London 2012

A pekingi eredményt túl kell szárnyalni - Szabó Bence

  • MTI

A közvetlen olimpiai felkészülést nem fenyegeti pénzhiány, s négy-öt aranyérem összejöhet a csapatnak Londonban - véli a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója.

Szabó Bence a Digi Sport csütörtöki Reggeli Start című műsorában beszélt erről, amikor az ötkarikás felkészülés jelenlegi állásáról számolt be.

A sportigazgató hangsúlyozta, abszolút igazat ad Bánki Erik sportbizottsági elnöknek abban, hogy a közvetlen olimpiai felkészülést nem fenyegeti pénzhiány, s a londoni játékokra készülő magyar sportolók felkészülésével minden rendben lesz.

"A versenyzők anyagi helyzetét is igyekeztünk rendezni, s akiknek már összejött a kvalifikáció, vagy jelenleg kvalifikációs helyen állnak, azoknak a Gerevich-ösztöndíját is megemeltük" – tette hozzá a sportigazgató.

Szabó Bence azért leszögezte, hogy a magyar sport minden problémáját a MOB-nál nem tudták megoldani, s bizony megizzadtak a költségvetés összeállításánál, hiszen különböző átcsoportosításokra is szükség volt.

A kétszeres olimpiai bajnok vívó szerint a magyar sport két sarkalatos problémája jelenleg a klubok és a létesítmények helyzete. Ennek kapcsán elmondta, hogy a MOB az egyesületek műhelytámogatását a tavalyi 170 millióról idén 300 millióra emelte fel.
 
"A létesítmények minőségileg és mennyiségileg sem megfelelőek, fejlesztésekre lenne szükség, de ez nem a Nemzeti Sportközpontok és Vígh Lászlóék hibája, mert ők is alulfinanszírozottak" – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy erre a területre viszont a MOB nem tud forrásokat átcsoportosítani. Vígh Lászlót tavaly májusban nevezték ki a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztosnak.  

A MOB sportigazgatója Londonban a pekinginél jobb szereplést vár a magyar csapattól: "A kvótákat tekintve hasonló a helyzetünk, mint Peking előtt ebben az időszakban volt, de a 2010-es és a tavalyi világbajnokságokon szerzett érmek alapján jobban állunk. Ezért úgy érzem, azt a szereplést mindenképpen túl kell szárnyalni: négy-öt arany összejöhet."

Szabó Bence elsősorban Berki Krisztián sikerében bízik, mert neki korábban is sok terhet tettek a vállára, s eddig mindig elbírta azokat. Emellett nagyon hisz Gyurta Dánielben is, akinek a világbajnoki győzelmét saját szavaival élve majdnem megkönnyezte a sportigazgató. Sidi Péterrel kapcsolatban pedig megemlítette, próbálta a sportlövőt meggyőzni arról, ne a szövetséggel harcoljon, hanem inkább a saját felkészülésére koncentráljon.

A sportigazgató végül beszélt saját sportága, a vívás kvalifikációs esélyeiről is. "Eredetileg azt szerettem volna, ha három csapatunk kijut, egyéniben pedig sikerül megszerezni a kvóták nyolcvan százalékát. Most úgy néz ki, annyi már nem lesz, de ne kongassuk meg a vészharangot, mert március 31-ig még sok minden történhet. Lehet, hogy csak egy szűk vívócsapattal megyünk majd ki Londonba, de ha ott sikerül például két érmet nyernünk, akkor már senki sem fog azzal törődni, hogy csak annyian kvalifikáltak."