Légiósaink

Szabics és Juhász elöl, Megyeri hátul, Hajnal középen remekelt

Az elmúlt hétvégén Szabics Imre és Juhász Roland vitte a prímet légiósaink közül az európai bajnokságokban. A Sturm Graz csatára győztes góllal tért vissza hosszadalmas sérülése után, az Anderlecht védője fejjel egyenlített. Görögországban Megyeri Balázs hibátlan teljesítményével ugrott élre az Olympiakosz, a Bundesligában hét forduló után tudott nyerni a Stuttgart, a sváboknál Hajnal Tamás kiállítást harcolt ki és a VfB első góljában is benne volt.

ANGLIA

A Boltonban a jelek szerint már nem csak mezszám szerint, hanem rangsorban is Bogdán Ádám az első számú kapus, a Premier League-ben zsinórban hatodszor (az FA-kupát is számítva kilencedszer) került a kezdőcsapatba. Sajnos a Bolton ismét kikapott, ezúttal a vendég, sereghajtó Wigantől (1-2), Bogdánék így az utolsó előttiek a tabellán.

A sérült Gera Zoltánt nélkülöző West Bromwich Albion kiütéssel nyerte a Wolverhampton elleni nagy múltú közép-anglia derbit, ráadásul idegenben (5-1). Fülöp Márton a cserekapus volt a vendégeknél. Buzsáky Ákos kisebb sérülése után ismét a kezdőben kapott helyet a Queens Park Rangersben, de csapata alulmaradt Blackburnben (2-3). A középpályást a 66. percben cserélte le Mark Hughes.

A Newcastle légiósát, Kádár Tamást nem nevezték a Tottenham ellen, a Szarkák egy ötöst kaptak Londonban (0-5). A Fulham Somogyi Csaba nélkül verte a Stoke Cityt (2-1).

Az angol másodosztályban a West Ham United (Kurucz Péter) Peterborough elleni meccsét törölték, a Hull City a sérült Gulácsi Péter nélkül 3-0-ra győzött a Bristol ellen. A Portsmouth Futács Márkóval a csapatban ikszelt a Blackpoollal, a csatár kezdőként 79 percet kapott.

NÉMETORSZÁG

A Mainz Szalai Ádámmal a soraiban egy pontot szerzett a Hannover ellen (1-1), csapattársát, Stieber Zoltánt nem nevezték a mérkőzésre. Hajnal Tamás Stuttgartja parádézott az újonc Hertha ellen (5-0), a svábok hét forduló után nyertek ismét. A középpályástól indult az első gólt megelőző akció, illetve Andreas Ottl kiállításában is "benne volt", vele szemben szabálytalankodott azonnali pirosat érően a berliniek játékosa.

A másodvonalban Lázok János a kispadról nézte végig az MSV Duisburg Hansa Rostock elleni vereségét.

Németországban is több mérkőzés esett áldozatául az időjárásnak, többek között a Bundesliga 2-ben az 1860 München (Király Gábor) Erzgebirge Aue elleni vendégjátékát, illetve a Regionalligában a Hamburg második csapatának (Nagy Dániel) meccsét is törölték.

OLASZORSZÁG

A másodosztályban Laczkó Zsolt végig a pályán volt a Sampdoriában, amely hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Albinoleffét. Vass Ádám és Feczesin Róbert keretben voltak a Cittadellát idegenben verő Bresciában, de egyikük sem állhatott be, míg Kovácsik Ádámot nem nevezték az Empolit legyőző Regginába. Hazai pályán kapott ki 2-1-re a Sassuolótól a Bari, amelyben Simon Ádám a cserepadig jutott. Szintén a cserék között kapott helyet Filkor Attila a Livornóban, amely 1-1-re végzett a Vicenzával.

SPANYOLORSZÁG

A tabellán utolsó Real Zaragoza Pintér Ádámmal a csapatában bravúros, kétgólos győzelmet (2-0) aratott az ötödik Espanyol vendégeként, október 16. után tudott ismét győzni (idegenben először), de ezzel együtt is maradt az utolsó a táblázaton. A győztes csapatban végig a pályán volt a válogatott Pintér Ádám.

HOLLANDIA

Németh Krisztián Hollandiába való igazolása óta először szenvedett vereséget az RKC Waalwijk, a vendég Heerenveentől (0-1, a 30. perctől emberhátrányban volt a Waalwijk), a csatár végig a pályán volt. Horváth Gábor kezdőként 66 percet játszott az ADO Den Haagban, amely remizett az Utrechttel (1-1). A NEC kikapott a Roda otthonában, a nijmegeniek magyar légiójából Babos Gábor és Vadócz Krisztián végig, Szélesi Zoltán 82 percig volt a gyepen.

BELGIUM

Az Anderlecht 2-1-re tudott nyerni a Standard Liege otthonában, a találkozót végigjátszó Juhász Roland volt a találkozó egyik főszereplője. A magyar védő szerelése után büntetőt kapott a hazai csapat, amelyet gólra váltott, majd Juhász fejesével egyenlített a brüsszeli együttes.

Hazai pályán szenvedett egygólos vereséget a Genk a Lokerentől,Tőzsér Dániel kezdőként 69 percet kapott, Köteles László még nem épült fel sérüléséből. Czviktovics Péter végigjátszotta a Kortrijk Mons elleni, 2-2-re végződött mérkőzését.

GÖRÖGORSZÁG

Megyeri Balázs hibátlan teljesítményével ugrott élre az Olympiakosz. Az Olympiakosz Pireusz 2-0-ra legyőzte a harmadik helyezett AEK Athént, ezzel átvette az első helyet a bajnokságban. Megyeri végig hibátlanul őrizte a hazai együttes kapuját.

Pogacsics Krisztián először volt keretben a Panionioszban, a 0-0-s döntetlennel végződött Panioniosz-Giannina mérkőzést a hazai csapat kispadjáról nézte végig. 3-0-ra verte a Skoda Xanthit a Panathinaikosz, amelynek keretébe Rudolf Gergely nem került be. A Bodor Boldizsár nélkül felálló OFI Kréta hazai pályán kapott ki a PAOK-tól.

AUSZTRIA

A tétmérkőzésen legutóbb novemberben szerepelt Szabics Imre győztes góllal tért vissza a Sturn Grazba, csapata 1-0-ra verte a Mattersburgot, az ellenfélnél Waltner Róbert padozott. A Wacker Innsbruck (Sáfár Szabolcs) Salzburg elleni bajnokiját törölték.

A Sturm Graz csatára győztes góllal tért vissza

TÖRÖKORSZÁG

Lázár Pál és Elek Ákos is kihagyta csapataik egymás elleni meccsét, a hazaiak Lázárt, a vendégek pedig Eleket nem nevezték a Samsunspor-Eskisehirspor mérkőzésre (3-1).

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Hazai pályán kapott ki 1-0-ra a Young Boystól a Sion a svájci bajnokságban. A vesztes csapatban Vanczák Vilmos végig a pályán volt. A Sion helyzete egyre reménytelenebb, az UEFA nyomására a svájci szövetség által kiszabott súlyos büntetés miatt mínusz 4 ponttal áll a tabellán, 15 ponttal marad el az osztályozót érő kilencedik helytől.