Afrikai Nemzetek Kupája

Zambiának összejött a meglepetés a tizenegyest is hibázó Ghána ellen

Bár szinte végig fölényben játszott, nem tudta kiharcolni a döntőbe jutást Ghána labdarúgó-válogatottja az Afrikai Nemzetek Kupájának első elődöntőjében Zambia ellen.

A torna egyik nagy favoritjának számító Ghána már a meccs elején tizenegyeshez jutott, de Asamoah Gyan elhibázta a büntetőt. Csakúgy, mint 2010-ben a világbajnokság negyeddöntőjében Uruguay ellen, amikor Luis Suárez kezezése után eldönthette volna a továbbjutást. Ez nem sikerült neki, és a tizenegyespárbajban ugyan már belőtte a magáét, de mások hibáztak helyette, így a dél-amerikaiak jutottak a négy közé.

Asamoah Gyan tizenegyesét védi ki Kennedy Mweene a Zambia-Ghána mérkőzésen az Afrikai Nemzetek Kupájának elődöntőjében 2012-ben.

Mint kiderült, ezúttal is sokba került a hibája, hiszen hiába játszottak fölényben a Fekete Csillagok, kevés helyzetet tudtak kialakítani, Mweene kapus pedig remekül teljesített, minden kapura tartó lövést hárított.

Így a svájci Young Boysban játszó Mayuka 17 méterről leadott lapos lövése döntött a meccsen, ami után Ghána kapujának bal alsó sarkában kötött ki a labda. (1-0)

Derek Boatenget a hajrá kezdetén második sárga lapja után kiállította a játékvezető, így a ghánaiak emberhátrányban játszottak a hajrában. Ennek ellenére továbbra is nyomás alatt tudták tartani ellenfelüket, de egyenlíteni nem tudtak, így csak a bronzéremért játszhatnak.

Zambia válogatottja tehát döntőbe jutott, ahol a Mali-Elefántcsontpart mérkőzés győztese lesz az ellenfele vasárnap este.

Afrrikai Nemzetek Kupája
Elődöntő
Zambia-Ghána 1-0 (0-0)
gólszerző: Mayuka (78.)
kiállítva: D. Boateng (84.) - Ghána