NBA

Kevin Love nélkül is jól megy a Minnesotának

  • Molnár Dávid

Nem sok örömben volt részük a vendég együtteseknek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 45. játéknapján. Egyedül csak a Phoenix Sunsnak és az Oklahoma City Thundernek sikerült belekontárkodni a hazaiak ünneplésébe. A Miami simán nyert a Cleveland ellen és a Minnesota is fel tudta tartóztatni a Sacramentót.

Kevin Love eltiltása miatt nem léphetett pályára a Sacramento Kings elleni derbin a Minnesota Timberwolves színeiben, de egy feltörekvő csapathoz hűen a csapattársai készen álltak a pótlására. Főként Nikola Pekovic, aki egyre jobb formának örvend középen, és a mai mérkőzésen csapata legjobbjának bizonyult 23 ponttal és 10 lepattanó összegyűjtésével. De nemcsak ponttermésével, hanem DeMarcus Cousins semlegesítésével is kitűnt, hiszen a Sacramento Kings üdvöskéje, miután az előző két mérkőzésen 49 pontig és 39 lepattanóig jutott, ezúttal csupán 10 ponttal és 11 lepattanóval kellett megelégedjen.

Nikola Pekovic szorongatja DeMarcus Cousinst

„Ő volt az oka, hogy nyertünk” – értékelte röviden csapattársa teljesítményét az újonc Derrick Williams. A Minnesota végül, ha csak 2 ponttal is, de meg tudta tartani az előnyét, és a sikerrel feljavult 13-12-re, ami a csapat legjobb rajtja a 2005-06-os szezon óta.

A Miami Heat is már sorozatban harmadik győzelmét zsebelte be, LeBron Jamesék pont James volt együttesét, a Cleveland Cavalierst fektették két vállra hazai pályán, melyet követően bő két hétig nem játszanak újra otthon. Fontos volt a jó hangolódás a hosszú idegenbeli túrára, és erről Dwayne Wade, no meg persze James is gondoskodott: a Miami dinamikus duója 50 pontot szállított a csapat 107 egységéből, és továbbra is tartják a lépést a Chicagóval a keleti főcsoport élén. Nem mellesleg a csapat franchise rekorddal abszolválta a szezon első 25 meccsét, 19-6-os rajtjuk a legjobb a klub történetében.

Steve Nash 38. születésnapját ünnepelte, amikor a Phoenix Suns a Milwaukee Buckshoz látogatott, és ha már ő volt reflektorfényben a pályán kívül, tett róla, hogy a parketten is rá szegeződjön a figyelem. Miután az első félidő után 67-50-re vezettek, a folytatásban sikerült felkapaszkodnia a Bucksnak, azonban Nash 5 másodperccel a vége előtt visszaszerezte a vezetést csapata számára, amivel ellopta a show-t. Michael Redd sem panaszkodhatott, aki először tért vissza korábbi sikereinek helyszínére, és 14 ponttal zárt.

Az Indiana Pacers továbbra is adós az első vereségszériájával, hiszen ezúttal sem vesztettek kettő meccset zsinórban. A Utah Jazz bánta igazán a dolgot. Pedig Danny Granger még betegséggel is bajlódott a meccs előtt, azonban a Pacers csatára a negyedik negyedben egy másik fokozatra kapcsolt, és 12 pontot dobott, amivel meg tudott lógni a hazai együttes. Pedig a Jazz 21 pontos hátrányt dolgozott le, és szerzett előnyt a negyedik negyedben, de a végére elfogyott a lendület.

Paul Pierce klubcsúccsal vezette a Boston Celticst zsinórban ötödik győzelméhez. Pierce-nek csupán 10 pont kellett a Charlotte Bobcats elleni rangadó előtt, hogy a franchise második legtöbb pontot szerző játékosává váljon, lehagyva maga mögött az addig második helyen álló Larry Birdöt. A harmadik negyedben sikerült a csúcsdöntés, és most már elmondhatja magáról, hogy 21 797 pontjával csak John Havlicek előzi meg őt a listán 26 395 ponttal. Hogy arra a csúcsdöntésre mikor kerül sor, ezt a kérdést frappánsan megkerülte Pierce.

„Szerintem a szurkolóink jobban örülnek egy újabb bajnoki címnek, minthogy én átvegyem a vezetést Hondótól."

A Boston utóbbi 10 mérkőzéséből csak egyet vesztett el, míg a Charlotte utoljára január 14-én tudott nyerni utoljára, és már az NBA legrosszabb mutatójával rendelkeznek.

Monta Ellis 48 ponttal tartotta sokáig versenyben a Golden State Warriorst az Oklahoma Cityvel szemben, azonban az utolsó pillanatokban triplakísérlete kudarcba fulladt, amivel pedig könnyedén nyerhettek volna a nyugati első Thunder ellen. Ehelyett a fordulásból Kevin Duranték bebiztosították előnyüket, Russell Westbrook a végén két büntetődobást is értékesített, és végül 3 pont különbséggel, de megnyerték a találkozót. Ez volt a Thunder 20. győzelme az idényben, tovább duzzasztva előnyét a többi nyugati csapattal szemben.

Mai díjnyertes mozzanatunk Paul Pierce-é, elvégre nem mindannap dőlnek meg az övéhez hasonló csúcsok.

NBA
45. játéknap
Indiana Pacers - Utah Jazz 104-99
Boston Celtics - Charlotte Bobcats 94-84
Miami Heat - Cleveland Cavaliers 107-91
Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 105-107
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 86-84
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 116-119