EURO 2012

Biztonsági okokból elhalasztják a varsói stadion megnyitóját

  • MTI

Lefújták biztonsági okokból a varsói Nemzeti Stadion szombati nyitómeccsét.

A hagyományosan nyár végén esedékes, de az aréna éles tesztelésére mostanra áthelyezett Szuperkupa-mérkőzésen a krakkói Wisla és a fővárosi Legia avatta volna fel a lengyel-ukrán labdarúgó Európa-bajnokság negyedik lengyel arénáját.

A január 29-én rockkoncerttel megnyitott stadion felkészültsége a rendőrség, a tűzoltóság, valamint a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat szerint elégtelen egy kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzés megtartásához. Az értékelés szerint egyebek közt a falvastagság korlátozza a távközlést, így a szervezők és a biztonsági szolgálat szükség esetén nem tudnának egymással kommunikálni. A pálya gyepe is hiányos, de ezt várhatóan csütörtökön pótolja a kivitelező.

Grzegorz Lato, a lengyel futballszövetség elnöke biztos abban, hogy a február 29-re tervezett lengyel-portugál mérkőzéssel már sikerül felavatni a labdarúgó Eb nyitómeccsének otthont adó pályát.

Az 58 ezer férőhelyes aréna a városközpont közvetlen szomszédságában épült, egy régebbi stadion helyén, fehér-piros homlokzata a nemzeti lobogó színeit idézi. A hároméves építkezés több mint 355 millió euróba került.

Ami a Szuperkupa-találkozót illeti, könnyen elképzelhető, hogy azt már nem is rendezik meg, mert a beugró helyszínként felmerült gdanski arénában nincs mindenkinek megfelelő időpont, ráadásul a Legia nem is akar később játszani.