Biatlon

Mínusz 26 fok van Kontiolahtiban - veszélyben a Világkupa hétvége

  • VNA

Pokoli hideg fogadta a világ legjobb biatlonosait a finnországi Kontiolahtiban, így veszélybe került a péntekre áttett vegyes váltó.

A március elején sorra kerülő ruhpoldingi világbajnokság előtt a biatlonosok számára az utolsó Világkupa versenyeket a finnországi Kontiolahtiban rendezik ezen a hétvégén. Már amennyiben az időjárás is úgy akarja. Csütörtökön ugyanis mínusz 26 fokot mértek a stadionban, így veszélybe került a futamok megrendezése. A szervezők az előrejelzések alapján módosították is a hétvége menetrendjét, a vasárnapra tervezett vegyes váltót előrehozták péntekre, míg a sprint és az üldözéses versenyek időpontjai egy-egy nappal későbbre tolódtak át.

David Hofer arcáról is lefagyott a mosoly - Fotó: IBU/Christian Manzoni

Mivel a pálya egyik része egy befagyott tó mellett megy el - ahol különösen hideg van - így a szervezők annak vonalvezetését is módosították. Mivel a következő három napból péntekre ígérték a leghidegebb időt, ezért került előre a programban az egyéni Világkupa sorozatba nem számító vegyesváltó. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) szabályai szerint amennyiben a pálya leghidegebb pontján, a talajtól mért 1,5 méteres magasságban a levegő hőmérséklete mínusz húsz fok alatt van, akkor nem lehet versenyt rendezni. Ennek megfelelően csak pénteken délelőtt 11.00-kor dől el az is, hogy a két férfi és két női taggal futott vegyes váltóra egyáltalán sor kerülhet-e Kontiolahtiban.