leváltott Paul Maurice helyére nem került a Hurricanes élén. Mindketten elmondhatják, hogy győzelemmel hagyhatták el egykori kenyéradójuk otthonát.

Pedig Spacek gólja, mintha életet lehelt volna a kanadaiakba, akik a 0-2-es hátrányt a második harmad vége előtt ledolgozták, sőt, még fordítani is tudtak 3-2-re. De ezzel talán ki is fulladt a gépezet, a harmadik harmadban hiába lőttek többet kapura az ellenfélnél, eredményességben a vendégek bizonyultak sokkal jobbnak. Eric Staal duplázott, valamint Jamie McBain is betalált emberelőnyből, és így 5-3-ra nyertek.

A Carolina 3-0-2-es mutatóval bír az utóbbi öt mérkőzésen, és az előző évekhez hasonlóan a szezon második felére kapják el ismét a fonalat. Annyi csupán a baj, hogy az első 41 mérkőzés rossz mérlegének hála már így sincs esélyük a rájátszásra.
 

NHL
123. játéknap
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 3-5
Washington Capitals - San Jose Sharks 3-5
Vancouver Canucks - Phoenix Coyotes 2-1 szétlövésekkel