Dopping

A legendás Eddy Merckx kiakadt Contador büntetésén

  • MTI

Meglepte a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Alberto Contadort elmarasztaló ítélete az ötszörös Tour de France-győztes Eddy Merckxet, akinek saját bevallása szerint elege van a kerékpársportot övező történésekből.

"Megint a kerékpár húzta a rövidebbet. Elegem van ebből. Az ítélet túlzó, kedvezőtlen mindenkinek, a kerékpársport megítélésének, a támogatóknak" - reagált Dohából a CAS állásfoglalásának hétfői ismertetésére a legendás belga kerékpáros, aki 1969-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1972-ben és 1974-ben nyerte meg a legjelentősebb háromhetes körversenyt. - "Olyan ez, mintha valaki el akarná pusztítani a kerékpársportot. Két évig tartott, míg meghozták az ítéletet. Ez így nem megy."

Eddy Meckx a Katar Tour kerékpárversenyen 2012-ben.

A CAS hétfőn jelentette be, hogy vétkesnek találta Alberto Contadort, a Tour de France háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, s egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is. A 29 éves spanyol kerekes a 2010-es franciaországi Touron akadt fenn a doppingvizsgálaton, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál, amely a novemberi meghallgatás után hétfőn hirdette ki ítéletét az ügyben.

"Nem vagyok szakértő, sem orvos, kíváncsian várom a hozzáértők magyarázatát. Csak a kerékpárban fordul elő, hogy végtelenül kicsi mennyiségeket kutatnak. Jó lenne, ha más sportágakban is így járnának el" - méltatlankodott a jelenleg a katari körversenyt szervező  Merckx, utalva arra, hogy Contador esetében nagyon kis mennyiségű tiltott anyagot találtak. - "Ha lett volna a szervezetében egyértelműen kimutatható doppingszer, rögtön elítélték volna, s nem várnak két évet."

A belga sportember ugyanakkor úgy véli, Contador védekezése nem volt jó.

A spanyol versenyző végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.