Forma-1

A kevesebb néha több - Alonso zárta élen a jerezi tesztet

  • Kele János

A Ferrari zárta élen az utolsó jerezi tesztnapot, ennek ellenére viszont nagy az elégedetlenség Maranellóban.

A Mercedes kiválásával péntekre csak kilenc csapat maradt a spanyolországi Jerezben, hogy folytassa és befejezze a Formula 1-es csapatok első idény előtti hivatalos tesztjét - talán éppen ennek köszönhető, hogy a Ferrari végre megszerezte idei első részsikerét. A kétszeres világbajnok Alonso azonban hiába volt a leggyorsabb, ha az autó gyermekbetegségei ismét kiütköztek, így pedig alig tudott értékelhető mennyiségű munkát végezni.

Az utolsó nap sem lett a pihenésé Jerez de la Fronterában, az első idény előtti teszt helyszínén pénteken: a résztvevő kilenc csapat kilenc versenyzője összesen majdnem 770 kört teljesített, a legszorgalmasabb Bruno Senna pedig meg sem állt 125-ig. Ennek ellenére viszont csupán a nyolcadik leggyorsabbnak bizonyult, hiszen a nap végi rangsor bebizonyította: a kevesebb néha több. Fernando Alonso mindössze 39 kört futva is magabiztosan nyerte ugyanis a gyakorlást, több mint hét tizedet verve a mögötte következő Jean-Éric Vergne-re.

A rossz nyelvek szerint jócskán ráfért már az olaszokra is a kisebb siker, a gárda új konstrukciója ugyanis kissé furcsa kinézete miatt már a tesztek előtt is rengeteg kritikát kapott a szurkolóktól és a szakemberektől, ezt pedig tovább erősítette az a finoman szólva is visszafogott teljesítmény, amit eddig a pályán nyújtott a konstrukció. A minap még maga Pat Fry, a csapat technikai igazgatója is elismerte egy interjúban, hogy bizony, jóval többet vártak az F2012-estől az első napokban, mint amit meg tudott mutatni magából, és ilyen előzmények után sok mindenre számít a szezonban, csak éppen sétagaloppra nem.

Alonso sikere éppen a legjobbkor jött tehát. Nyilván véletlenül, persze, beszéltünk már erről az előző napokban, PR-futás, parasztvakítás, és a többi.

A gond csak az, hogy a kiváló eredmény és a teszt-siker ellenére a Ferrari nem volt képes 100%-ig pozitív képet festeni magáról a közvélemény előtt, ismételten belefutott ugyanis abba a hidraulika-hibába, ami csütörtökön is megkeserítette az életüket. Alonso a délelőtti fergeteges kezdése után ugyanis az ebédet követően gyakorlatilag nem volt képes értékelhető munkát végezni, számlálója még 40 alatt megállt, és ezzel ismételten a Ferrari lett a legkevesebb kilométert megtevő csapat - miközben a kijavítandó hibák még bőséggel sorakoznak a listán.

Nem úgy, mint a Toro Rossónál, ahol valószínűleg madarat lehet fogatni a mérnökökkel, az időeredményekből ugyanis nagyon úgy tűnik, valamibe sikerült beletalálni Faenzában - a Toro Rosso így akár még a középmezőny végéről is képes lehet elmozdulni. Ráadásul a megbízhatósággal sincsen gond, az újonc francia különösebb probléma nélkül végigcsinálta a számára előírt penzumot, ez pedig az egyéni fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárulhat.

A Red Bullnál a Ferrarival ellentétben délelőtt ütött be a krach, Sebastian Vettel egy motorhiba miatt partvonalon kívüle került, így csak hosszú szünet után folytathatta a munkát. Így is bele tudott azonban sűríteni 48 kört a napjába, ami a történtek fényében jónak mondható, pláne, hogy neki is minden kilométerre szüksége van ahhoz, hogy minél jobban megismerkedjen az RB7-eshez képest jelentősen megváltozott autóval.

A McLaren a mai napot is elsősorban a hosszú etapoknak szentelte, Lewis Hamilton pedig szorgalmasan rótta a köröket, és inkább az egyenletes tempóra, mintsem a gyorsaságra törekedett. 86 körrel zárt végül a 2008-as világbajnok angol, a McLaren pedig a pénteki lista negyedik helyén - a kiugrás tehát továbbra is várat magára a wokingi istálló 2012-es konstrukciójával.

A Ferrari mellett a Sauber is jogosan bosszankodhatott, a hinwilli gárda ugyanis a nagy testvérhez hasonlóan belelépett az előző napokban már tapasztalt hibafolyamba, és újra olajszivárgás miatt kellett lecsippentenie egy kicsit programjából. Nem úgy a Lotus, amely ezúttal is teljes penzumot teljesített, és bár nem volt olyan gyors, mint az előző néhány alkalommal, mindenféleképpen értékes adatokkal gazdagodott.

Kilencven kört teljesítve mutatkozott be hivatalos versenyzőként a Force India színeiben Nico Hülkenberg, aki a csütörtök délutáni program egy részét is kénytelen volt bepótolni, hiszen Jules Bianchi hibája miatt sok értékes órát veszített el az indiai gárda.

A Caterham a biztató kezdés után visszacsúszott a tabella utolsó helyére, de Mike Gascoyne technikai igazgatónak így sincsen oka az elégedetlenkedésre, csapata szorgalmasan rója a köröket, és egyelőre úgy tűnik, sikerült végre egy megbízható és a középmezőnyhöz talán valamivel közelebb álló autót összehozni Norfolkban.

A következő héten a tesztek után a csendes pihenésé és a gyári munkáé lesz a főszerep, az események legközelebb február 21-én pörögnek fel: ekkor mutatja be új autóját a Mercedes GP, és ekkor kezdődik el a szezon előtti második teszthét a szintén spanyolországi Barcelonában.

Forma-1
Első kollektív teszt, Jerez, 2012. február 10.
1. Fernando Alonso Ferrari 1m18.877s 39 Kör
2. Jean-Éric Vergne Toro Rosso 1m19.597s 80 Kör
3. Sebastian Vettel Red Bull 1m19.606s 50 Kör
4. Lewis Hamilton McLaren 1m19.640s 86 Kör
5. Romain Grosjean Lotus 1m19.729s 95 Kör
6. Kamui Kobajasi Sauber 1m19.834s 76 Kör
7. Nico Hülkenberg Force India 1m19.977s 90 Kör
8. Bruno Senna Williams 1m20.132s 125 Kör
9. Jarno Trulli Caterham 1m22.198s 117 Kör