Kajak-kenu

Balatoni Kamillra, az első magyar kajakos érmesre emlékeztek

  • MTI

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hagyományőrző bizottsága kedden megkoszorúzta Balatoni Kamillnak, a világversenyen szerzett első magyar kajakos ezüstérem tulajdonosának az emléktábláját Budapesten.

A németek 1945. február 7-én végezték ki ötödmagával a sportembert, aki az 1938-as svédországi világbajnokságon úgy lett második tízezer méter egyesben, hogy a verseny közben francia riválisának hajójáról segített leszedni az arra feltekeredett sáscsomót.

A Balatoni Kamillra és kivégzett sporttársaira (Kövér Miklós, Nagymajtényi Károly, Oltai Vilmos, Wesszely János) emlékezők koszorúi elborították a Csalogány utca 9-11. alatt tavaly felavatott emléktáblát. Megjelent többek között a 87 éves, olimpiai bronzérmes Varga Ferenc - Balatoni Kamill egykori kettesbeli párja -, Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenus, Bonn Ottó, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség volt főtitkára, Cseh Lajos, az MKKSZ egykori főtitkára, Kovács Béla, az MKKSZ elnökségi tagja, a kilencven felé közeledő Füzesséri Gyula mesteredző, valamint Vajda Vilmos korábbi szövetségi kapitány is.