Dopping

Contador nehezen ehetett volna Európában fertőzött húst - Tiszeker

  • MTI

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója szerint a jogi eljárásban Alberto Contadornak kellett volna bebizonyítania, hogy fertőzött húst fogyasztott, de ez a mostani ítélet alapján nem sikerült neki és ügyvédeinek.

"Azt tudni kell, hogy az Európai Unióban tilos a klenbuterol használata, még állatoknak sem adható, és ezt a hatóságok ellenőrzik is" - mondta az MTI-nek Tiszeker. - "Vagyis, ha Contador az EU-n belüli versenyen, az EU-ból hozatott húst fogyasztott, akkor nehezen lehet bebizonyítani, hogy a termék fertőzött. Ugyanakkor, ha mondjuk Kínában vagy Mexikóban lett volna versenye, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogyaszthatott volna klenbuterollal fertőzött készítményt."

Hozzátette: a közvélemény számára az is viccesnek tűnhet, hogy a kerékpárost most tiltották el, ám augusztusban már megint versenyezhet, és sokat nem kell kihagynia.

"Ez azért lehet, mert az összes eredményét törlik 2010 nyaráig visszamenőleg, és a pénzdíjakat is vissza kell fizetnie, plusz nem vehet részt az idei Touron és az olimpián sem. Persze furcsa, hogy az augusztus második felében esedékes Vueltán, ráadásul hazai közönség előtt már szerepelhet" - mondta a MACS ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn vétkesnek találta Contadort, a Tour de France
országúti kerékpáros körverseny háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, s egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

A spanyol kerékpáros a Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d,Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.

Amint az amfetamin és az efedrin, a klenbuterol is stimuláns, fokozza a szív és az izmok teljesítményét. Az orvoslásban az asztma kezelésére használják.

Mint néhány szteroidnak, ennek a szernek is van anabolikus hatása: sportolók és testépítők izomtömeg-növelésre és zsírégetésre használják.

A sport világában tiltott, mivel fokozza a teljesítményt. A vizeletmintában könnyen kimutatható. A klenbuterol hivatalosan a béta-2-agonisták közé tartozik, nem szteroid.

Az állattenyésztők - illegálisan - arra használják ezt a szert, hogy állataik húsa nagyobb tömegű és zsírszegényebb legyen. Kínában - ahol köztudottan elterjedt a használata - éppen ezért "sovány hús pornak" is nevezik.

A szer veszélyes és kellemetlen mellékhatásai lehetnek az emberi szervezetre. Ezek közül a fejfájás, a reszketés, a hányinger, a heves szívdobogás, és más mérgezéses tünetek a leggyakoribbak. Több esetben előfordult, hogy azok az emberek, akik klenbuterollal erősen szennyezett húst fogyasztottak, kórházi kezelésre szorultak.