Dopping

Továbbra is nagy versenyeket akarok nyerni - Contador

  • MTI

Továbbra is ártatlannak vallja magát a doppingolás miatt két évre eltiltott Alberto Contador, s annak ellenére, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői döntése nagyon elkeserítette, folytatja pályafutását, méghozzá továbbra is Bjarne Riis csapatában, a Saxo Bankban.

A lausanne-i székhelyű CAS által hétfőn elmarasztalt spanyol országúti kerékpáros kedd esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a másfél éve húzódó ügy őt és a családját is megviselte. Mint mondta, igazságtalannak érzi a döntést, mert soha nem követett el semmi szabályba ütközőt, de nem adja fel, továbbra is keményen edz és készül, tisztán, ahogy eddig.

"Valódia kálvária volt ez, amely sajnos egész életemben elkísér. Az elmúlt másfél évben nem volt olyan reggel, amikor ne kérdeztem volna meg magamtól, hogyan kerültem ebbe a helyzetbe" - mondta kissé megtörten Contador, akinek visszamenőleges eltiltása idén augusztus 6-án jár le.

Alberto Contador tart sajtótájékoztatót, miutána Sportdöntőbíróság doppingolás miatt eltiltotta a versenyzéstől 2012-ben.

"Egyelőre nem tudom, hogyan áll majd össze a programom a büntetés lejárta után, hiszen még csak másfél nap telt el a bejelentéstől. Meg kell szerveznem a jövőmet, de nem csak rajtam múlik, hol indulok. Az ugyanakkor biztos, hogy a továbbra is nagy versenyeket akarok nyerni."

A napjaink legjobb országúti kerékpárosának tartott sportoló azt sem tudja még, hogy továbbviszi-e az ügyet, s fellebbez-e a svájci szövetségi bírósághoz, mint mondta, mindezt az ügyvédei fogják majd eldönteni, miután alaposan áttanulmányozzák a helyzetet: "Az ügyvédek már vizsgálják a lehetőségeket, mert ahogy már korábban is mondtam, harcolni fogok a végsőkig."

Bjarne Riis a spanyolországi Pintóban - a bringás lakhelyén - tartott eseményen emlékeztetett arra: a CAS nem állította, hogy Contador szándékosan doppingolt volna, ezért a továbbiakban is maximálisan kiállnak mellette, s náluk folytatja pályafutását. A korábbi kiváló dán versenyző Contadorhoz hasonlóan elkeserítőnek nevezte, hogy másfél évig húzódott a procedúra, ami nemcsak a spanyol sportolónak, hanem az egész sportágnak sokat ártott.

A 29 éves Contador a 2010-es Tour de France-on adott pozitív mintát, melyben klenbuterol nyomaira bukkantak a szakemberek. Ezt követően felfüggesztették versenyzői jogát, de egy éve hazája szövetsége ártatlannak találta, és felmentette, így azóta annak ellenére versenyezhetett, hogy a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is a CAS-hoz fordult az ügyben. A sportdöntőbíróság azóta többször elhalasztotta a tárgyalást, majd az ítélethozatalt, míg végül hétfőn meghozta Contadorra nézve elmarasztaló határozatát.

A kerekesnek a döntéssel elvették 2010-es Tour sikerét, illetve az azóta elért összes eredményét törölték, így a tavalyi Giro d'Italián aratott győzelmét is.