NFL

Eli Manningék ugyanúgy nyerték a Super Bowlt, mint négy éve

  • Molnár Dávid

A négy évvel ezelőtti Super Bowlhoz kísértetiesen hasonló módon hódította el a New York Giants az NFL bajnoki címét. A New England Patriots a második negyed végétől vezetett, azonban az utolsó percben Ahmad Bradshaw révén touchdownt szerzett a Giants, és megfordította az izgalmakban bővelkedő nagydöntőt.

A New York Giants kezdhette meg a 46. Super Bowl első támadását, azonban a New England Patriots védelme már korán kimutatta a foga fehérjét, és gyorsan sackelték Eli Manninget, a Giants irányítóját. A fordulás után azonban Tom Brady mintha meg lett volna illetődve: miután dobása nem talált csapattársat, büntetést kapott a Patriots, és mivel a saját térfelük 6 yardos vonaláról kellett indulniuk, a 10 yardos büntetést követően megkapta a safetyért járó 2 pontot a Giants.

Eli Manningék pedig megérezték a vérszagot, a következő támadásuk a Giants irányítójának touchdown-passzával végződött. Victor Cruzt éltethette a Giants közönség, miután 2 yardról lehúzta Manning átadását.

Tom Bradyék a következő drive során a biztos pontra törekedtek, és miután megtorpantak 27 yardnál bátran hívták be a speciális egységet, hogy Stephen Gostkowski mezőnygólja révén három ponttal feliratkozzanak az eredménytáblára. Önmagában ez kevés lett volna ahhoz, hogy megnyugodjanak a Patriots kedélyei, de a védelem láthatóan összekapta magát Manning touchdown drive-ja után, és nem sok esélyt adtak a következő hat pontos touchdownra a Giants támadóegységének, egészen a mérkőzés végéig.

A találkozó utolsó mozzanata

A Patriots azzal sem elégedett meg, hogy hátránnyal hagyja el a szünetre a pályát, az első félidő utolsó drive-ja során a saját 4-es yardvonaluktól egészen a Giants végzónájáig meneteltek, ahol Tom Brady 4 yardról adott Danny Woodheadnek touchdownt érő labdát, így bár szinte végig vezetett az első félidőben a Giants, a lefújást követően mégis 10-9-re vezetett a Patriots.

A második félidőt a Patriots kezdte, és Bradyéknek megadatott az esély, hogy tovább növeljék előnyüket, a New England és az NFL történetének egyik legjobb irányítója pedig ismét megcsillogtatta tudását, és megnyugtatta a saját szurkolóit: a Baltimore elleni gyenge teljesítményen túltette magát, és a Super Bowlra száz százalékos formában érkezett. Alig 4 perc alatt újabb touchdownnak örvendhettek a Patrióták, miután Aaron Hernandez kezébe varázsolta a labdát Brady, és már 8 ponttal vezettek. A Patriots így zsinórban 17 pontot szerzett, miután az első 9 pontot ők szenvedték el.

A Giantsen volt a sor, hogy valami újdonságot csempésszenek a játékukba, de Eli Manning passzjátékát rendre megállították a végzóna előtt a Patriots védői, igaz Mario Manningham és Hakeem Nicks elkapók okoztak néhány kellemetlen pillanatot az ellenfélnek. Ennek ellenére touchdown közelébe nem tudtak jutni, így meg kellett elégedni két mezőnygóllal, melyekkel feljöttek 17-15-re az Óriások.

Az utolsó negyed Tom Brady labdaeladásával kezdődött, Chase Blackburn kaparintotta meg a játékszert a Patriots irányítójától. Ez már intő jel volt a kék mezeseknek, hogy a quarterbackjük mennyire fogja bírni a nyomást a záró percekben. Az Óriások a labdaszerzésből adódó fordulást azonban nem tudták pontokra váltani, a Patriots védelme mindent megtett azért, hogy Manningék ne kerüljenek mezőnygól távon belülre.

Bő 9 perc volt még hátra, amikor ismét Bradyékhez került a támadás joga, és nagy lépést tehettek volna afelé, hogy eldöntsék a mérkőzést, azonban Wes Welker negyedik próbálkozásra szinte biztos labdát ejtett ki a kezéből, amit később bánhattak csak igazán. Hiszen ahogy 4 évvel ezelőtt is, Manning tett róla, hogy az utolsónak ígérkező támadás sokat érjen. A Giants irányítója háromszor is megtalálta Mario Manninghamet a labdával, először egy csodálatos 38 yardos átadással, amivel rögtön a pálya felénél találták magukat az Óriások. Amikor már jobban odafigyeltek a Patriots védői, akkor meg Hakeem Nicks vált Manning első számú célpontjává, és szép lassan a vörös zónához érkeztek, ügyelve arra, hogy az ellenfélnek se maradjon elég ideje a következő támadásra - elvégre a Giants már egy mezőnygóllal is visszavette volna a vezetést.

Azonban nem törekedtek a 3 pontos pontszerzési lehetőségre, talán félve attól is, hogy Billy Cundiff átka talán őket is kísérteni fogja, így hát Ahmad Bradshaw futásnak eredt, és olyan szabad folyosót engedtek neki, hogy még arra is maradt ideje, hogy megtorpanjon a végzóna előtt, és lecsücsülve szerezzen touchdownt. A Giants ezt követően megpróbálkozott a két extra ponttal is, de kísérletezésüket nem koronázta siker.

Persze a Patriots nem véletlen hagyott ilyen szabad utat Bradshawnak, hiszen az ellentámadásra akartak minél több időt hagyni maguknak. Mégis csak 57 másodpercük maradt hátra, hogy véghez vigyenek valamilyen csodát, azonban nehezen tudtak kitörni a saját vörös zónájuk területéből, majd 9 másodperccel a vége előtt Bradynek a pálya közepéről kellett touchdown-passzt adnia, ami nem jött össze. A Giants ismét az utolsó percben szerezte meg a győzelmet, csakúgy mint négy éve, és csakúgy mint a két csapat november 6-i találkozóján, így már nyugodtan kijelenthető, hogy a Patriots mumusává nőtték ki magukat.

Eli Manning második Super Bowl trófeáját hódította el

A Giants negyedik Super Bowl-címét nyerte el, valamint az NFL történetének első olyan bajnoka lett, mely 9-7-es alapszakasz mérleg után vívta ki a végső győzelmet. A Giants sikere egyébként azt is jelentette, hogy az utóbbi öt Super Bowlból négyszer került ki az NFC bajnoka győztesen, tovább növelve a nemzeti főcsoport előnyét az amerikai főcsoport bajnokaival szemben.

Eli Manning pedig második MVP-címének is örülhetett, amivel utolérte bátyját, Peyton Manninget, pont abban a stadionban, amely a Colts legendás irányítójának az otthona. Egyben beérte vetélytársát, Tom Bradyt, aki szintén két MVP-címmel dicsekedhet, és ezzel jó időre elcsendesített minden őt érő kritikát.

NFL
46. Super Bowl
New England Patriots - New York Giants 17-21 (0-9, 10-0, 7-6, 0-6)