Ökölvívás

A rajtra kiélesítem a formám - Bacskai Balázs

A 2012-es esztendő legnagyobb hazai rendezésű amatőr ökölvívó tornájára kerül sor Debrecenben. A szerdán kezdődő 56. Bocskai István Emlékversenyen az előzetes nevezések szerint több olimpiai és világbajnoki érmes – sok esetben aranyérmes – vesz részt, köztük a magyar ökölvívás legnagyobb reménységei. A 69 kilós Bacskai Balázs eddig háromszor nyert már a cívisvárosban, most a negyedikre készül, míg a 18 éves, de már londoni kvótával rendelkező Harcsa Zoltán pedig nem kisebb ellenfelek skalpjára vadászik az Oláh Gábor utcai csarnokban, mint a kétszeres üzbég világbajnok, Abbosz Atojev, illetve az olimpiai ezüstérmes kubai Emilio Correa.

Nem akármilyen mezőny gyűlik össze a szerdán kezdődő 56. Bocskai István Emlékversenyen. Eddig 22 ország 134 bokszolója adta le a nevezését, köztük például napjaink egyik legjobb amatőr bokszolójának tartott kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kínai Zou Shiming (49 kg), de ringbe lép többek között a szupernehézsúly orosz Európa-bajnoka, Szergej Kuzmin (+91 kg), vagy a kubaiak két világbajnoka Lazaro Alves (56 kg) és Julio la Cruz (81 kg). Szintén itt lesz a karibiak olimpiai ezüstérmese, Emilio Correa (75 kg), vagy a súlycsoport kétszeres világbajnoka, az üzbég Abbosz Atojev. Utóbbiakra nagyon készül a magyar válogatott 18 éves titánja, a londoni kvótát a bakui vb-n kiharcoló Harcsa Zoltán.

Harcsa Zoltán amatőr ökölvívó

„Az olimpia előtt ez a verseny az egyik legjobb erőfelmérő, hisz most kiderül, hol is tartok jelenleg, miben kell még fejlődnöm. Nézegettem a nevezést, és annak ellenére szeretném megnyerni a Bocskait, hogy itt lesz Atojev és Correa is. Nagyon nehéz ellenük bunyózni, de ha sikerülne legyőznöm őket, az hatalmas önbizalombomba lenne a számomra Londonra” - fogalmazott az idén érettségijére készülő 75 kilós tehetség.

Harcsa elárulta, tökéletesnek érzi a kondiját, a súlya is rendben van, a szerdai mérlegelésig simán leadja a rajta lévő egy kiló felesleget. Nagyon bízik abban, hogy a szombati fináléban még érdekelt lesz, mert az eddig elvégzett kőkemény munkának ki kell jönnie.

Bacskai Balázs, Európa-bajnok amatőr ökölvívó

Hasonlóan vélekedik az előtte álló napokról a 2010-es Európa-bajnokunk, Bacskai Balázs is. Nála talán nem is a forma vagy a súly a leglényegesebb - rendben van mindkettő -, hanem az, hogy a sérülések elkerülték-e a felkészülés alatt.

„Most minden bajtól megóvott az élet, így jó állapotban várom a versenyt. Noha nem néztem még meg a nevezési listát, azt már hallottam, hogy az én súlycsoportomban is igen erős mezőnyt gyűlt össze. Van még két napom a rajtig, ígérem, az első meccsemen már egy kiélesített Bacskait láthat a közönség” - jelentette ki a 69 kilós reménységünk.

Bacskai számára a tavalyi esztendő nem sikerült túl jól, így nagyon fontos lenne, hogy a londoni kvótáért még harcoló bunyós sikeresen kezdje a 2012-es évet. „Eddig háromszor nyertem már Debrecenben, de ahogy a magyar közmondás is mondja, három a magyar igazság, negyedik a ráadás. Egy itteni siker jó alap lenne a kvalifikációs tornára, ahol mindenképpen döntőznöm kell, hogy kijussak Londonba. Mivel ez az álmom, így nem tehetek mást, mint ebben az évben kétszer hozom a csúcsformámat” - közölte Bacskai.