Biatlon

Ole Einar Björndalen megint csodát tett - megvan a 93. Vk-sikere

  • VNA

A norvég biatlon legenda idén is nyert versenyt a Világkupában, most a finnországi Kontiolahtiban oktatott.

A világbajnokság előtti utolsó versenyeket rendezték ezen a hétvégén a finnországi Kontiolahtiban, ahol vasárnap az üldözéses versenyekre került sor. A 12,5 kilométeres futamot a norvgé Ole Einar Björndalen nyerte meg, aki az utolsó lövészet előtt még messze volt az élen állóktól, de mivel honfitrása, Emil Hegle Svendesn három, az összetett Világkupát vezető Martin Fourcade pedig két lövőhibát vétett, így átvehette a vezetést. Érdekesség, hogy a futamot a negyedik helyeről megkeződ Björndalen az első lövészeténél kétszer is hibázott, ezt követően azonban három alkalommal is hibátlan maradt, így kerülhetett nyerő pozícióba.

Ole Einar Björndalen idén először nyert versenyt a Világkupában - Fotó:tv2.no

A nehéz körülményekre jellemző, hogy a mezőnyből egyedüliként a finn Jarkko Kauppinen tudta mind a húsz korongot lelőni. A veterán norvég klasszis ebben a szezonban először tudott versenyt nyerni a Világkupában, karrierje során pedig immáron 93. alkalommal nyert, amivel a téli sportokat tekintve saját korábbi egyedülálló rekordját javította meg. Ráadásul az immáron 38 éves Björndalennek még sífutásban is van egy Vk-sikere, így összesítésben már 94. győzelmét aratta, ami korszakos rekordt, hiszen ehhez legközelebb csak a 86 sikert számláló egykori kiváló svéd alpesi síző, Ingemar Stenmark található a téli sportok örökrangsorában.

Biatlon Világkupa - Kontiolahti (FIN)
férfi üldözéses verseny - 12,5 km
1. Ole Einar Björndalen (NOR) 33:43,8 (2)
2. Martin Fourcade (FRA) +13,8 mp (3)
3. Dimitrij Malisko (RUS) +22,7 mp (2)
4. Emil Hegle Svendsen (NOR) +37,5 mp (3)
5. Jevgenyij Garanicsev (RUS) +37,8 mp (2)
6. Christoph SUmann (AUT) +38,9 mp (2)
Az összetett Világkupa állása: 1. Martin Fourcade (FRA) 774 pont, 2. Emil Hegle Svendsen (NOR) 753 pont, 3. Andreas Birnbacher (GER) 607 pont, 4. Simon Fourcade (FRA) 530 pont, 5. Benjamin Weger (SUI) 506 pont, 6. Andrej Makovejev (RUS) 488 pont