NHL

Scott Gomez góljával nyert a Montreal - videó

  • Molnár Dávid

Folytatta feltámadását a Montreal Canadiens az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) csütörtöki játéknapján. A kanadaiak Max Pacioretty mesterhármasával, valamint Scott Gomez találatával nyertek a New York Islanders otthonában. A St. Louis továbbra is veretlen rendes játékidőben keleti csapatok ellen, a Zenészek az Ördögök házából távoztak mind a két ponttal.

Minél nagyobb a böjt, annál édesebb az élmény

Scott Gomez, a Montreal Canadiens csatára, akinek 7.5 millió dollár üti a markát az idén a 2007 nyarán megkötött szerződése értelmében, az utóbbi időben joggal került a kritikák kereszttűzébe. Elvégre ilyen kontraktus mellett elfogadhatatlan, hogy egy játékos több mint egy évig egy gólt sem tudjon felmutatni a számláján.

Gomez válláról azonban a New York Islanders otthonában vívott találkozón lehullott a teher, miután betalált, és még szélesebb lett a vigyora annak tudatában, hogy végül az övé lett a győztes találat is, csakúgy mint tavaly február 5-én. Akkor a volt kenyéradója, a New York Rangers ellen szerzett győzelmet érő gólt, de a Canadiens legnagyobb reményei szerint nem kell újabb egy évet várni a következőre.

Scott Gomez felhőtlen mosolya

„Nem sajnáltattam magamat, inkább folytattam a kemény munkámat. Természetesen jó érzés győzelmet aratni, és még jobb, hogy végre én is betaláltam” – értékelte saját magát az alaszkai játékos. Persze a sikerből leginkább Max Pacioretty vette ki a részét, aki pályafutása első mesterhármasával szomorította el a Szigetlakókat.

New York-i diadalával a Montreal 1 pontra visszaelőzte az Islanderst a tabellán, és Carey Price, valamint a francia-kanadai újoncok sikeres bemutatkozása után joggal kezdhetnek el bizakodni a kanadai drukkerek, hogy esetleg csapatuk egy huszáros hajrával még bejuthat a rájátszásba. Gomez góljai miatt sem szívnák túlságosan a fogukat, bár tény, hogy a mindig kritikus montreali közönségnek most egy időre új áldozatot kell kiszemelnie magának.


Keleten a helyzet változatlan

Továbbra sem képes rendes játékidőben veszíteni a St. Louis Blues a liga keleti főcsoportjában található csapatai ellen. A Zenészek Newarkba látogattak az ottawai kiruccanást követően, és bár a második harmadban lecserélték a kezdő kapusukat, Jaroslav Halakot Brian Elliottra, mint később kiderült, ez a húzás bizonyult nyerőnek Ken Hitchcock, a Blues vezetőedzőjének részéről.

Pedig a Devils nagyágyúi az első két harmadban azt a teljesítményt nyújtották, ami zsinórban 5 győztes mérkőzésig repítette őket. A Blues kezdőkapusa láthatóan frusztrált is lett a bekapott gólok miatt, és annak ellenére, hogy csak 3-2-re vezetett a New Jersey, Hitchcock bátran élt a változtatás jogával a kapuban.

Brian Elliott pedig ismét megmutatta, hogy nem szemfényvesztés az idei teljesítménye: a rendes játékidő hátralévő részében hibátlan maradt, és megadott így minden lehetőséget a csapata számára a kiegyenlítésre, ami sikerült is Patrik Berglund eredményessége révén. Aztán a hosszabbításban is kihúzta a Bluest a csávából, pedig Adam Henrique nagyon közel járt ahhoz, hogy eldöntse a találkozót a ráadás végén, azonban Elliott ismét hárított.

A szétlövések előtt már csak az volt a kérdés, hogy vajon Elliott formája a rávezetések alatt is kitart-e. Ezt megelőzően csak egyszer diadalmaskodott a Blues a szétlövések során, míg a Devils 11 alkalomból 9-szer szerezte meg a plusz pontot a döntetleneket megszüntető eljárás révén. Azonban Elliott előbb belepiszkált az ütőjével Kovalcsuk próbálkozásába, Patrik Elias kísérletét védte, a Devils csapatkapitánya, Zach Parisé pedig az utolsó pillanatban elvesztette a kontrollt a játékszer felett, és miután T.J. Oshie az első körben, ha szerencsésen is, de betalált, másra nem is volt szüksége a Bluesnak.

A St. Louis 11-0-2-re javította mutatóit a keleti konferencia klubjai ellen, ami elképesztő dominanciát sugall. Ennek ellenére szüksége is van a Bluesnak minden pontra, hiszen a központi divízióban rég nem látott őrült versengés folyik a csoportbajnoki címért, és még mindig három pont a hátránya a Detroit Red Wingsszel szemben Ken Hitchcock brigádjának.

A játéknap további mérkőzései

Őrült egy harmadik harmadot hozott a Washington-Winnipeg találkozó, ahol a felek négy gólt lőttek a záró periódusban, és mind a négy találat emberelőnyben esett. A Jets 0-2-ről egyenlített ki, majd szétlövésekkel behúzta a második pontot is a fontos csoportderbin, amivel már csak 4 pont választja el Kanada újdonsült csapatát a rájátszást érő 8. helytől keleten.

Jamie Benn duplával, Kari Lehtonen pedig 26 védéssel járult hozzá a Dallas Stars győzelméhez Columbusban.  Bár a Stars 21 perc alatt 3-0-s előnyre tett szert, a Columbus nehezen adta meg magát és csak Benn üres kapus találata döntötte el a találkozó végén a meccs kimenetelét.

A New York Rangers csatárainak végre kijött a lépés egy gyengébb védelem ellen, bár ez sem volt olyan sima siker, mint azt a szezon előző szakaszában megszokhatták a nézők a Parkőröktől. Brian Boyle egyenlített ki a harmadik harmadban, majd a hosszabbításban a nyári nagy szerzemény, Brad Richards villant egykori együttese ellen, begyűjtve ezzel mind a két pontot csapata számára.

Három elveszített mérkőzés után rázódott vissza a rendes kerékvágásba a Philadelphia Flyers, mely a jó formában lévő Toronto Maple Leafst állította meg. A Flyers első sorával nem tudott mit kezdeni a kanadai együttes, és a kapuban ezúttal James Reimer sem tudta kisegíteni társait azokkal a fontos védésekkel, melyek múlt heti teljesítményét fémjelezték.

Kevesen gondolták volna, hogy az Ottawa hosszú, hétmeccses nyeretlenségi sorozata pont a nyugati konferencia egyik legjobb csapata, a Nashville Predators ellen fog megszakadni, de mégis így történt. Chris Phillips szokatlan duplázása 1000. NHL-es meccsén, valamint Jason Spezza nagy estéje kellett a sikerhez.

A Kings nagynevű csatárai ismét cserben hagyták a csapatot, és csupán egyszer tudták mattolni Scott Clemmensent, a Florida kapusát. Ellenben a hazaiak háromszor is a kulacs után kényszerítették Jonathan Quicket, és továbbra is vezetik a csoportot azonos pontszám mellett a Washingtonnal szemben.

Henrik Sedin a bemelegítésen összeszedett sérülése ellenére is vállalta a játékot a Minnesota Wild ellen, majd fivérével együtt – először pályafutásuk során – mindketten betaláltak a Vadak otthonában. Henrik Sedinnek ez volt sorozatban az 553. mérkőzése, melyen pályára lépett, ami a leghosszabb a jelenlegi NHL-es játékosok között.

A Phoenix Coyotesnál komolyan gondolják a rájátszást, és újabb a playoff szempontjából nagyon fontos találkozót sikerült megnyerniük a Prérikutyáknak. Pedig Olli Jokinen átmentett egy gólt a szerdai négypontos, mesterhármassal gazdagított estéjéből, ám ez volt a Flames egyetlen találata a mérkőzésen. Shane Doan a hosszabbításban volt eredményes, és ezzel már négy találkozó óta nem talált legyőzőre az arizonai gárda.

NHL
119. játéknap
Washington Capitals - Winnipeg Jets 2-3 szétlövésekkel
New Jersey Devils - St. Louis Blues 3-4 szétlövésekkel
Columbus Blue Jackets - Dallas Stars 2-4
New York Islanders - Montreal Canadiens 2-4
New York Rangers - Tampa Bay Lightning 4-3 h.u.
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 4-3
Ottawa Senators - Nashville Predators 4-3
Florida Panthers - Los Angeles Kings 3-1
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 2-5
Phoenix Coyotes - Calgary Flames 2-1 h.u.