Tömegsport

Törtek a kezek és lábak - egymillió holland korcsolyázott vasárnap

  • VNA

Bár a hollandok legendás, 11 várost érintő versenye elmaradt a hétvégén, így is egymillióan csatoltak gyorskorcsolyát vasárnap.

Azt eddig is tudtuk, hogy Hollandiában megőrülnek a gyorskorcsolya sportért. Aki legutóbb kint volt a Városligetben, az személyesen is láthatta a holland drukkereket a gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

Hollandiában télen a gyorskorcsolya számít a legfontosabb szabadidős sportnak - Fotó: elfstedentocht.nl

Mi az az Elfstedentocht?
A Hollandia északi részén tizenegy várost érintő legendás gyorskorcsolya verseny, amelyet 200 kilométeres távon rendeznek meg. A verseny elindításához kemény és hideg tél szükséges, hiszen csak akkor rendezik meg, ha a teljes útvonal befagy. Az utóbbi ötven évben erre mindössze négyszer (1963, 1985, 1986, 1997) volt példa. A hollandiai telek nem elég hidegek az óceán miatt, így idén is elmaradt a verseny. A legutóbbi kiírás alkalmával 1997-ben 15.000-en indultak és a korábbi világrekorder Henk Angenent nyert 6 óra 49 perces idővel.

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy nem csak nézni, de csinálni is divat a németalföldi országban ezt a sportágat. Az ország egyik legismertebb versenye, a 200 km-es távot felölelő, ezen belül 11 várost érintő „Elfstedentocht” ugyan idén a megfelelő körülmények hiánya miatt elmaradt, de így is igazi tömegsport hétvégét csaptak a holland gyorskorisok. A Westland-Tocht névre hallgató versenyen Hága mellett 70.000-en indultak el, a vasárnap rendezett további 130 (!) kisebb-nagyobb jeges versennyel együtt pedig a holland szövetség közlése szerint közel egymillió ember korcsolyázott Hollandiában. Figyelembe véve az ország 16 milliós létszámát, ez igencsak döbbenetes számadat. A holland élsportolók is jégen voltak, a vancouveri olimpiai bajnok Annette Gerritsen és Ronald Mulder Amszterdam belvárosában nyert meg egy ideiglenes pályán - szabad ég alatt megrendezett - sprint versenyt. A monstre szabadidő sport hétvégére a kórházak is felkészültek, hiszen megerősített műszakkal várták a "gyorskorcsolya-áldozatokat", a holland kórházakba ugyanis százával érkeztek hobbi sportolók kéz- illetőleg lábtöréssel.