Olimpia 2020

Totti, Buffon és Valentino Rossi is támogatja a római ötkarikás játékokat

  • MTI

Több mint hatvan olasz sztársportoló nyílt levélben sürgette a kormányt, hogy erősítse meg Róma pályázatát a 2020-as olimpiai játékok megrendezésére.

"Kedves Monti!" - így kezdődik a Mario Monti miniszterelnöknek írt és nyolc napilapban megjelentetett nyilvános levél, melyet az olasz sportélet kiválóságai, egykori és mai bajnokok írták alá. Közöttük van például Francesco Totti, az AS Roma labdarúgócsapatának kapitánya és Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa is, de az úszó Federica Pellegrini, a motoros Valentino Rossi, a kajakos Antonio Rossi és a tőröző Valentina Vezzali is csatlakozott az aláírókhoz.

A sportolók arra szólították fel Montit, hogy támogassa Róma kandidálását a 2020-as olimpia megrendezésére. A jelentkezést az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) 2010-ben nyújtotta be a Confindustria gyáriparos szövetség római tagozata és Róma főváros támogatásával, de a tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormány fenntartásait fogalmazta meg a gazdasági válsághelyzetre hivatkozva.

A sportolók szerint jó lenne, ha Madrid, Tokió, Baku, Isztambul és Doha mellett Róma is harcba szállhatna a rendezési jogért. A nyílt levélre a február 15-én, azaz jövő szerdán lejáró nevezési határidő miatt volt szükség: Montinak sürgősen döntenie kell - hangoztatták nyilatkozatukban a bajnokok.

"Az olimpia megtérülő befektetés. A spanyolok is válságban vannak, mégis százszázalékosan hisznek a játékok megrendezésében. Monti is higgyen benne!" - jelentette ki Yuri Chechi olimpiai bajnok tornász, az atlantai játékok aranyérmese, a gyűrű egykori királya.

Monti a 2024-es jelentkezést javasolta, de az aláírók szerint "ha megvan az akarat, nem kell húzni az időt", mivel a 2024-es játékokra - az általa korábban rendezett ötkarikás esemény százéves évfordulóján - Párizs is pályázni fog.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kétlépcsős folyamat végén, 2013. szeptember 7-én választja majd ki a 2020-as házigazdát. A hivatalos jelentkezést február 15-ig kell leadni, majd a NOB májusban választja ki azokat a városokat, amelyek hivatalos pályázói maradnak a játékoknak, s a második szakaszba "léphetnek".