Ökölvívás

Bebizonyosodott, jó úton jár a hat érmet nyerő ökölvívó válogatott - Csötönyi Sándor

A 2012-es esztendő legnagyobb hazai rendezésű amatőr ökölvívó tornáján, a Debrecenben rendezett 56. Bocskai István Emlékversenyen fantasztikus magyar sikereket láthatott a közönség, hisz a válogatott hat éremmel zárta a kínai szövetség elnöke és az AIBA osztrák technikai ellenőre által kisvilágbajnokságnak nevezett versenyt. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség – MÖSZ – elnöke kijelentette, a magyar csapat eredményei azt mutatják, jó úton haladnak London felé. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az olimpiára nehezebb lesz kijutni a kvalifikációs tornán, mint a nyári játékokon esetleg eredményesen szerepelni.

Csötönyi Sándor kifejezetten örült annak, hogy a tornára sok néző látogatott ki, akik végig hatalmas lelkesedéssel buzdították a magyar ökölvívókat

Az 56. Bocskai István Emlékverseny fantasztikus csatákat hozott négy napon keresztül a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban felállított ringben, és ami ennél is fontosabb: az olimpiai kvalifikációs trabzoni verseny egyik felkészülési állomásán válogatottunk összesen hat éremmel zárta a tornát.

Csötönyi Sándor kifejezetten örült annak, hogy a tornára sok néző látogatott ki, akik végig hatalmas lelkesedéssel buzdították a magyar ökölvívókat.

„Mindenki nagyot alkotott a szervezőktől kezdve a szurkolókon keresztül a hat érmet nyerő bokszolókig. Minden évben fejlődik a verseny, évről évre egyre jobb a torna visszhangja itthon és a nagyvilágban egyaránt. Nem véletlen, hogy a kínai szövetség elnöke, Csang Csian-ping, aki egyben az AIBA végrehajtó bizottságának a tagja is, és a nemzetközi szövetség technikai ellenőre, az osztrák Waldemar Melcer úgy nyilatkozott a viadalt követően, hogy a Bocskai már inkább egy kisvilágbajnokság, mint nemzetközi verseny. Most sajnálhatjuk csak igazán, hogy a kubai válogatott nem ért ide” – fogalmazott a MÖSZ elnöke.

A hat érem a szakág első embere szerint önmagáért beszél, ám azok is helyt álltak a ringben, akik végül nem jutottak el a végküzdelmekbe.

„Számomra a legkellemesebb meglepetést a 75 kilóban ezüstérmet szerző Harcsa Zoltán okozta, aki az előcsatározások alatt előbb legyőzött egy kétszeres világbajnokot, majd a sportág egyik legnagyobbját, Muhammad Alit is képes volt megidézni a szorítóban. A fináléban a kétszeres ifjúsági világbajnok, orosz bajnoki ezüstérmes Bivolnak is méltó ellenfele volt, és biztos vagyok abban, ha rutint szerez, még sok örömünk lehet benne. Bacskai, Darmos és Ungvári is jó úton halad, ha így folytatják, kivívhatják az olimpiai szereplés jogát. A trabzoni kvalifikációs torna mezőnyét elnézve úgy vélem, szinte nehezebb lesz kivívni a londoni kvótát, mint magán a nyári játékokon eredményesen szerepelni” – értékelt Csötönyi Sándor.