NBA

A Boston nyerte a keleti rangadót

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 50. játéknapja rengeteg izgalmat ígért, a szurkolóknak pedig ezúttal sem kellett csalódniuk. A nap mérkőzése egyértelműen a Boston-Chicago összecsapás volt, amelyet a Celtics nyert meg, Rajon Rondo pedig tripla-dupláig jutott.

A játéknap nyitómeccsén a Los Angeles Lakers a Toronto Raptorshoz látogatott. A vendégek a papírformának megfelelően kezdtek, az első negyedet 34-19-re nyerték, meglehetősen meggyőző játékkal. A kanadaiak viszont nem adták fel, visszakapaszkodtak a mérkőzésbe, sőt nem sokkal a vége előtt még a vezetést is megszerezték, ám a végjátékban helyén volt a Los Angeles-iek szíve, így behúzták a mérkőzést. Kobe Bryant nagyon jól játszott, 27 pontot szerzett, valamint az ő nevéhez fűződött a győztes kosár is. A másik oldalon a spanyol Calderon játszott nagyot, 30 egységgel zárt. A mérkőzés után Metta World Peace nyilatkozott: „Van még két perced, van egy Kobe Bryanted a pályán, valamint Pau és Andrew is pályán van. Miért kéne aggódnod azon kívül, hogy keményen játssz, és megtegyél mindent a győzelemért?”

A Boston keleti rangadón lépett fel a hét utolsó mérkőzésén, az ellenfél pedig a Chicago volt. A mérkőzés rendkívül érdekesnek ígérkezett, hiszen a vendégeknél nem játszhatott Derrick Rose, míg a hazaiaknál magasemberekből volt hiány: Jermaine O’Neal és Brandon Bass sem léphetett pályára. A mérkőzést végül a Boston magabiztosan nyerte 95-91-re, habár a vége előtt úgy tűnt, hogy a komoly előny elszórakozása miatt bajba kerülhet a Celtics. Rajon Rondo karrierje 9. tripla-dupláját könyvelhette el, 32 pontjával, 15 asszisztjával és 10 lepattanójával a mezőny legjobbja volt.

 

 

Sorozatban négy győzelem után a Washingtontól kapott ki a Detroit, méghozzá hazai pályán 98-77-re. A meccs első félidejében a Pistons rengetegszer futott az eredmény után, a második játékrész végére sikerült is egyenlíteniük Prince-éknek, viszont a második félidőben csak 27.3 százalékkal tüzeltek mezőnyből, így tehát érthető a sima hazai vereség. A Wizardsnál McGee és Young is egyaránt 22 pontot termelt, míg a másik oldalon Monroe volt a legeredményesebb a maga 27 egységével.

A Miami villámrajtot vett Atlantában, így gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. A mérkőzés végeredménye 107-87 lett, habár három játékrész után már 27 ponttal vezetett a Heat. A sikerhez 23 ponttal és 13 lepattanóval hozzájáruló James így vélekedett a meccsről: „Jobban nem is kezdhettünk volna (A Heat három napon belül három meccset játszik- a szerk.). Miami Heat-féle kosárlabdát játszottunk… jól védekeztünk, gyakran alkalmaztunk letámadást. Sok lepattanót akartam ma szerezni, mert így jobb tempót tudok diktálni.”

Monta Ellis és Stephen Curry vezérletével 106-97 arányban múlta felül a Golden State Warriors a Houston Rockets csapatát. A két fiatal hátvéd 47 pontot szerzett összesen, az elmúlt öt meccsén pedig 40.4 pontot átlagol a duó. A hazaiaknak komoly problémái voltak a kispaddal, azonban a záró negyedben Nate Robinson és Klay Thompson vezérletével egy 17-5-ös rohamot produkált a csapat, így eldőlt a mérkőzés sorsa.

Meglepő módon a Utah Jazz idegenben 98-88-ra verte a Memphis Grizzlies csapatát. A vendégeknél Gordon Hayward szezoncsúcsot jelentő 23 egységgel zárt, ami kiegészülve Al Jefferson 21 pontjával és 15 lepattanójával már túl soknak bizonyult a Macik számára. Érdekesség, hogy a Grizzliesnek láthatóan komoly problémái vannak a támadásokkal, hiszen az utóbbi 13 mérkőzésén nem jutott el 100 pontig a csapat.

NBA, alapszakasz, az 50. játéknap eredményei:
Toronto Raptors-Los Angeles Lakers 92-94
Boston Celtics-Chicago Bulls 95-91
Detroit Pistons-Washington Wizards 77-98
Atlanta Hawks-Miami Heat 87-107
Golden State Warriors–Houston Rockets 106-97
Memphis Grizzlies-Utah Jazz 88-98