Dopping

Gengsztereket emleget a 2006-os Tour győztese

  • MTI
Címkék:

Becsmérlően nyilatkozott Alberto Contador hétfői doppingeltiltása kapcsán a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségről (UCI) Oscar Pereiro Sio, a francia körverseny, a Tour de France 2006-os győztese.

Contador a 2010-es Touron adott pozitív mintát, melyben klenbuterol nyomaira bukkantak a szakemberek. Ezt követően felfüggesztették versenyzői jogát, de egy éve hazája szövetsége ártatlannak találta, és felmentette, így azóta annak ellenére versenyezhetett, hogy az UCI és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult az ügyben. A CAS végül hétfőn meghozta Contadorra nézve elmarasztaló határozatát: a spanyol kerekesnek a visszamenőleges kétéves eltiltással elvették 2010-es Tour-sikerét, illetve az azóta elért összes eredményét törölték, így a tavalyi Giro d,Italián aratott győzelmét is.
 
Contador ugyanakkor továbbra is ártatlannak vallja magát, és amint azt kedden közölte: folytatja pályafutását a Saxo Bank csapatában, egyszersmind fontolgatja, hogy fellebbez a svájci szövetségi bírósághoz.

Az ugyancsak spanyol Pereiro Sio azonban kételkedik a fellebbezés sikerében:
 
"Tiszta időpocsékolás lenne, mivel az UCI vezetőségében gengszterek ülnek, akiket csak a pénz érdekel" - mondta szerdán. "Az UCI azért vitte a CAS elé az ügyet, mert így megkapja azt a több mint kétmillió eurót, amit Contadornak büntetés címén fizetnie kell. Szóval amikor Pat McQuaid UCI-elnök szomorú napról beszél a CAS-ítélet kapcsán, az puszta képmutatás."

A 2010-ben visszavonult Pereiro Sio úgy szerezte meg 2006-ban a Tour-címet, hogy az eredetileg győztes amerikai Floyd Landist pozitív doppingteszt miatt utólag kizárták.