Atlétika

A jóslat szerint tavasszal megdől a maratoni világrekord

  • VNA

A világ egyik legismertebb maratoni edzője, Renato Canova szerint idén tavasszal biztosan megdől a maratoni futás világcsúcsa.

Az utóbbi két-három évben ismét felpörgött az élet a maratoni futóknál, amelynek legbiztosabb jele, hogy sorra jönnek az olyan maratoni futó versenyek, ahol rendre - a korábban szinte elérhetetlennek gondolt - 2:05-ön belül érkezik meg a győztes és olykor a helyezettek is. Tavaly 150-en futottak 2:10 alatti időeredményt és 35-en 2:07 alatti időt is elértek a férfi mezőnyben. Haile Gebreselassie 2007-ben és 2008-ban a Berlini maratonin javította meg a világcsúcsot, amelyet tavaly - szintén Berlinben - a kenyai Patrick Makau vitt le 2:03:38-ra. A kenyai és etióp futók által most ugrásszerűen javított időeredmények hatására újabb jóslatok látnak napvilágot.

A világ egyik legismertebb edzője, Renato Canova is megszólalt ebben a kérdésben, aki szerint a tavasz végére új világrekord várható a férfiaknál, ráadásul az év végére nyolc futó is áttörheti majd a 2:04-es küszöböt. „Biztos vagyok benne, hogy a London maratoni után már nem Makaué lesz a világcsúcs és a rekord az év végére 2:03 alatt lesz” - nyilatkozta a lent is hallható videó interjúban Canova, aki többek között Moses Mosop és Abel Kirui edzéseit is irányítja.

Gebra és Makau az utóbbi években futottak már világrekordot a maratoni távon - Fotó:AFP

„Az első csúcsdöntési kísérlet már a rotterdami versenyen meglehet, ahova Moses Mosop ezzel a szándékkal áll majd rajthoz. Ha esetleg a körülmények miatt erre ott nem lesz lehetőség, akkor Wilson Kipsang is megpróbálhatja medönteni a világrekordot Londonban egy héttel később” - tette hozzá. Az edző elmondása szerint a rotterdami versenyen indulhat a kenyai Peter Cheruiyot Kirui is, aki tavaly a berlini világcsúcs futás alkalmával nyúlként segítette Makau futását, tavaly pedig 10.000 méteren kenyai bajnok lett. „Peter Kirui is tagja azok körének, akik 2:04 alatt lehetnek képesek futni” - mondta az edző, aki szerint jelenleg a korábban a Boston és a New York maratonit is megnyerő kenyai Geoffry Mutai a világ legjobb maratoni futója.