London 2012

Hídvégi Vid szerint a bronzérem elérhető lesz

  • MTI

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára Hidvégi Vid, akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában.

"Az indulók létszáma és a reális matematikai számítások alapján a minimális cél az, hogy lovon bejussak a nyolcas döntőbe" - nyilatkozta az MTI-nek a 25 esztendős tornász. - "A fináléban szeretném legalább megismételni az őszi kvalifikációs vb-n elért negyedik helyemet, de ha minden megfelelően alakul, akkor akár még a bronzérem is elérhető lesz."
 
Hidvégi azt mondta, a lólengés kétszeres világbajnokával, az olimpiai arany egyik legfőbb esélyesével, Berki Krisztiánnal nagyon jó a kapcsolatuk, 17 éve együtt versenyeznek, s bár papíron egymás ellenfelei, valójában igyekeznek támogatni egymást.

"Könnyű helyzetben vagyunk, mert régóta ismerjük egymást, már az ifjúsági válogatottban is együtt szerepeltünk" - fogalmazott a KSI SE versenyzője. - "A torna egyébként is olyan sportág, amelyben elsősorban nem egymással, hanem saját magunk ellen versenyzünk. Azt mondhatom, hogy Krisztiánnal zökkenőmentes a viszonyunk, kölcsönösen segítünk a másiknak, ahol és amiben tudunk."

Hidvégi elárulta, óriási megkönnyebbülés volt számára, amikor a januári, Londonban rendezett tesztversenyen megszerezte az olimpiai kvótát.
 
"Négy hónapon keresztül készültünk a kvalifikációs vb-re, majd azt követően három hónapig a londoni viadalra, ez pedig egyfelől hatalmas kihívást jelentett, másfelől ebben az időszakban a fokozottabb igénybevétel miatt megnőtt a sérülés veszélye" - mondta. - "Az ötkarikás indulási jog megszerzését követő első két napban kijött rajtam a fizikai és mentális fáradtság, de amikor hazaértünk, akkor volt időm feltöltődni, kikapcsolódni, így már teljes mértékben tudok koncentrálni az olimpiai felkészülésre."
 
Hidvégi azt mondta, minden versenyen a londoni felkészülés jegyében lép a szerekhez, de ennek részleteiről nem egyedül, hanem edzőjével, Laufer Bélával közösen hoz majd döntést.
 
"Számomra a lólengés a legfontosabb, egyértelmű, hogy lovon jóval nagyobb esélyem van a jó eredmény elérésére, mint egyéni összetettben" - fogalmazott Hidvégi. - "Március végétől indul a meghívásos Világkupa-sorozat, amelynek állomásain lólengésben leszek érdekelt. Ezeket a versenyeket arra is felhasználjuk majd, hogy az olimpiai gyakorlatot tökéletesítsük. Május végén, az Európa-bajnokságon a csapatverseny miatt valószínűleg több szeren is szerepelnem kell majd, de ez nem jelent problémát, mert mindennap edzek minden szeren."